1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα MAPS...

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα MAPS για τα στρατόπεδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                       Σέρρες, 26-4-2018
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα MAPS για τα στρατόπεδα
Πέτρος Αγγελίδης- Δήμαρχος Σερρών:
“Ο Δήμος Σερρών έχει όλη την τεχνογωσία προκειμένου να αξιοποιήσει τα πρώην στρατόπεδα προς όφελος των πολιτών. Μαζί με τους άλλους 8 Δήμους της Ευρωπαικής Ένωσης έχουμε μεγάλες πιθανότητες να ενταχθούμε σε προγράμματα για την αξιοποίηση των στρατοπέδων”
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του προγράμματος MAPS που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες στις 24 και 25 Απριλίου 2018.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα των δύο χρόνων κοινών εμπειριών, πρακτικών και τεχνογωσίας μεταξύ του Δήμου Σερρών και άλλων 8 ευρωπαικών δήμων για την βιώσιμη επανάχρηση των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Aπό αυτή τη μεθοδευμένη και οργανωμένη συνεργασία, δύο χρόνια σχεδόν τώρα, αλλά και την ανταλλαγή εμπειριών σε διεθνές επίπεδο με τους άλλους εταίρους του δικτύου μας, διαμορφώσαμε και δημιουργήσαμε ένα Ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Δράσης που θα προβάλλει βιώσιμες και εφικτές λύσεις για την μεγάλη αυτή πρώην στρατιωτική κληρονομιά αλλά και από την άλλη θα έχει και μεγάλες πιθανότητες χρηματοδότησης των επιμέρους προτάσεων του”.
Ο κ.Αγγελίδης ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του τμήματος Προγραμματισμού και της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς και την τοπική ομάδα στήριξης για τις υπηρεσίες τους αυτά τα δύο χρόνια.
Γεμάτοι αισιοδοξία για την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη βιώσιμη επανάχρηση των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεών τους αλλά και γεμάτοι εμπειρίες και ευχάριστες εντυπώσεις, αναχώρησαν οι 35 φιλοξενούμενοι του Δήμου Σερρών από τις 8 ευρωπαϊκές πόλεις – εταίρους του δικτύου MAPS.
Η διήμερη τελική εκδήλωση του δικτύου MAPS, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή τόσο από τους συμμετέχοντες εταίρους του δικτύου MAPS όσο και από την Τοπική Ομάδα Στήριξης και τους τοπικούς φορείς της πόλης των Σερρών.
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, όλοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλητές, βαθιά γνώστες του αστικού σχεδιασμού και της επανάχρησης- απόδοσης δημόσιου χώρου στους πολίτες, όπως την Dr. Celia Clark (προερχόμενη από την Αγγλία) αλλά και τον κο Νικηφορίδη Πρόδρομο, αρχιτέκτονα και την κα Ζουρνά Μαρία, αρχιτέκτονα, στέλεχος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα οι εννέα εταίροι – πόλεις του δικτύου MAPS (Piacenza, Σέρρες, Varaždin, Szombathely, Telsiai, Koblenz, Longford, Espinho και Cartagena) παρουσίασαν τα τελικά αποτελέσματα, δηλαδή τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης (ΟΣΔ) τους για την βιώσιμη επανάχρηση των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Στης συνέχεια, μετά από μια περιήγηση στην έκθεση αφισών που προβάλουν τις προτάσεις των ΟΣΔ, οι εταίροι του δικτύου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα αποτελέσματα τους με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και κυρίως με καθηγητές, φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες.
Η δεύτερη μέρα της τελικής εκδήλωσης αφορούσε το απολογισμό της διετούς ζωής του δικτύου αλλά και τις δυνατότητές συνέχισής του τόσο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και με τη χρηματοδότηση των ίδιων των Δήμων. Όλοι οι εκπρόσωποι των εταίρων επισκέφτηκαν το πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά καθώς και το κτίριο που πρόκειται να μετατραπεί σε Πινακοθήκη Ξενάκη, καθώς και άλλους τουριστικού ενδιαφέροντος, προορισμούς της πόλης όπως το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών , την Ακρόπολη Σερρών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών
Από το Δήμο Σερρών στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης Παντελής Χράπας, ο Αντιδήμαρχος Έργων και Πολεοδομίας Ηλίας Γκότσης,o εντεταλμένος δημοτικόε σύμβουλος Προγραμματισμού για το Δήμο Σερρώ Κώστας Καρπουχτσής, το τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σερρών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της τεχνικής υπηρεσίας.
Από το γραφείο τύπου