Έμβλημα Δήμου

Ο Δήμος Σερρών διαθέτει ως επίσημο έμβλημα του με την 913 / 1995 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών καθιερώθηκε ως έμβλημα της πόλεως ο θεός «Στρυμών» όπως αυτός εξεικονίζεται σε χάλκινο νόμισμα της Αμφιπόλεως και αυτό γιατί:

«   Ο Στρυμόνας είναι από τους πιο γνωστούς ποταμούς του κόσμου και αναφέρεται ως ποτάμιος θεός, συνδέεται με την Ελληνική Μυθολογία και τη Σερραϊκή Ιστορία σ’ όλους τους αιώνες.

Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο υπήρχε και Νομός (θέμα) με την επωνυμία Στρυμόνος και πρωτεύουσα τις Σέρρες.

Ο Θεός Στρυμών αναφέρεται στη θεογονία του Ησίοδου 264-366, ως υιός του Τιτάνα Ωκεανού, που παντρεύτηκε την αδελφή του Τηθύα, με την οποία απέκτησε τρείς χιλιάδες γιους, «τα βουερά ποτάμια».

Κατά μιά άλλη παράδοση (Ψευδοπλούταρχος, Περί Ποταμών), ο Στρυμώνας ήταν γιος του Άρη  και της Ηλίκης.  Μόλις  δε έμαθε το θάνατο του γιου του Ρήσου, από τη μεγάλη λύπη  έπεσε στον ποταμό Παλαιστίνο και πνίχτηκε. Ύστερα απ’ αυτό το ποτάμι εκείνο ονομάστηκε Στρυμόνας.

Κατά τον Ευριπίδη και τον Aπoλλόδωρo το Ρήσο (Βασιλέα των θρακών και των Ηϊωνέων,  τον γέννησε ο Στρυμόνας  με τη μούσα Ευτέρπη. Κατά τον Mαρσύα , ο Στρυμόνας γέννησε το Pήσo μαζί με τη μούσα Κλειώ, τέλος σύμφωνα μ΄ άλλες  παραλλαγές, τον έκανε με την Τερψιχόρη ή την Καλλιόπη. »