1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης η...

Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης η 7η Συνάντηση της ΤΟΣ των Σερρών του δικτύου space4people

Tην Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά δια ζώσης, η 7η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (Τ.Ο.Σ.) των Σερρών (URBACT Local Group – ULG) του δικτύου πόλεων «Space4people», στο ξενοδοχείο PHILIPPOS XENIA. Συνεχίζοντας τις τακτικές συναντήσεις της ΤΟΣ, δόθηκε αυτή τη φορά η δυνατότητα στα μέλη της να συναντηθούν από κοντά και να συμμετάσχουν σε μια δημιουργική και παραγωγική συζήτηση, με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση και αύξηση της ελκυστικότητας του δημοσίου χώρου της πόλης των Σερρών με λύσεις για βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Στην 7η Συνάντηση των Μελών της Τ.Ο.Σ. των Σερρών συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Σερρών, των Τεχνικών Υπηρεσιών του και του τμήματος Προγραμματισμού, εκπρόσωπος της Πανεπιστημιούπολης Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Τμήματος Τροχαίας  Σερρών, της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Αστικού ΚΤΕΛ, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών, του Εμπορικού Συλλόγου, του  Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών και της Δ/σης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών.

Τη συνάντηση χαιρέτησε η Συντονίστρια του έργου κα Φωτεινή Μίκικη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος, καλωσορίζοντας και παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων τοπικών φορέων. Η κα Μίκικη αναφέρθηκε εν συντομία στη μέχρι σήμερα πρόοδο του έργου του δικτύου «space4people» και συνέχισε παρουσιάζοντας αναλυτικά την εμπειρία από τη συμμετοχή του Δήμου Σερρών στο URBACT City Festival που πραγματοποιήθηκε στο Pantin (ευρύτερη περιοχή του Παρισιού) στις 14-16 Ιουνίου 2022. Η κα Μίκικη αναφέρθηκε στις πολλαπλές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης -θεσμού για το πρόγραμμα URBACT, για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της ανάδειξης καλών πρακτικών και της ανταλλαγής  εμπειριών και τεχνογνωσίας, αναδεικνύοντας παραδείγματα επανάχρησης δημόσιων αστικών χώρων, επανάχρησης κτιρίων, αλλά και σημαντικών συνεργιών μεταξύ  πόλεων και φορέων με στόχο την βελτίωση των πολιτικών αστικού σχεδιασμού.

Συνεχίζοντας, το λόγο έλαβε η κα Ευδοκία Ράντου, αναπληρώτρια συντονίστρια του Τεχνικού Αντικειμένου του έργου, η οποία στην παρουσίασή της αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε η ομάδα έργου του «space4people» από την επίσκεψη εργασίας στο Δήμο – εταίρο του δικτύου “Space4people”, Saint Germain-en-Laye που ακολούθησε το URBACT City Festival, στις 17 Ιουνίου 2022. Η κα Ράντου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιοχής, εστιάζοντας σε αυτά που αφορούσαν στο δίκτυο μεταφορών και σε στοιχεία αστικής κινητικότητας. Η κα Ράντου επισήμανε πως όλες οι μετακινήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας πραγματοποιήθηκαν είτε πεζή είτε με ηλεκτροκίνητα οχήματα με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όπως προέβλεπε το σύνολο των δράσεων της διοργάνωσης. Οι συγκοινωνιακοί κόμβοι «PEM», ο νέος πεζόδρομος rue de Poissy, το νέο τραμ Τ13, περιήγηση στην πόλη με ηλεκτρικό λεωφορείο, ποδηλατικές Διαδρομές και το εργοτάξιο Grand Bassin στο Parc du Chateau ήταν μερικές καλές πρακτικές τις οποίες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν οι συμμετέχοντες.  

Κεντρικό σημείο της 7ης συνάντησης της ΤΟΣ, αποτέλεσε η παρουσίαση της έρευνας χαρτογράφησης του βαθμού ικανοποίησης των χρηστών (πεζών) σε κεντρικούς δρόμους των Σερρών,  «Street Index», που πραγματοποίησε και παρουσίασε η κα Μαρία Δανιήλ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Μέλος της Τοπικής Ομάδας Στήριξης του Δήμου Σερρών σε συνεργασία με την κα Παρασκευή Ταράνη, μέλος της ομάδας έργου του Τεχνικού Σύμβουλου του έργου, ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε. Οι κυρίες  Δανιήλ και Ταράνη, παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που ανέπτυξαν για τη διεξαγωγή της έρευνας και τα οποία διαμορφώθηκαν βάσει των αποτελεσμάτων των προηγούμενων συναντήσεων της Τοπικής Ομάδας, συνδυαστικά με τα εργαλεία ερωτηματολογίου του διάσημου Δανού αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Jan Gehl. Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο τη διερεύνηση του βαθμού  ικανοποίησης των πεζών χρησιμοποιώντας τρία (3) εργαλεία: α) Matrix καταγραφής 12 ποιοτικών κριτηρίων του δημόσιου χώρου, β) έρευνα ερωτηματολογίου σε άτομα/χρήστες του δημόσιου χώρου που βρίσκονται σε στάση, και γ) έρευνα ερωτηματολογίου σε άτομα/χρήστες του δημόσιου χώρου που βρίσκονται σε κίνηση. Η έρευνα κατέγραψε για πρώτη φορά το βαθμό ικανοποίησης των χρηστών του  δημόσιου χώρου στην πόλη των Σερρών συμβάλλοντας και στα στοιχεία που  ήδη ο Δήμος διαθέτει για την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αλλά και για την εκπόνηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης  του έργου «Space4people», το οποίο παρουσιάστηκε  από την κα Ταράνη, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Τα μέλη της Τοπικής Ομάδας, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις που παρουσιάστηκαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους από την εμπειρία που αποκόμισαν από την συνάντηση. 

Η κα Ελένη Μαδεμλή, Συντονίστρια Τοπικής Ομάδας (Urbact  Local Group Coordinator), αναφέρθηκε στην έρευνα χαρτογράφησης, επισημαίνοντας ότι η έρευνα  αυτή παρείχε στο Δήμο Σερρών υλικό και τεκμηρίωση για ζητήματα διαχείρισης δημόσιου χώρου και ότι αποτελεί ευκαιρία ο Δήμος να ξεκινήσει μόνιμη συνεργασία με την Πανεπιστημιούπολη Σερρών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Τόνισε επίσης πως το έργο «space4people» ενίσχυσε και ενθάρρυνε τη συνεργασία και τις συνέργειες του Δήμου με τους τοπικούς φορείς.

Η κα Βαρβάρα Μητλιάγκα, μέλος του Δ.Σ., εκπρόσωπος της Μείζονος αντιπολίτευσης, μετάφερε επίσης την εμπειρία της από τη συμμετοχή της σε διακρατικές δράσεις ανταλλαγής εμπειριών στο πλαίσιο του έργου «Space4people», τονίζοντας τη  σημασία της συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους δράσεις, αλλά και τη σημασία  της εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου μέσα από δράσεις ανταλλαγής εμπειρίας  και τεχνογνωσίας.   

Η κα Αικατερίνη Πουστουρλή, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ Νομαρχιακής Επιτροπής Σερρών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα έως σήμερα αποτελέσματα του έργου, επισημαίνοντας  την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία  μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, τοπικών συλλόγων και της ευρύτερης κοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία κοινής αντίληψης  των προβλημάτων του  δημόσιου χώρου και την από κοινού εξεύρεση λύσεων. Τόνισε θέματα διαφάνειας της πληροφορίας αλλά και δεσμεύσεων συνεργασίας για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Ο κύριος Θεοφάνης Δαμάσκος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Ν. Σερρών (Σ.Κ.Α.ΣΕ.) τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μετακίνηση οι διάφορες ομάδες χρηστών του  δημόσιου  χώρου, όπως γονείς, ηλικιωμένοι και φυσικά τα  άτομα  με  κινητικά προβλήματα, ενώ η κα Κυριακή Μηλίγκα, Πρόεδρος  του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών, αναφέρθηκε σε έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και για την ασφάλεια των πεζών στο εμπορικό κέντρο των Σερρών.  

Οι εργασίες της 7ης συνάντησης της Τ.Ο.Σ ολοκληρώθηκαν με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν απόλυτη ικανοποίηση από την έκβαση της συζήτησης, αλλά και την πορεία του έργου, καθώς επίσης εκφράστηκε η επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας της ΤΟΣ και μετά  τη  λήξη του έργου τον Αύγουστο 2022. Τόσο η κα Φωτεινή Μίκικη, Συντονίστρια  του έργου, όσο και η κα Ελένη Μαδεμλή, συντονίστρια της ΤΟΣ, ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντας και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να  συμβάλλουν στην επικοινωνία των αποτελεσμάτων του έργου και κυρίως των μεθοδολογικών και εργαλείων που παράχθηκαν με τη συμβολή της ΤΟΣ, όπως η έρευνα  χαρτογράφησης, η Δράση Μικρής Κλίμακας και το Τοπικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι ενήμεροι και να μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις διαμόρφωσης τοπικών πολιτικών.

Τα Μέλη της Τ.Ο.Σ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη και τελευταία συνεδρίαση στο πλαίσιο του έργου, 8η Συνεδρίαση της Τ.Ο.Σ., η οποία ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου, το αργότερο έως την 20η Ιουλίου 2022.