Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης στον τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών

Από την εικαστική παρέμβαση με την αποτύπωση των ηρωικών μορφών της Επανάστασης του 1821 στον εξωτερικό τοίχο του 1ου Γυμνασίου Σερρών και δρώμενα από μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για τα Ελευθέρια 2021 με τίτλο «Σέρρες Γη Ηρώων».

«Επιλέξαμε να ανοίξουμε συμβολικά τα φετινά “Ελευθέρια” από το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Σερρών σε ένα επετειακό έτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Από αυτό το σχολείο ξεκινά το έργο της φιλοτέχνησης των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης από έναν νέο Σερραίο καλλιτέχνη, τον Κυριάκο Αβραμίδη με στόχο να αφήσουμε ένα μόνιμο αποτύπωμα του μηνύματος της φετινής, εμβληματικής χρονιάς.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Στο 1ο Γυμνάσιο μαθήτευσαν χιλιάδες Σερραίοι, οι οποίοι μεγαλούργησαν και συνέβαλαν στην πρόοδο του τόπου μας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση βλέπω σήμερα τα νιάτα, το μέλλον του Δήμου μας να τιμούν τον Σερραίο ήρωα της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος αγωνίστηκε και θυσίασε τα πάντα πριν από 200 χρόνια για την ελευθερία της πατρίδας»

Όπως είπε ο κ.Χρυσάφης, οι εκδηλώσεις για Ελευθέρια κορυφώνονται την Τρίτη, 29 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με μία μεγάλη συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Σερρών Σύλια Ζέττα τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι σε ένα σχολείο που αποτελεί φάρο για τις Σέρρες.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολική κίνηση να ξεκινήσετε τις επετειακές εκδηλώσεις με τις εικαστικές παρεμβάσεις από το 1ο Γυμνάσιο Σερρών».

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλειος Κατιρτζόγλου, η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σιαμάγκας, ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Ρίζος και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ρίζος.

Τα δρώμενα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου ξεκίνησαν με την απαγγελία του ποιήματος για τον Εμμανουήλ Παπά που έγραψε η σημαιοφόρος του σχολείου Αλεξάνδρα Γλούφτσιου.

Στη συνέχεια η χορωδία του 1ου Γυμνασίου τραγούδησε τον Ύμνο του Εμμανουήλ Παπά, ενώ ακολούθησε θεατρικό δρώμενο για τον Σερραίο ήρωα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.