1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του...

Τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Δήμου Νις της Σερβίας

Σέρρες 20 Μαΐου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τελετή Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Δήμου Νις της Σερβίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Σερρών και του Δήμου Νις Σερβίας την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου “Κ. Καραμανλής” του Διοικητηρίου.
Οι Δήμαρχοι Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και Νις Σερβίας Ντάρκο Μπουλάτοβιτς εκδήλωσαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης αναφέρθηκε στα εξής:
“Ουσιαστικά, με το πρωτόκολλο που θα συνυπογράψουμε, εκδηλώνουμε δημόσια και με υπευθυνότητα την κοινή μας βούληση, να συνεργαστούμε με πνεύμα αδελφοσύνης και αλληλεγγύης, σε μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ιστορικά, οι πόλεις Νις και Σέρρες, διαδραμάτισαν μια παράλληλη διαχρονική διαδρομή και έχουν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε πολλά επίπεδα από τους Βυζαντινούς ακόμη αιώνες. Το μαρτυρούν, το πλήθος των μνημείων και η κοινή ορθόδοξη πίστη μας. Τις πρόσφατες δεκαετίες η σχέση αυτή ενισχύθηκε σε πολλά επίπεδα. Ισχυροποιήθηκε δε ακόμη περισσότερο στα δύσκολα για την Σερβία χρόνια της δεκαετίας του ΄90, την περίοδο του πολέμου και των νατοϊκών βομβαρδισμών, οπότε οι Σερραίοι πολίτες, εκτός από την αγάπη και την συμπαράστασή τους προς τον σερβικό ομόδοξο λαό, παρείχαν και υλική βοήθεια, αφού συγκέντρωσαν κι απέστειλαν είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικό-φαρμακευτικό υλικό στους κατοίκους του Νις που δοκιμάζονταν. Με βάση όσα προανέφερα, αβίαστα συμπεραίνω ότι η πολλαπλή διασύνδεση των πόλεών μας και των δημοτών μας, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη δημιουργία κλίματος φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης και των δύο πλευρών.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου, θέλω να δηλώσω ότι εμείς που εκπροσωπούμε τους Δήμους μας, ως εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών μας, οφείλουμε να είμαστε συνεχιστές αυτών των πολύχρονων δεσμών. Καλούμαστε να τους ενισχύσουμε με συγκεκριμένες πρακτικές συνεργασίας μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινό προορισμό μας, έχοντας πάντα ψηλά την επιδίωξη της ασφάλειας, της ειρήνης, της φιλίας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και ευημερίας των συμπολιτών μας.”

Στη αντιφώνησή του ο Δήμαρχος Νις Ντάρκο Μπουλάτοβιτς είπε τα εξής:
“Η Πόλη του Νις και ο Δήμος Σερρών θα αναπτύξουν ακόμη καλύτερες φιλικές σχέσεις και συνεργασία σε οικονομικό πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Οι δεσμοί Νις και Σερρών έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Η πόλη σας, η αρχαιοελληνική Σίρις και Σέρραι, κατά τους αυτοκρατορικούς αιώνες που ακολούθησαν αποτέλεσε διοικητικό κέντρο στα χρόνια της βασιλείας του τσάρου Ντούσαν.
Η φιλία, η συνεργασία και οι επαφές μας, θα αποτελέσουν πρωταρχικές αξίες του κοινού μας μέλλοντος. Μεγαλύτερη ανταμοιβή αυτής της προσπάθειας και για τις δύο πλευρές θα είναι η προσέγγιση, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός των πολιτιστικών χαρακτηριστικών.
Επίσης, επιδιώκουμε συνεργασία σε αναπτυξιακά θέματα και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη των στόχων μας. Συνοδοιπόροι στο εξής, με κοινά ενδιαφέροντα και συμφέροντα ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας βοηθήσουν να προωθήσουμε θέματα οικονομίας, ιδιωτικών επενδύσεων, εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών μας.
Με τη συνεργασία αυτή, επιδιώκουμε την ανάληψη δράσεων ευρωπαϊκής προοπτικής, την ευκολότερη διευθέτηση κοινών ζητημάτων και την επίλυση προβλημάτων. Η αδελφοποίηση θα συμβάλλει στην κατανόηση του ευρωπαϊκού πνεύματος και της σύγχρονης εποχής στο δρόμο για το αύριο.”

To Πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε μεταξύ των δήμων αναφέρεται στη συνεργασία με αμοιβαία οφέλη για αμφότερα τα Μέρη, με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς:
Οικονομία και εμπόριο .Προσέλκυση επενδύσεων, κοινοπραξίες και καθιέρωση επιχειρηματικής συνεργασίας, Εκπαίδευση, Τουρισμός, Αθλητισμός, Πολιτισμός, Υγεία, Γαστρονομία , προστασία του περιβάλλοντος

Η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Νις στις 3 Ιουνίου 2018.
Στην τελετή αδελφοποίησης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος με τους συνεργάτες του.