1. Home
 2. /
 3. Δημοσιεύσεις
 4. /
 5. Λογοδοσία Δημάρχου
 6. /
 7. Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους...

7η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Στην έβδομη προτεραιότητά μας είχαμε δεσμευτεί για τη διεκδίκηση και υλοποίηση μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έργων αναπλάσεων, πλατειών, διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων, αναβαθμίσεων παιδικών χαρών κλπ.

Είχαμε δεσμευτεί για την υλοποίηση τέτοιων έργων κυρίως μέσω προγραμμάτων, διότι με χρήματα της ΣΑΤΑ μετά τη μείωσή της, κατά 65% είναι πολύ δύσκολο να γίνουν τέτοια έργα.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2017:

 • Ολοκληρώθηκε το έργο των βιοκλιματικών αναπλάσεων.
  {gallery}logo2017/p07/1{/gallery}
 • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της οδού Δορυλαίου στο κεντρικό πάρκο.
  {gallery}logo2017/p07/2{/gallery}
 • Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της οδού Τσαλοπούλου.
  {gallery}logo2017/p07/3{/gallery}
 • Ξεκίνησε η ανάπλαση της οδού Κ. Καραμανλή πρώην Μεραρχίας από το ύψος της οδού 29ης Ιουνίου μέχρι την οδό Θεσσαλονίκης.
  {gallery}logo2017/p07/4{/gallery}
 • Ξεκίνησαν οι διαμορφώσεις-αναβαθμίσεις των παιδικών χαρών ΙΚΑ-Αγ. Δημητρίου-Τιμίου Σταυρού και προγραμματίστηκαν να διαμορφωθούν και να αναβαθμισθούν ακόμη 12 παιδικές χαρές.
  {gallery}logo2017/p07/5{/gallery}
 • Έγιναν διανοίξεις οδών στην περιοχή της Σιγής.
  {gallery}logo2017/p07/6{/gallery}

 Δύο λόγια θέλω να πω σχετικά με τη μικροπολιτική που γίνεται, ότι δήθεν έργα γίνονται μόνον στην πόλη και όχι στα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, η δίκαιη κατανομή της ΣΑΤΑ από τη δημοτική αρχή σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τα χωριά ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουν.

Επίσης εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων και υλοποιούμε έργα σε όποια χωριά έχουν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους σε       προγράμματα.

Να υπογραμμίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν στα χωριά για την      υλοποίηση έργων μέσω προγραμμάτων και της ΣΑΤΑ, από το 2011 μέχρι και το 2017, είναι συνολικού ύψους 21.320.000€.

Παραθέτω τα ποσά των χρημάτων που διατέθηκαν για έργα σε χωριά του Δήμου Σερρών και τις πηγές χρηματοδότησης των έργων, από το 2011 μέχρι το 2017.

ΧΙΟΝΟΧΩΡΙ:

225.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από INTERG III

ΟΡΕΙΝΗ:

250.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από LEADER

ΣΚΟΥΤΑΡΙ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Κ. ΚΑΜΗΛΑ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ:

Κωνσταντινάτου, Α.Βροντούς, Προβατά 250.000 ευρώ από ΕΠΕΕΡΑΑ

ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΟΒΑΤΑ:

Εντός του έτους 2017 εντάξαμε στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-FYROM τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ

Σχετικά με την πράσινη αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα, εντάξαμε εντός του έτους 2017 στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΔΑ- FYROM για την κοινότητα Ελαιώνα μια μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια , προυπολογισμού 495.000 ευρώ.

ΈΡΓΑ ΔΕΥΑΣ

·         Κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Σκουτάρεως- Μητρουσίου προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ

·         Δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα της ποιότητας και ποσότητας νερού στις Κοινότητες Μητρουσίου, Προβατά, Μονοκλησιάς και Α. Καμήλας με την ανόρυξη της γεώτρησης Μονοκλησιάς με το έργο με τίτλο «Εργασίες ενιαίας διαχείρισης των εξωτερικών υδραγωγείων των κοινοτήτων Μητρουσίου – Α. Καμήλας – Μονοκκλησιάς – Προβατά» προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ.

·         Κατασκευή εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Χιονοχώρι, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.

·         Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην Οινούσα προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ.

·         Διυλιστήριο νερού στο Μητρούσι προϋπολογισμού   400.000 ευρώ.

ΣΑΤΑ ΧΩΡΙΩΝ (2011-2017):

2.500.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ:

21.320.000 ευρώ (2011-2017)           

Όμως δεν είναι μόνον τα διάφορα έργα που υλοποιούνται σε χωριά του Δήμου αλλά και όποιες υπηρεσίες παρέχει ο Δήμος στην πόλη, τις ίδιες παρέχει και σε όλα τα χωριά όπως, αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου, αγροτική οδοποιία, συντήρηση σχολείων, παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ κ.λ.π.

Επίσης τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ και των τελών καθαριότητας απευθύνονται και στην πόλη και στα χωριά. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι και για την πόλη και για τα χωριά, όπως π.χ. Το κοινωνικό φαρμακείο, η κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ο εξοπλισμός του ειδικού σχολείου, το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας κ.λ.π.

Υπάρχει μια παραφιλολογία, ότι δήθεν τίποτε δεν γίνεται στα χωριά , ότι τα χωριά είναι εγκαταλελειμμένα κ.λ.π.

Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι όποια έργα γίνονται, γίνονται μέσω μόνον προγραμμάτων και από τα ελάχιστα χρήματα της ΣΑΤΑ. Τονίζω ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα της ΣΑΤΑ, διότι τα χρήματα  που έπαιρνε ο Δήμος Σερρών από τη ΣΑΤΑ κάθε χρόνο πριν γίνει ο Καλλικράτης ήταν 2.200.000ευρώ. Μετά τον ¨Καλλικράτη¨ όπου ο Δήμος Σερρών έγινε ο μισός νομός , τα χρήματα που παίρνει από τη ΣΑΤΑ είναι 1.000.000ευρώ. Με αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ πρέπει να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις σε όλο το Δήμο, αγροτική οδοποιία σε όλο το Δήμο, παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο κ.λ.π. Αν πιστεύει κανείς ότι με το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις ανάγκες του Δήμου, ας κάνει μια πρόταση που να καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη ΣΑΤΑ  τη κατανέμουμε στα χωριά με πολύ δίκαιο τρόπο, βάσει του πληθυσμού που έχουν.

Έργα από προγράμματα δεν μπορεί να γίνουν ούτε σε όλες τις γειτονιές της πόλης, ούτε σε όλα τα χωριά. Όταν γίνεται ένα έργο μέσω προγράμματος σε μια περιοχή του Δήμου, δεν είναι δυνατόν να γίνεται με “καρμπόν” το έργο αυτό σε όλες τις περιοχές. Είναι επόμενο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν έργα σε όλες τις γειτονιές της πόλης και σε όλα τα χωριά. Υπάρχουν και πολλές γειτονιές της πόλης   με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από πολλά χωριά που δεν γίνονται έργα μέσω προγραμμάτων.

Έργα από προγράμματα γίνονται σε περιοχές του Δήμου, σε χωριά ή στην πόλη, αν οι περιοχές αυτές έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα.

Να πω ένα παράδειγμα. Το πρόγραμμα των βιοκλιματικών αναπλάσεων απευθύνεται σε περιοχές που έχει πολύ μπετόν, πολλές πολυκατοικίες, που δεν υπάρχουν δέντρα  και πράσινο, που είναι υποβαθμισμένες και το καλοκαίρι με τη ζέστη οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε μια κόλαση. Το έργο αυτό έχει στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Τέτοια περιοχή στο Δήμο Σερρών δεν ήταν ούτε οι συνοικίες ούτε τα χωριά. Τέτοια περιοχή ήταν η περιοχή γύρω από την πλατεία Εμπορίου, εκεί όπου έγινε το έργο των βιοκλιματικών αναπλάσεων.

 

"Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2017" table of contents

 1. Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2017
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 5
 6. Page 6
 7. Page 7
 8. Page 8
 9. Page 9
 10. Page 10
 11. Page 11
 12. Page 12
 13. Page 13
 14. Page 14
 15. Page 15
 16. Page 16
 17. Page 17