Πρεμιέρα για το «Μαύρο Νερό Ή Πόσο Διαρκεί Μια Μνήμη» την Παρασκευή

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών Σάββας Ρίζος και οι συντελεστής της παράστασης «Μαύρο Νερό Ή Πόσο Διαρκεί Μια Μνήμη” ενόψει της πρεμιέρας του έργου που θα δοθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

 

«Είναι μεγάλη η χαρά μας στη Δημοτική Αρχή για αυτή την εμβληματική παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών με την οποία κλείνει με τον καλύτερο τρόπο η επετειακή αυτή χρονιά, κατά την οποία γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Μία χρονιά κατά την οποία ο Δήμος Σερρών διοργάνωσε μία σειρά δράσεων που αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε ένα ταξίδι μέσα στη μνήμη, να εμπνευστούμε από την ιστορία της Ελλάδας και του δικού μας τόπου, της μαρτυρικής και ηρωικής γης των Σερρών και να οραματιστούμε το Αύριο», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Ένα μοναδικό ταξίδι στη μνήμη της πόλης και των ανθρώπων της τα τελευταία 108 χρόνια, μία συναρπαστική συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν της πόλης είναι η παράσταση «ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ Ή Πόσο Διαρκεί Μια Μνήμη», που βασίστηκε σε μία ιδέα και σύλληψη μίας Σερραίας δημιουργού, ενός δικού μας παιδιού, της Ματίνας Μέγκλα.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που 108 χρόνια μετά οι φλόγες από την καταστροφή της πόλης μας, η πιο μαύρη σελίδα της νεότερης μας ιστορίας, καίει με τον ίδιο τρόπο τη νέα γενιά, η οποία αποδεικνύεται ένας σπουδαίος φύλακας μνήμης.

Η παράσταση αυτή για την οποία εργάστηκε η προηγούμενη διοίκηση και ο τέως πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Γιάννης Γάτσιος είναι η καλύτερη έναρξη για τη νέα διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με επικεφαλής τον Σάββα Ρίζο δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής για την ουσιαστική σύνδεση του Θεάτρου μας με την πόλη και το καλλιτεχνικό της δυναμικό.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για την ανάδειξη μίας νέας γενιάς δημιουργών που εμπνέονται από αυτόν τον τόπο και την ιστορία του και μέσα από τη δική τους φρέσκια ματιά μπορούμε να διδαχτούμε πολλά και να προετοιμαστούμε για το Αύριο.

 Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο χαρούμενοι και υπερήφανοι είμαστε που βλέπουμε τη νέα γενιά να βγαίνει μπροστά με νέες ιδέες, με όραμα, όρεξη και ταλέντο.

Και σας υποσχόμαστε ότι είμαστε εδώ, εμείς οι μεγαλύτεροι και η Δημοτική Αρχή Σερρών για να σας ενθαρρύνουμε, να σας στηρίζουμε και να σας χειροκροτούμε.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τη Ματίνα Μέγκλα, τη σκηνοθέτιδα Εύα Οικονόμου – Βαμβακά, τον συνθέτη Αλέξανδρο Γκόνη, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της παράστασης και βέβαια τη χορωδία του Μουσικού μας Σχολείου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην παράσταση «Μαύρο Νερό Ή Πόσο Διαρκεί Μια Μνήμη», την οποία θεωρώ δεδομένη.

Ανυπομονούμε να σας θαυμάσουμε επί σκηνής».

 

Το έργο

Τί είναι η μνήμη; Πώς θα είμασταν αν ξεχνούσαμε τις ιστορίες μας; Και πώς μια καμένη πόλη βρίσκεται στα θεμέλια μιας άλλης, σύγχρονης και ακμάζουσας; Τι να απέγιναν οι κάτοικοι της;

Σέρραι, 28 Ιουνίου 1913. Λίγες ώρες πριν την απελευθέρωση. Την ένωση με την Ελλάδα. Λίγο πριν το τέλος. Ο ουρανός μυρίζει μπαρούτι και οι Βούλγαροι κατακτητές τρέχουν σαν δαιμονισμένοι μέσα στα στενά των Σερρών, στο πλούσιο Βαρόσι, έξω από την Αυστριακή Πρεσβεία, στην μεγάλη πλατεία διοικητηρίου, και αποφασίζουν πώς αυτή η πόλη δεν θα υπάρχει πια. Αυτή η πόλη θα παραδοθεί στις φλόγες. Θα καταστραφεί. Και μαζί με αυτή και οι μνήμες της, οι μυρωδιές της, οι εικόνες της. Και οι κάτοικοι της; Οι ιστορίες τους; Οι ζωές τους;

Σέρρες, 10 Δεκεμβρίου 2021. Μια κοπέλα που εργάζεται σαν καταγραφέας προφορικών ιστοριών, ένας θεματοφύλακας μνήμης συγκινείται από μια ιστορία που έχει χρεωθεί. Από μια ιστορία που αν και δεν είναι δική της, μεταμορφώθηκε σε μνήμη της. Από πρόσωπα που ποτέ δε γνώρισε αλλά γίνανε οικείοι της. Και ταξιδεύει στις Σέρρες για να περπατήσει στους δρόμους της, να δει τη νέα πόλη που χτίστηκε πάνω στον καμένο τόπο, να γνωρίσει τους ανθρώπους, να μυρίσει, να ακούσει και να αισθανθεί. Γιατί οι ιστορίες είναι και αυτές ζωντανές, αναπνέουν και ζητούν τον χώρο που τους αναλογεί στις ζωές μας.

Συντελεστές

Ιδέα-σύλληψη: Ματίνα Μέγκλα

Κείμενο: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά – Ματίνα Μέγκλα

Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Μουσική Σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης

Σκηνικά- Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Επιμέλεια Κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη-Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Λιλή Νταλανίκα

Βοηθός Σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Μαρία Χρυσάφη

Υπεύθυνος φωτισμών : Μιχάλης Κουβόπουλος

Εκτέλεση φωτισμών : Νίκος Παπαδόπουλος

Φροντιστής : Κώστας Μαρτίν

Ηχοληψία : Βασίλης Νάκας

Παίζουν:

Μαριέλα Δουμπού

Δημήτρης Κουστολίδης

Ελένη Μαβίδου

Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Συμμετέχουν: Αλεξία Βαβαλέκα, Θωμάς Βαίδης

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών

Μέλη της χορωδίας της Στέλλας Βλαχοπούλου

Καθώς και οι μουσικοί: Παναγιώτης Αϊβαζίδης, Χρήστος Διαμαντάκης

Παραγωγή: Δη.Πε.Θε.Σερρών

Η είσοδος για το κοινό θα πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα, με κάρτα ελεύθερης εισόδου, η οποία διατίθεται καθημερινά στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» 10.00 π.μ. με 2.00 μ.μ και 60΄ πριν την έναρξη της παράστασης, και με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Οι ανήλικοι θεατές 4 έως 17 ετών δύναται να προσκομίζουν εναλλακτικά κατά την είσοδό τους, εργαστηριακό τεστ με την μέθοδο PCR ισχύς 72ωρών, ή rapid test ισχύς 48ωρών ή self test τελευταίου 24ώρου το οποίο και θα βεβαιώνεται είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr ,είτε στην ειδική πλατφόρμα edupass.gov.gr της υπό στοιχεία 124068/ΓΔ/4/1.10.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας (Β’ 4558) είτε μέσω της ηλεκτρονικής σχολικής κάρτας για COVID-19.