4η συνάντηση των Προέδρων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:  4η συνάντηση των Προέδρων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού

Εξαιρετικά χρήσιμα ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη 4η συνάντηση των Προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-25 και 26 Σεπτεμβρίου, στα Ιωάννινα. Να υπενθυμίσουμε πως τα έξι ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας (Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Βέροιας, Κοζάνης, Ιωαννίνων) πριν από περίπου ένα χρόνο, αποφάσισαν την σύμπραξη, την συνεργασία και τις κοινές διεκδικήσεις, σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Στην τελευταία συνάντηση οι στόχοι που τέθηκαν και συμφωνήθηκαν ομόφωνα, ήταν:

1.       Η δημιουργία διοργάνωσης με τίτλο «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων», δηλαδή η προβολή θεατρικών παραστάσεων από μαθητές. Οι παραστάσεις θα έχουν και διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ θα φιλοξενηθούν  σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας. Οι έξι που θα προκριθούν, μια από κάθε πόλη, θα παρουσιαστούν στην Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Β.Ελλάδος.

2.       «Διαγωνισμός θεατρικής μάσκας και ζωγραφικής σκηνογραφίας». Στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών, τα έργα των οποίων θα κριθούν από καταξιωμένους ανθρώπους της Τέχνης. Τα 100 που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη και θα συμπεριληφθούν σε ειδικό Λεύκωμα.

Τους 6 προέδρους υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος άκουσε προσεκτικά όλες τις τοποθετήσεις, συμμερίστηκε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των προέδρων και σημείωσε πως η σύμπραξη των ΔΗΠΕΘΕ, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για τον πολιτισμό.

Σοφία Μπιτζίδου Πρ. ΔΗΠΕΘΕ Σερρών:

«Από το 1984 που λειτουργεί το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σημαντικός στόχος είναι να στηρίζουμε τους ντόπιους ηθοποιούς και να ανεβάζουμε δικές μας παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε την τύχη να έχουμε Καλλιτεχνικό Δ/ντη τον κ.Παναγιώτη Μέντη, ο οποίος με τη γνώση, την εμπειρία του, αλλά κυρίως με το μεράκι και τη διάθεση προσφοράς που έχει, παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα».

Για την οικονομική  βοήθεια που παρέχεται στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. η κα Μπιτζίδου δήλωσε: «Οι επιδοτήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού προς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, είναι ελάχιστη και σε καμία περίπτωση δεν τα βοηθά να αναπτυχθούν, αντίθετα μάλιστα τα οδηγεί στην κατάρρευση».

Στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης οι Πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τουριστικά και ιστορικά μέρη των Ιωαννίνων, να περιηγηθούν στους πεζοδρόμους της πόλης που πρόσφατα αναπλάστηκαν και να συνομιλήσουν με ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού. Οικοδέσποινα της συνάντησης ήταν η Πρ. του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου και συμμετείχαν:

Σοφία Μενεσελίδου – Πρ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής

Πέτρος Πετρόπουλος- Πρ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας

Σοφία Μπιτζίδου- Πρ. ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Νίκος Μαυροκεφαλίδης – Πρ. ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Κώστας Παπαθανασίου – Εκπρ. ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης