1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Πραγματοποιήθηκε η 8η Συνάντηση...

Πραγματοποιήθηκε η 8η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης των Σερρών του δικτύου “space4people”

Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 8η και τελευταία στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Space4people» Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (Τ.Ο.Σ.) των Σερρών (URBACT Local Group – ULG), για το σχεδιασμό και τη υλοποίηση δράσεων που στόχο έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες κινητικότητας, να αναβαθμίσουν το δημόσιο χώρο της πόλης και να τον κάνουν περισσότερο ελκυστικό για όλους τους χρήστες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο PHILIPPOS XENIA.
Στην 8η Συνάντηση των Μελών της Τ.Ο.Σ. των Σερρών συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών, των Τεχνικών Υπηρεσιών και του τμήματος Προγραμματισμού, εκπρόσωποι της Πανεπιστημιούπολης Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Αστικού ΚΤΕΛ, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Τη συνάντηση χαιρέτησε η Συντονίστρια του έργου κα Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος, καλωσορίζοντας και παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων τοπικών φορέων. Η κα Μίκικη στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ομάδας έργου του Δήμου Σερρών στην τελική διοργάνωση του δικτύου «Space4People» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα δίκτυα «RiConnect» και «ThrivingStreets» στη Βαρκελώνη στις 6-8 Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα αυτής της τριήμερης διοργάνωσης, η οποία περιελάμβανε συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εργαστήρια και επισκέψεις εργασίας στην πόλη της Βαρκελώνης, με στόχο να αναδείξει τα αποτελέσματα των τριών δικτύων, κοινός στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου και η αύξηση της χρήσης του μέσω παρεμβάσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και προώθησης των μετακινήσεων με ποδήλατο και πεζή. Τέλος, η κα Μίκικη αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα URBACT IV και τις οποίες ο Δήμος Σερρών προτίθεται να αδράξει, για τη συνέχιση δράσεων που προσβλέπουν στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου και την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Συνεχίζοντας, το λόγο έλαβε η κα Παρασκευή Ταράνη, μέλος της ομάδας έργου του Τεχνικού Σύμβουλου του έργου, ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε. η οποία έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο «Space4People» παρουσιάζοντας τα κύρια αποτελέσματά του και εστιάζοντας στα οφέλη του Δήμου Σερρών από αυτό. Αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Τοπικής Ομάδας Στήριξης που με τη συμβολή της διαμόρφωσε τη Δράση Μικρής Κλίμακας και το Ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Δράσης για το δημόσιο χώρο και την κινητικότητα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Η κα Ταράνη ανέφερε πως στο πλαίσιο του έργου, θα εγκατασταθούν δύο έξυπνοι ηλιακοί καθιστικοί πάγκοι με 100% αυτονομία ενέργειας, σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας καθίσματος, ενσύρματη φόρτιση φορητών συσκευών μέσω USB, ασύρματη (QI) φόρτιση φορητών συσκευών, Wifi hotspot – ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο και νυχτερινός φωτισμός LED, με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητας του δημόσιου χώρου. Η κα Ταράνη, παρουσίασε επιπλέον τη μεθοδολογία ανάπτυξης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης καταλήγοντας στους βασικούς άξονες παρέμβασης του. Τέλος η κα Ταράνη, παρουσίασε το Προσχέδιο ενός Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ των φορέων-μελών της Τ.Ο.Σ. με στόχο τη συνέχιση της συνεργασίας τους με το Δήμο Σερρών σε θέματα Αστικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις που παρουσιάστηκαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους από την εμπειρία που αποκόμισαν από την συνάντηση αλλά και τη συνεργασία του καθ’ όλη της διάρκεια του έργου, εκφράζοντας τη θετική πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας.
Η κα Ελένη Μαδεμλή, Συντονίστρια Τοπικής Ομάδας (Urbact Local Group Coordinator), υπογράμμισε για άλλη μια φορά τα οφέλη του συμμετοχικού σχεδιασμού στον οποίο βασίστηκε το έργο «Space4People» αλλά και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Τόνισε ότι οι φορείς της ΤΟΣ είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, και η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας, όπως προτάθηκε, θα κατοχυρώσει τη συνεργασία του Δήμου Σερρών με τα μέλη-φορείς της ΤΟΣ, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο φορέων που θα ενεργοποιούνται σε θέματα σχεδιασμού του δημόσιου χώρου και σε θέματα κινητικότητας.
Την ιδέα του Συμφώνου Συνεργασίας χειροκρότησε η κα Μαρία Δανιήλ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του φορέα να προχωρήσει στην υπογραφή ενός τέτοιου Συμφώνου. Επίσης, πρότεινε με το πέρας του έργου, όπου θα είναι πιο ανοιχτή η συμμετοχική διαδικασία, τη δημιουργία ενός προωθητικού βίντεο που θα ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους, για τις δράσεις του έργου και τα αποτελέσματα της συνεργασίας των φορέων και παράλληλα θα κάμψει τη διστακτικότητά τους για τη συμμετοχή τους.
Η κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, μέλος του Δ.Σ., εκπρόσωπος της Μείζονος αντιπολίτευσης, όντας ενεργό μέλος της ΤΟΣ και η οποία συμμετείχε στις διακρατικές συναντήσεις του έργου, ανέφερε πως η συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού που προβλέπει το Πρόγραμμα URBACT αποτελεί μεθοδολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού.
Η κα Αναστασία Νάσσου, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Σερρών, αναφέρθηκε στο ρόλο της διαβούλευσης προς την κατεύθυνση της πρόληψης καταστάσεων και της καλλιέργειας συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κα Αικατερίνη Πουστουρλή, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών, σχετικά με το Σύμφωνο Συνεργασίας, τόνισε πως θα πρέπει να διαμορφωθεί με συστηματικό και στοχευμένο τρόπο και να απευθυνθεί σε συγκεκριμένους φορείς της πόλης, ενώ η κα Δήμητρα Μέλλιου, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ανέφερε πως η συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων φορέων στη σύμπραξη που θα δημιουργηθεί με την υπογραφή του Συμφώνου, διασφαλίζει και μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής από τοπικούς φορείς αλλά και από τους πολίτες.

Οι εργασίες της 8ης συνάντησης της Τ.Ο.Σ ολοκληρώθηκαν με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν απόλυτη ικανοποίηση από την έκβαση της συζήτησης, αλλά και από τη διαμόρφωση του Συμφώνου Συνεργασίας για τη συνέχιση της συνεργασίας των τοπικών φορέων της πόλης που συμμετείχαν στο έργο και μετά το πέρας του. Τόσο η κα Φωτεινή Μίκικη, Συντονίστρια του έργου, όσο και η κα Ελένη Μαδεμλή, συντονίστρια της ΤΟΣ, ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντας και δήλωσαν πως θα ολοκληρώσουν, με τη συμβολή της ΤΟΣ, τις ενέργειες για την οριστική διαμόρφωση του Συμφώνου Συνεργασίας με στόχο την άμεση υπογραφή του από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον τόνισαν πως ο Δήμος Σερρών θα συνεχίσει να ενθαρρύνει το συμμετοχικό σχεδιασμό, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις διαμόρφωσης τοπικών πολιτικών.