Οι Σέρρες γιόρτασαν με λαμπρότητα την 109η Επέτειο της Απελευθέρωσης

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή γιόρτασαν οι Σέρρες την 109η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

Με τις σημερινές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, των Αρχών του τόπου, Βουλευτών, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν οι πολυήμερες εορταστικές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών για τα «Ελευθέρια 2022».

«Σήμερα είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τις Σέρρες, έναν ηρωικό τόπο που έδωσε τα πάντα στην πατρίδα.

Πριν από 109 χρόνια ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη και τους Σερραίους, οι οποίοι στα 530 χρόνια σκλαβιάς διατήρησαν την εθνική τους συνείδηση.

Οι ελεύθερες Σέρρες αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους και μεγαλούργησαν και πάλι.

Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας και όλα όσα μας μεταλαμπάδευσαν», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Από την πλευρά του ο κ.Γαλαμάτης δήλωσε: «Οι ήρωες, που τιμήσαμε σήμερα, με τη θυσία τους εξέπεμψαν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να αμφισβητήσει, να σφετεριστεί και να απειλήσει ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, η σημερινή ημέρα και η ιστορική διαδρομή της πόλης των Σερρών από τη βάναυση κατοχή της, την απελευθέρωσή της και μέχρι την καθιέρωση της ως ακμάζουσας πόλης πρότυπο για όλη τη χώρα συμβολίζει την Ελλάδα του σήμερα, που μετά την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας αναπτερώνει το ηθικό της, ξανασηκώνεται και βαδίζει ξανά στον δρόμο της ελπίδας και της αισιοδοξίας».

Το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.Θεολόγου παορυσία ολόκληρου του Ιερού Κλήρου της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Υποδιευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών Μαρία Φραγγοπούλου.

Μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα Εμμανουήλ Παπά.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης o Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Αδάμ Σαρρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών Ευάγγελος Τσιώτας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σερρών Πύραρχος Ιωάννης Μπαγώτης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου.

Άγημα του 10ου Συντάγματος Πεζικού επέδωσε τιμές, ενώ τον Εθνικό Ύμνο και εμβατήρια παιάνισε η 50μελής Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Σερρών υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Γκανιόπουλου.

Η Φιλαρμονική Μπάντα άνοιξε και την παρέλαση, ενώ ακολούθησαν αντιπροσωπείες του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Σερρών «Παύλος Μελάς», του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σερρών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Σερρών, τμήματα σημαιοφόρων και παραστατών από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΕΕΕΕΚ), η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων «Αν/χης Γεώργιος Κατσάνης» και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών μαζί με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση με επικεφαλής των τμημάτων τον Αντισυνταγματάρχη Παύλο Τσάκαλο, Διοικητή του 567 Μηχανοποιημένου Τάγματος Πεζικού, ο οποίος είχε και το Γενικό Πρόσταγμα.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμαρχος Σερρών παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των αρχών στο Δημαρχείο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμη οι Βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Λευτέρης Αβραμάκης και Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Σερρών, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.