Χρυσάφης: Η 8η Μαΐου 1821 πολύτιμη ψηφίδα της τοπικής ιστορίας

Η επέτειος των 200 ετών από τη σωτηρία των Σερρών από την καταστροφή που σχεδίασαν οι Τούρκοι τιμήθηκε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που χοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου κ.Μακάριος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.Παντελεήμων και Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγος

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατά την ομιλία του για την επέτειο των 200 ετών τόνισε:

«Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και ο ναός αυτός που οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν προς τιμήν του, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας και αποτελούν αδιάσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας και της ταυτότητάς μας.

Ήταν 8 Μαΐου 1821, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, την ημέρα της εορτής του Αγίου, που οι Σερραίοι σώθηκαν από τη σφαγή και την καταστροφή που ετοίμαζαν οι Τούρκοι με στόχο να καταπνίξουν τις επαναστατικές κινήσεις που είχαν εκδηλωθεί στην περιοχή μας και ταυτόχρονα να εκδικηθούν τον αρχηγό της Επανάστασης στην Μακεδονία, Σερραίο Αρχιστράτηγο Εμμανουήλ Παπά.

Η σωτηρία της πόλης από το βέβαιο ολοκαύτωμα, που είχαν προετοιμάσει οι οθωμανικές αρχές, αποδόθηκε στη θαυματουργό παρέμβαση του  Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Έτσι, 14 χρόνια μετά, το 1835, σε ανάμνηση αυτού του θαύματος οι Σερραίοι κτίζουν πάνω σε αυτόν εδώ τον λόφο, στα Άνω Καμενίκια, με πολύ κόπο και θυσίες προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αυτόν τον θαυμαστό Ναό.

Η αποτροπή της καταστροφής της πόλης στις 8 Μαΐου του 1821 αποτελεί μία πολύτιμη ψηφίδα στο μωσαϊκό της τοπικής μας ιστορίας και των γεγονότων της Επανάστασης, που οδήγησε στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Και είναι λυπηρό που η μόνη ανάμνηση αυτού του γεγονότος είναι το όνομα που δόθηκε σε μία οδό της πόλης μας.

Ακόμη πιο απογοητευτικό είναι που οι περισσότεροι Σερραίοι αγνοούν την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομα του δρόμου και την ιδιαίτερη σημασία της.

Για αυτόν τον λόγο, στον Δήμο Σερρών αποφασίσαμε να αναδείξουμε αυτή την ημερομηνία – ορόσημο και να καταστήσουμε την 8η Μαΐου ένα από τα σημεία αναφοράς του προγράμματος δράσεων μας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε, ήδη, την καθιέρωση της 8ης Μαΐου ως δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μία σειρά από έργα για την ανάπλαση και τον καλλωπισμό της πλατείας του Ναού ενόψει του φετινού εορτασμού.

Ένας εορτασμός, που δυστυχώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν είναι αυτή τη φορά τόσο λαμπρός όσο θα θέλαμε.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι από τις 8 Μαΐου 2022 και κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου ο εορτασμός θα είναι λαμπρότατος και διπλός, καθώς μαζί με την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου θα τιμούμε και την επέτειο της σωτηρίας των Σερρών.

Και είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη μας, που την ίδια ημέρα, στις 8 Μαΐου γιορτάζει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ.Θεολόγος, ο οποίος  με ζήλο, αγάπη και αυταπάρνηση εδώ και 18 χρόνια  στέκεται δίπλα στον σερραϊκό λαό, τον στηρίζει και τον καθοδηγεί.

Στόχος μας είναι όλες οι δράσεις για τον εορτασμό της 8ης Μαΐου και την ανάδειξη της σπουδαιότητας αυτού του Ναού, καθώς και οι δράσεις που αφορούν αυτή την επετειακή χρονιά να αφήσουν μία σημαντική παρακαταθήκη για τις γενιές που θα έρθουν.

Μία παρακαταθήκη, που θα αποτελεί διαρκή πηγή αφύπνισης και έμπνευσης. 

Παρακαταθήκη, που θα φωτίζει τα βήματά μας στο μέλλον, όπως το φως από το καντήλι, που έχω τη χαρά και την ευλογία ως Δήμαρχος Σερρών να αφιερώσω σήμερα στον ιστορικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε ανάμνηση της σωτηρίας της πόλης.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Χρόνια πολλά Σέρρες!»