Ο Δήμος Σερρών υπέγραψε την πράξη αποδοχής των έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη

Υπεγράφη το πρωί της Τετάρτης, 6 Μαΐου, η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής δωρεάς των έργων ζωγραφικής του κ. Κωνσταντίνου Ξενάκη απ’ το Δήμο Σερρών.

Για λογαριασμό του Δήμου Σερρών, τις υπογραφές έβαλε ο Δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ενώ, ως πληρεξούσιος του κ. Ξενάκη, υπέγραψε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Πρόεδρος του Σωματείου «ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος. Παρών στη διαδικασία, ήταν και ο συμβολαιογράφος, κ. Φώτης Αϊδινλής.

Να σημειωθεί ότι, ο κ. Ξενάκης, δωρίζει στο ομώνυμο Μουσείο 171 πρωτότυπα έργα τέχνης, ενώ οι εργασίες αναστήλωσης του κτηρίου, καθώς και κάποιες διαμορφώσεις στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο, έχουν προχωρήσει πολύ, και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Η επόμενη πρόκληση για το Μουσείο Ξενάκη, θα είναι η εφαρμογή της Μουσειολογικής Μελέτης, δηλαδή η διεξαγωγή νέας προκήρυξης και η απόκτηση εξοπλισμού, ούτως ώστε, έπειτα και απ’ την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του χώρου, να έρθουν τα έργα απ’ την Αθήνα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα.

Αναφορικά με την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, ο κ. Νανιόπουλος δήλωσε τα εξής: «Θα είναι ένα μοναδικό θεματικό Μουσείο για την Ελλάδα. Θα έχει πολύ σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Η ομάδα των μουσειολόγων, που κάνει τη μελέτη, είναι ίσως η καλύτερη στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή.

Με τις νέες τεχνολογίες, και με προβολικά συστήματα, θα μπορεί κανείς να περιηγηθεί στην εξέλιξη του έργου του καλλιτέχνη, κι όχι απλώς να δει κάποια έργα κρεμασμένα στους τοίχους. Θα είναι κάτι μοναδικό για τις Σέρρες, μετά από πάρα πολλούς κόπους.

Ο κ. Χρυσάφης είναι πραγματικά τυχερός που θα εγκαινιάσει – θέλουμε να ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου – ένα τέτοιο έργο».

Απ’ την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σερρών έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα για το Δήμο Σερρών. Σήμερα, υπογράψαμε τα συμβόλαια της δωρεάς των 171 έργων του κ. Ξενάκη, μέσω του πληρεξουσίου, του κ. Νανιόπουλου. Είναι το πρώτο βήμα της ολοκλήρωσης της μεταφοράς αυτών των έργων στο Δήμο Σερρών.

Είμαστε στο μέσο μιας προσπάθειας, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, απ’ την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και την οποία “αγκαλιάσαμε” και ως νέα Δημοτική Αρχή, διότι πιστεύουμε ότι είναι ένα υπέροχο πράγμα αυτό το οποίο γίνεται και το οφείλουμε στους Σερραίους. Γι’ αυτόν το λόγο, πριν από λίγους μήνες, περάσαμε ομόφωνα απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο το κόστος της νέας αυτής Μελέτης, ώστε να εγκατασταθούν οι πίνακες, αξίας 270.000 ευρώ.

Αυτή η Μουσειολογική Μελέτη, ήταν απαραίτητη, ούτως ώστε τα έργα τέχνης που θα εκτίθενται να έχουν το χώρο που τους αρμόζει.

Με αρκετή προσπάθεια, πιστεύουμε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος, παράλληλα με τις διαδικασίες των νέων αναθέσεων για όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις.

Σ’ αυτήν τη φάση, πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο, διότι αποτέλεσε κι αποτελεί την “καρδιά” όλου αυτού του εγχειρήματος, του να είναι δηλαδή στην περιουσία των Σερραίων ένα τέτοιο αριστούργημα. Και λέω αριστούργημα, διότι δεν είναι μόνο τα έργα τέχνης, αλλά και το Μουσείο Ξενάκη συνολικά (το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους ανθρώπους που προσπάθησαν για την επίτευξη όλων αυτών των βημάτων.

Θέλω να πω ότι, το Μουσείο Ξενάκη, βρίσκεται σ’ ένα χώρο – στο Στρατόπεδο Παπαλουκά – ο οποίος ανήκει στο Δήμο. Ήδη, ολοκληρώνεται και το κομμάτι του business plan, ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη αξιοποίηση και συνολική αποτύπωση του χώρου, ο οποίος θα έχει ένα ιδιόμορφο στίγμα για τη σερραϊκή κοινωνία.

Νομίζω ότι, το Μουσείο Ξενάκη, θα αποτελέσει την προμετωπίδα και την κορωνίδα αυτού του πολιτιστικού πάρκου».

Από το γραφείο τύπου