Ο Δήμος Σερρών τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων απ’ τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, στον αδριάντα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, τιμήθηκε την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, στις Σέρρες, η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ το Τουρκικό κράτος.

Πρόκειται για μια Ημέρα που, ήδη απ’ το 1998, έχει καθιερωθεί με Νόμο του Ελληνικού Κράτους να τιμάται κάθε χρόνο.

Για τη Δημοτική Αρχή Σερρών, στεφάνια κατέθεσαν τόσο ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου, ως επικεφαλής του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.

Νωρίτερα, οι δυο άντρες έδωσαν το «παρών» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων, ενώ ακολούθησε και επίσημη Δοξολογία.

Σε ομιλία του με τίτλο «O Aφανισμός του Ελληνισμού της καθ΄ημάς Ανατολής 1914-1922», ο πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.), κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε στο χρονικό των θλιβερών γεγονότων. Για το δράμα της εκδίωξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μίλησε αργότερα και ο Μητροπολίτης Θεολόγος, συκγρίνοντας τις συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922 με εκείνες της Άλωσης της Πόλης το 1453.

Από τη μεριά του, στο μήνυμα για τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε (μεταξύ άλλων) τα εξής: «Πρέπει, λοιπόν, να δείχνουμε σεβασμό και να κρατάμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας γεγονότα με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία, που δεν παραγράφονται και δεν ξεχνιούνται, ώστε να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Διότι, αν ο ελληνικός λαός λησμονήσει την ιστορία του, δεν θα έχει μέλλον.».