Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Δ/νση: Ι. Δραγούμη 10, Σέρρες
Τηλ.: 23210-22253, Fax: 23210-22268
e-mail: womenaid@serres.gr
                                                                                                                                Σέρρες, 11/6 /2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Σερρών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) διοργανώνει:
1. Σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, την ΚΕΔΗΣ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τον συντονισμό και την διοίκηση της δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στις Σέρρες
Προβολή της ταινίας «Περσέπολις», την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, στο Θερινό Θεατράκι Σερρών, στις 21:00. Θα προηγηθεί performance με θέμα τα δικαιώματα των γυναικών από φιλοξενούμενη της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.
2. Σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης
Δράση για τα παιδιά με θέμα «Ταξιδεύοντας στον κόσμο με ένα κουτί γεμάτο ιστορίες», την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, στις 11:30. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών. Θα πραγματοποιηθεί παράλληλη βιωματική δράση και για τους/ τις συνοδούς των παιδιών. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2321098557.
Οι παραπάνω δράσεις, έχουν δωρεάν είσοδο και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διακρίσεων που αφορούν τη φυλή, το φύλο, την καταγωγή.

Ενημερωτικό Σημείωμα


Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών, επιθυμώντας να αναδείξει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των γυναικών και των παιδιών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των προσφύγων, διοργανώνει δράσεις ευαισθητοποίησης που αναφέρονται παρακάτω. Ο στόχος των δράσεων αφορά την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τη μη διάκριση για λόγους φύλου, φυλής ή καταγωγής.

Προβολή της ταινίας «Περσέπολις» (2007, 95’) στις 14 Ιουνίου 2018 και ώρα 21:00, στο Θερινό Θεατράκι.
Πρόκειται για ταινία κινουμένων σχεδίων, ασπρόμαυρη, η οποία αναφέρεται στη ζωή και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Χομεϊνί στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Πριν την έναρξη της προβολής θα παρουσιαστεί performance από ωφελούμενη της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες που θα αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών.
Μέσα από την εκδήλωση αυτή επιδιώκεται η γνωριμία και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Σερραίων πολιτών – γυναικών και ανδρών- και των προσφύγων/ προσφυγισσών που κατοικούν στην δομή φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.
Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, την ΚΕΔΗΣ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στήριξη στην Ελληνική Κυβέρνηση ως προς τον συντονισμό και την διοίκηση της δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στις Σέρρες.

«Ταξιδεύοντας στον κόσμο με ένα κουτί γεμάτο ιστορίες»- Δράση για παιδιά ηλικίας 9- 12 ετών στις 20 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:30, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Πρόκειται για μια ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης ανθρώπων και πολιτισμών που αφορά τα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να ανταλλάξουν τις εικόνες και τις ιστορίες τους σε μια δημιουργική δραστηριότητα που σχεδιάστηκε ειδικά για την συγκεκριμένη ημέρα. Παράλληλα, θα υπάρξει δράση και για τους γονείς/συνοδούς των παιδιών. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2321098557.
Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί με σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου με αφορμή την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων». Η συγκεκριμένη ημέρα μας υπενθυμίζει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εκτοπίζονται από τους τόπους κατοικίας τους και διωκόμενοι/ες αναγκάζονται να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες. Ανάμεσά τους, περισσότερο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι γυναίκες τα δικαιώματα των οποίων χρήζουν άμεσης προστασίας.