Webinar με θέμα «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με θέμα: «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα». Η διαδικτυακή αυτή εκδήλωση  εντάσσεται  στο πρόγραμμα των πολλών δράσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σερρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, με την Info Day στον πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή, μπροστά από το κτήριο της Π.Ε. Σερρών.

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε διαδικτυακά λόγω των προληπτικών μέτρων και των κανόνων προστασίας του covid-19, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών και των Τεχνικών Υπηρεσιών του, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Δήμου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του τμήματος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και επιστήμονες συγκοινωνιολόγοι, αλλά και πολίτες των Σερρών.

Το πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) περιελάμβανε 4 κύριες παρουσιάσεις και θεματικές προσεγγίσεις. Η Ελένη Μαδεμλή, της ΔΤΥ, Πολιτικός Μηχανικός του Δήμου Σερρών, παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Η οδική κυκλοφορία και η επίδρασή της στα επίπεδα της αέριας ρύπανσης μιας μεσαίου μεγέθους πόλης» όπου σημείωσε πως ο τομέας οδικών μεταφορών συμβάλει περισσότερο απ’ όλους τους τομείς στην εναέρια ρύπανση, ενώ ανέφερε στοιχεία του Π.Ο.Υ όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 1.3 εκ. θανάτους ετησίως. Επίσης οι αστικές μετακινήσεις των κατοίκων στις ευρωπαϊκές πόλεις προκαλούν έως και το 40% των οδικών εκπομπών CO2. Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της συνεισφοράς των ΣΒΑΚ στην μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμα, στην επόμενη παρουσίαση με τίτλο «Μικροκινητικότητα- εμπειρία –νέο θεσμικό πλαίσιο», η Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός του τμήματος προγραμματισμού, ανάπτυξης, ποιότητας και αποδοτικότητας του Δήμου Σερρών,  αναφέρθηκε στα νέα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης στις πόλεις, αλλά και τη θέσπιση κανόνων και νόμων για την μικροκινητικότητα. Παρουσίασε με λεπτομέρειες την αυξητική τάση χρήσης των ΕΠΗΟ (ελαφρύ προσωπικό ηλεκτρικό όχημα) αλλά κυρίως τις υποχρεώσεις των χρηστών αυτών των οχημάτων. Στάθηκε τέλος στην ανάγκη για μια οργανωμένη προσπάθεια για ενημέρωση, εκπαίδευση και αστυνόμευση ώστε οι πόλεις να ενσωματώσουν με ασφάλεια και κανόνες τα ΕΠΗΟ.

Την  παρουσίαση με τίτλο «Ανθεκτική πόλη –Μια πόλη που επιστρέφει χώρο στους ανθρώπους» παρουσίασε η επόπτης δημόσιας υγείας, του τμήματος Δ.Υ. του Δήμου Σερρών, Αικατερίνη Δούρα, που αναφέρθηκε με τη σειρά της στην επίδραση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των πόλεων, στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών. Η συστηματική  ενθάρρυνση της ενεργούς κινητικότητας στον αστικό σχεδιασμό συμβάλει στην αύξηση των δεικτών της υγείας, της μόρφωσης και της οικονομίας, παραθέτοντας εντυπωσιακά παραδείγματα ευρωπαϊκών κυρίως πόλεων, που τα τελευταία χρόνια επενδύουν συστηματικά στον τομέα αυτόν.

Τέλος ο Πάνος Στογιάννος, της ομάδας του τεχνικού συμβούλου που υποστηρίζει τις δράσεις του προγράμματος “space4people” που συμμετέχει ο Δήμος Σερρών μαζί με άλλες 9 ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσίασε τις προτεινόμενες «Δράσεις μικρής κλίμακας» που έχουν προκριθεί μέσα από την χρήση ερωτηματολόγιων αλλά και άλλες συμμετοχικές διαδικασίες της Τοπικής Ομάδας Συντονισμού (ΤΟΣ) τους τελευταίους 3 μήνες.  Με την ευκαιρία αυτή επεσήμανε τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του “space4people”, ενώ προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να έρθουν και να γνωρίσουν καλύτερα το έργο και τις δράσεις του, στο Info Day της 22ας Σεπτεμβρίου.

Από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, η κα. Δανιήλ, εκπρόσωπος του ΔΙΠΑΕ, επεσήμανε την έλλειψη γνώσης των κανόνων χρήσης των ΕΠΗΟ και επικρότησε την δημιουργία καμπάνιας ενημέρωσης των κανόνων μικροκινητικότητας και τη διάχυση πληροφοριών μέσω της εκπαίδευσης. Στο ίδιο σημείο και ολοκληρώνοντας τις εργασίες της σημερινής εκδήλωσης, η Έλενα Μαδεμλή παρουσίασε το πρόγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που φέτος για 13η φορά συμμετέχει ο Δήμος Σερρών.

Ομιλητές αλλά και συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Κ. Καραμανλή.