Τίμησαν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε Σέρρες και Αναγέννηση

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε Σέρρες και Αναγέννηση παρέστη η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα. Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Ποντίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Τσαρούχας, Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους, τμήματος Σερρών, εκφώνησε ομιλία και αναφέρθηκε στο χρονικό της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ακολούθησε η μετάβαση των επισήμων στην Πλατεία Ελευθερίας και η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης.

Στεφάνια κατέθεσαν: ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού, Συνταγματάρχης Πεζικού κ. Μαυρουδής Θεοδωρίδης, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Βασιλκαρίδης, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών, αντιπύραρχος κ. Αθανάσιος Ριγανάς, ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, Ταγματάρχης εν αποστρατεία κ. Ελευθέριος Καραγιαννίδης, ο γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών κ. Αντώνης Μπεζιργιαννίδης, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Παύλος Καρυπίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Σερρών «Εύξεινος Λέσχη» κ. Δημήτρης Τακουρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» κ. Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης, η εκπρόσωπος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» κ. Χρυσοβαλάντου Σαπουντζή, και εκπρόσωποι της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών, του Συλλόγου Μικρασιατών και Φίλων Αγίου Ιωάννη «Αλησμόνητες Πατρίδες» και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Σερρών.

Το απόγευμα της Κυριακής, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αναγέννησης διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από το δημοτικό σχολείου του χωριού έως την κεντρική πλατεία της Αναγέννησης με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και της φιλαρμονικής του δήμου Σερρών.

Ακολούθησε Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που είναι αφιερωμένο τις 353.000 ψυχές του Πόντου που εξοντωθήκαν πριν από 105 χρόνια από τους Νεότουρκους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Δήμαχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού, Καινοτομίας και Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτης Κεΐσογλου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γραμμάτων, Τεχνών και Εξωστρέφειας κ. Χρυσάνθη Παλάζη-Τσοχατζίδη, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Λεμονιά Κεσούλη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Παναγιώτης Καρίπογλου, εκπρόσωποι βουλευτών Ν. Σερρών και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από μια ιστορική παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής των Ελλήνων του Πόντου από τον Εκπαιδευτικό-Δημοσιογράφο κ. Σωκράτη Χουρουζίδη.