11η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το κυκλοφοριακό αποτελούσε την ενδέκατη προτεραιότητά μας.

Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά για την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Πράγματι εκπονήθηκε και παραδόθηκε η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη.

Έγινε η οριστική παραλαβή της κατασκευής των κυκλικών κόμβων. Ενός κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών 8ης Μαΐου – Κομνηνών – Κιουταχείας (στην περιοχή που γίνεται η λαϊκή αγορά)

{gallery}logo2018/p11/1{/gallery}

και ενός κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Ηροδότου – Σινώπης – Μακεδονομάχων.

{gallery}logo2018/p11/2{/gallery}

Για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων και την ασφάλεια του οδικού δικτύου πραγματοποιήθηκαν διάφορες προμήθειες υλικών σήμανσης και οδικής ασφάλειας για όλο το Δήμο, όπως και εργασίες συντήρησης και φωτεινής σηματοδότησης, σύμφωνα με τα παρακάτω:

 • προμηθευτήκαμε υλικά σήμανσης και οδικής ασφάλειας προϋπολ. 30.000 € για όλο το Δήμο
 • εργασίες συντήρησης της φωτεινής σηματοδότησης προϋπολ. 7.000 €
 • εργασίες συντήρησης του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής προϋπολ. 5.000 €
 • εργασίες συντήρησης και τοποθέτησης κατακόρυφης σήμανσης.

Καταρτίστηκε κανονισμός χρήσης χώρων φορτοεκφόρτωσης και εκδόθηκε η σχετική κανονιστική απόφαση.

Εγκρίθηκε για το Δήμο Σερρών το ποσό των 60.000 € για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Στις 17-9-18 πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά η συμμετοχή του Δήμου Σερρών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και μαθητικούς διαγωνισμούς Ζωγραφικής και Φωτογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 30 Μαΐου 2018 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου απονεμήθηκε στο Δήμο Σερρών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τιμητική διάκριση (2017) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κατηγορία μεγάλων πόλεων.

{gallery}logo2018/p11/3{/gallery}

Πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Σερρών δράσεις για την Οδική Ασφάλεια και τον καθαρισμό Πινακίδων Σήμανσης με μαθητές σχολείων.

{gallery}logo2018/p11/4{/gallery}

Επίσης μαθητές σχολείων παρακολούθησαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης του «Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς» «Κάν’ το σωστά» και κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μέσω προβολής videos ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τα κύρια αίτια, τα στατιστικά, τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων και την ασφαλή οδήγηση.

{gallery}logo2018/p11/5{/gallery}

Με στόχο πάντα την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων, τη διευκόλυνση των πεζών και την ασφάλεια του οδικού δικτύου, ο Δήμος Σερρών εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και συνέχισε κατά το έτος 2018 τις διαδικασίες για την υλοποίηση των εξής έργων και δράσεων, που είναι ενταγμένα στο ως άνω πρόγραμμα (Β.Α.Α.):

 • την εγκατάσταση σταθμών κοινοχρήστων ποδηλάτων προϋπολογισμού 115.000 €. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση σταθμών κοινοχρήστων ποδηλάτων (π.χ. στην πλατεία Ελευθερία, στο κεντρικό πάρκο και στο ΤΕΙ). Σκοπός είναι η εξοικείωση των δημοτών με το ποδήλατο και τις ποδηλατικές διαδρομές, η μείωση της χρήσης Ι.Χ., η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα οι σταθμοί κοινοχρήστων ποδηλάτων θα διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση των επισκεπτών της πόλης μας σε σημεία ενδιαφέροντος (κοιλάδα, κεντρικό πάρκο).
 • Την αναβάθμιση σηματοδοτών με προσθήκη ηχητικών διατάξεων για τα ΑΜΕΑ προϋπολογισμού 75.000 €. Το παρόν έργο αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση ή την αντικατάσταση ηχητικής διάταξης σηματοδότησης για τη διέλευση τυφλών από διάβαση πεζών, σε υφιστάμενο ιστό σηματοδότησης. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ και των εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.
 • Την ενοποίηση δικτύου ποδηλατικών διαδρομών προϋπολογισμού 620.000 €. Η δράση αφορά τη συνέχιση του δικτύου ποδηλατοδρόμων από την πλατεία ΙΚΑ έως τον ποδηλατόδρομο της οδού Εξοχών και από το κεντρικό πάρκο έως τον ποδηλατόδρομο της οδού Μαγνησίας. Στην οδό Ίωνος Δραγούμη προβλέπεται να κατασκευαστεί ένας ποδηλατόδρομος πλάτους δύο μέτρων στο ύψος του υφιστάμενου πεζοδρομίου και σε συνέχεια αυτού. Από το κεντρικό πάρκο έως την οδό Μαγνησίας διά μέσου τοπικών οδών οριοθετείται με κατάλληλα υλικά παραπλεύρως του υφιστάμενου πεζοδρομίου. Ενοποίηση ποδηλατοδρόμων από την οδό Στρυμώνος έως το κεντρικό πάρκο μέσω της οδού Γ. Παπανδρέου.

Ο Δήμος Σερρών με το υπόγειο πάρκιν πίσω από το Διοικητήριο, με το υπαίθριο πάρκιν στο βόρειο πέταλο του δημοτικού γηπέδου, με την ανάπλαση της οδού Κ. Καραμανλή (πρώην Μεραρχίας), τις βιοκλιματικές αναπλάσεις, την ανάπλαση της οδού Δορυλαίου στο κεντρικό πάρκο, με τους υπόλοιπους πεζοδρόμους και το πάρκο στο χώρο της δημοτικής αγοράς, έγινε πιο λειτουργικός, πιο όμορφος και ανθρώπινος.

"Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2018" table of contents

 1. Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2018
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 5
 6. Page 6
 7. Page 7
 8. Page 8
 9. Page 9
 10. Page 10
 11. Page 11
 12. Page 12
 13. Page 13
 14. Page 14
 15. Page 15
 16. Page 16
 17. Page 17