Μήνυμα Δημάρχου για την 29η Ιουνίου 1913

Σερραίες και Σερραίοι,

Η επέτειος της απελευθέρωσης των Σερρών στις 29 Ιουνίου 1913 θα εορτασθεί, ενώ η πατρίδα-εν μέσω της συνεχιζόμενης πολυεπίπεδης κρίσης-βιώνει δύσκολες στιγμές κι επικίνδυνες καταστάσεις.
Όλα δείχνουν ότι οι συγκυρίες είναι κρίσιμες και η Ελλάδα καλείται ακόμη μία φορά να αντιμετωπίσει απειλές κατά της ακεραιότητάς της.
Το 1913, με τους ηρωϊκούς αγώνες των Ελλήνων απελευθερώθηκαν η βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία και η πόλη μας, μετά την μακρά περίοδο της οθωμανικής κατοχής.
Οι πρόγονοί μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, των οποίων τα ονόματα έχουμε, κληρονομιά στο διάβα της ιστορίας του τόπου και των οικογενειών μας, έζησαν τις στιγμές της εθνικής αναγέννησης, αλλά και της ολοκληρωτικής καταστροφής της πόλης, μετά την πυρπόλησή της από το βουλγαρικό στρατό.

Σερραίες και Σερραίοι,

Ο εφετινός εορτασμός της απελευθέρωσης των Σερρών μας βρίσκει σε μία περίοδο, κατά την οποία η πατρίδα κινδυνεύει και ο ελληνικός λαός προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες της εποχής.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οι πρόγονοι με τις μάχες τους στο ηρωϊκό παρελθόν μας δείχνουν το δρόμο και τον τρόπο… αν πραγματικά θέλουμε να εξασφαλίσουμε το αύριο των παιδιών μας και των επερχόμενων γεννεών…

Πέτρος Αγγελίδης
Δήμαρχος Σερρών