Ο Δήμος Σερρών τίμησε τη μνήμη των Σερραίων ηρώων του Υψώματος 731

Με τη δέουσα τιμή εορτάστηκε στο Δήμο Σερρών η εποποιία των Σερραίων του 19ου Συντάγματος Πεζικού, οι οποίοι το Μάρτιο του ’41 στάθηκαν ανυποχώρητοι φρουροί των συνόρων της πατρίδας μας και φύλαξαν τις νέες Θερμοπύλες του Υψώματος 731.

Πρόκειται για μια δημόσια εορτή, τοπικής σημασίας, που καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστό στην τοπική μας κοινωνία ένα σημαντικότατο γεγονός της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η αρχή των εκδηλώσεων, έγινε το πρωί της Κυριακής, 8 Μαρτίου, στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Σερρών, όπου ο π. Ανδρέας Βογιατζής τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά απ’ τον αδριάντα του Εμμανουήλ Παππά.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων απ’ τις τοπικές αρχές: μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρώην Υπουργός και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, Γεώργιος Σούρλας, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου.

Στη συνέχεια, παρατέθηκε Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Σερρών. Μιλώντας στα σερραϊκά ΜΜΕ, ο κ. Σούρλας και ο συγγραφέας-ερευνητής, Ηλίας Κοτρίδης, εξήγησαν όλους εκείνους τους λόγους που καθιστούν απαραίτητο τον εορτασμό της σημερινής μέρας, ενώ περιέγραψαν τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να έρθει στο φως η άγνωστη εν πολλοίς ιστορία των ηρώων του Υψώματος 731.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων, που αποτέλεσαν συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, το «παρών» απ’ τη Δημοτική Αρχή έδωσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Κωνσταντίνος Δινάκης, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Πολιτισμού, Σωτηρία Πάνου-Αναστασιάδου.

Από το γραφείο τύπου