O επικήδειος λόγος του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη στην εξόδιο ακολουθία του πρώην Δημάρχου Γιώργου Γεωργούλα

O επικήδειος λόγος του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη στην εξόδιο ακολουθία του πρώην Δημάρχου Γιώργου Γεωργούλα:

Οι Σέρρες αποχαιρετούν σήμερα έναν άξιο Δήμαρχο, έναν άριστο νομικό, έναν έντιμο οικογενειάρχη, έναν καλό πολίτη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο.

Οι Σερραίοι αποχαιρετούν σήμερα τον πρώην Δήμαρχό τους, τον Γιώργο Γεωργούλα, που υπηρέτησε με υποδειγματικό ήθος και συνέπεια τον Δήμο και το κοινό καλό.

Ο Δήμος Σερρών αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο με βαθιά αυτοδιοικητική συνείδηση και μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Ο Γιώργος Γεωργούλας γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1930.

Το 1950 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1955.

Από τις αρχές του 1959 αρχίζει να δικηγορεί στην πόλη των Σερρών.

Διετέλεσε ο πρώτος Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών μετά την μεταπολίτευση.

Το 1978 κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών με την παράταξη Δημοκρατική Ενότητα.

Το 1982 κερδίζει τις δημοτικές εκλογές και ηγείται του Δήμου Σερρών από τον Ιανουάριο του 1983 έως τον Δεκέμβριο του 1986.

Την τετραετία 1986 – 1990 υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί μία τετραετία κατά την οποία ο Γιώργος Γεωργούλας ασχολείται με την αυτοδιοίκηση ως ενεργός πολίτης, καθώς παραδίδει τη σκυτάλη στον αγαπημένο του γιο Αντώνη, ο οποίος εκλέχθηκε το 1990 δημοτικός σύμβουλος  με τον τότε δήμαρχο Ζήση Μητλιάγκα.

Ο Γώργος Γεωργούλας θα διεκδικήσει τη δημαρχία ακόμη μία φορά στις εκλογές του 1994 και θα μείνει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου ως δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ανθρώπινη Πόλη μέχρι το 1998.

Ήταν τρεις φορές υποψήφιος βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ το 1977, το 1981, οπότε βγήκε πρώτος επιλαχών βουλευτής και το 1989.

Ο Γιώργος Γεωργούλας έτρεφε βαθιά αγάπη για τις Σέρρες και τους ανθρώπους της.

Πίστευε απόλυτα ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου βελτιώνεται όταν βελτιώνεται η ζωή του κοινωνικού συνόλου. Ήταν οραματιστής και πρωτοπόρος, με ισχυρή αίσθηση του καθήκοντος και της προσφοράς.

Η τιμιότητά του ήταν χαρακτηριστική. Ο  ίδιος έλεγε ως Δήμαρχος ότι  τα χρήματα των Σερραίων τα αισθάνεται στις παλάμες του σαν κάρβουνα αναμμένα.

Με το ήθος, την ευθύτητα, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του κέρδιζε το σεβασμό φίλων και αντιπάλων.

Με αυτές τις αρχές πορεύτηκε τόσο ως Δήμαρχος όσο και σε όλες τις μάχες που έδωσε στη διάρκεια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής του διαδρομής.

 Αν και διετέλεσε Δήμαρχος για μία θητεία, ο Γιώργος Γεωργούλας σφράγισε με το έργο του τη σημερινή φυσιογνωμία του Δήμου.

Πολλά από τα έργα και τις παρεμβάσεις, που έως και σήμερα απολαμβάνουμε τα οφέλη τους, έχουν τη δική του υπογραφή:.

Από τη λύση του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετώπιζε η πόλη τις προηγούμενες δεκαετίες και τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, τη διαμόρφωση του Αη Γιάννη και της Καλλιθέας.

Από την ίδρυση του ΔΗΠΕΘΕ και του Δημοτικού  Αναψυκτήριου μέχρι την ίδρυση του Θερινού Κινηματογράφου, από την ίδρυση της πρώην ΔΕΠΚΑ μέχρι την απαλλοτρίωση του χώρου που στεγάζονταν τα Σφαγεία Σερρών, από τη δημιουργία του Αθλητικού Πάρκου Ομονοίας και την επέκταση του κτηρίου του Δημαρχείου μέχρι την κατασκευή 25 παιδικών χαρών.

Στη διάρκεια της θητείας του ιδρύθηκαν τα Α΄ΚΑΠΗ, κατασκευάστηκε η γέφυρα της Σιγής, δημιουργήθηκε το Μηχανοστάσιο και αγοράστηκε από τον Δήμο Σερρών το κτήριο Νάσιουτζικ.

Ο Γιώργος Γεωργούλας αναμόρφωσε την πόλη των Σερρών και της έδωσε πνοή και προοπτική, έβαλε τα θεμέλια για την ανάδειξη της σε μια σύγχρονη πόλη.

Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στα κοινά και έδωσε έμφαση σε κοινωνικές δράσεις. Δημιούργησε και συμμετείχε σε πολλά αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία

Τις ίδιες αρχές και αξίες που υποστήριξε με σταθερότητα στην πορεία του στην Αυτοδιοίκηση, ακολουθούσε στην οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή ως μάχιμος δικηγόρος.

Και είχε τη μεγάλη ευτυχία να δει να βαδίζουν στα χνάρια που άφησε, αυτά της προσφοράς στην κοινωνία και στον Δήμο Σερρών ο γιος του Αντώνης και η εγγονή του Τάνια, την οποία μεγάλωσαν με με τη σύζυγό του Σουλτάνα μετά τον αδόκητο χαμό της κόρης του, Παρασκευής.

Είχα την ευλογία να γνωρίσω από κοντά αυτόν τον μεγάλο άνθρωπο.

Εγώ, νεαρός φοιτητής, γεμάτος άγχος, ήμουν έτοιμος να εκφωνήσω τον πρώτο λόγο μου σε κοινό σε μία εκδήλωση στην κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ, στην οποία τότε ως Δήμαρχος ήταν πρόεδρος, 

Ο έμπειρος Γιώργος Γεωργούλας ήρθε κοντά μου και με τη χαρακτηριστική βροντερή φωνή του μου είπε:

«Άκου, όταν θα μιλήσεις, θα μιλήσεις μέσα από την καρδιά σου. Και θα πεις αυτά που θέλεις εσύ. Όχι, αυτά που θέλουν να ακούσουν οι άλλοι».

Τέτοιος άνθρωπος ήταν. Άνθρωπος που έδινε δύναμη και ενέργεια στους γύρω του.

Ως Δήμαρχος το έργο του Γιώργου Γεωργούλα αποτελεί για μένα συνεχή πηγή έμπνευσης.

Αιωνία του η μνήμη! Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει!