Πανεπιστήμιο 3ης Ηλικίας – Πανελλαδική πρωτιά για τον δήμο Σερρών

Πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή Σερρών, με την υλοποίηση του προγράμματος του Πανεπιστημίου 3ης Ηλικίας, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «People Behind».

Μετά από πρόταση και προσπάθεια της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών και Εντεταλμένης Συμβούλου Εθελοντισμού και Νεολαίας κ. Χρυσάνθης Παλάζη- Τσοχατζίδη, το «Πανεπιστήμιο 3ης Ηλικίας» τον Γενάρη του 2021 έρχεται πιλοτικά στον Δήμο Σερρών.

Να επισημανθεί ότι ο δήμος Σερρών, μέσω της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., σημειώνει μια ακόμη Πανελλαδική πρωτιά γιατί θα είναι αυτός που πρώτος θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθώντας τους Ευρωπαϊκούς στόχους για την προώθηση της Υγιούς και Ενεργού Γήρανσης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στα Μ.Μ.Ε. των Σερρών η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Σερρών , η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και ο «People Behind» συμμαχούν για τη δημιουργία σύγχρονων κοινωνιών όλων των ηλικιών. Μαζί με τους ηλικιωμένους μας φτιάχνουμε έναν κόσμο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ γενεών και εντός αυτών, έναν κόσμο που δεν κάνει διακρίσεις, που δίνει ίσες ευκαιρίες, που δεν θεωρεί κανέναν άνθρωπο “δεύτερης κατηγορίας”.

​Έναν κόσμο που κανείς δε θα μένει πίσω. Ελάτε στο ταξίδι μας.»

Οι κυρίες Μαρία Αστερίου και Μαρία Ηλιοπούλου είναι η «ψυχή» της δράσης. Αυτές που ίδρυσαν το 2017 τον People Behind και κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο 3ης Ηλικίας και με τις οποίες έως τώρα η συνεργασία ήταν κάτι παραπάνω από άψογη. Σε διαδικτυακή σύνδεση η κ. Μαρία Αστερίου τόνισε:

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αφήνει πίσω όποιον δεν μπορεί να προχωρήσει με τους σύγχρονους ρυθμούς της τεχνολογικής εξέλιξης. Τα άτομα Τρίτης Ηλικίας έχουν μάθει να μένουν πίσω. Η κοινωνία και η πολιτεία σήμερα δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο ένταξης και ισότιμης μεταχείρισης. Μένουν ανενεργοί, χωρίς δυνατότητα να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους, μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης. Για αυτό κι εμείς με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου 3ης Ηλικίας θελήσαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία επανένταξης.»

Όλα τα εργαστήρια από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι τον Μάιο 2021 πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή οι κενές θέσεις θα είναι προκαθορισμένες για τα εργαστήρια , ενώ στα θεωρητικά μαθήματα θα μπορέσουμε να εντάξουμε και περισσότερα άτομα. Τα μαθήματα για τους Σερραίους θα είναι δωρεάν .

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να κάνουν άτομα άνω των 65 ετών,

που θέλουν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να κερδίσουν γνώσεις και να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι tablet ή υπολογιστής στο σπίτι και δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.​

Αναλυτικότερα τα εργαστήρια του β’ κύκλου είναι: Ψυχική Ενδυνάμωση, Ευρωπαϊκή Ιστορία, Σωματική Άσκηση, ιστορία της Τέχνης, Δημιουργικό Θεατρικό Παιχνίδι.

Ενώ τα εργαστήρια που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον α΄ κύκλο, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία ήταν : Φιλοσοφία, Ψηφιακή Ενδυνάμωση, Αγγλικά, Φιλαναγνωσία, Ιστορία και Αρχαία Τραγωδία, ενώ λόγω καραντίνας είχαν προστεθεί πέρυσι συνεδρίες Γυμναστικής και Ψυχικής Ενδυνάμωσης.

Σε πρώτη φάση τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά, ενώ στα μελλοντικά σχέδια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών είναι η δια ζώσης διδασκαλία τους.

Πληροφορίες για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και τα εργαστήρια θα βρείτε πατώντας στον σύνδεσμο.

https://www.peoplebehind.gr/panepistimio-tritis-ilikias