Ο Δήμος Σερρών δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Σε εξέλιξη ασφαλτοστρώσεις μήκους 20 χλμ και προϋπολογισμού 4 εκατ.ευρώ

Δυναμικά παρών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 θα είναι ο Δήμος Σερρών μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη συμμετοχή του στη αντίστοιχη διοργάνωση του 2020 στην οποία κατέκτησε την τρίτη θέση μεταξύ όλων των Δήμων της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα δράσεων του Δήμου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, η οποία διοργανώνεται από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ.Χρυσάφης ανακοίνωσε, επίσης, ότι υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο ασφαλτοστρώσεων στον Δήμο Σερρών, προϋπολογισμού 1,05 εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ευχαριστώντας για την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη αυτή τον Σερραίο Υπουργό κ.Κώστα Καραμανλή.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου θα ασφαλτοστρωθεί και η οδός Πέτρου Πέννα στην περιοχή της Σιγής.

«Το επόμενο διάστημα δημοπρατούμε το κύριο έργο των ασφαλτοστρώσεων στη Σιγής μήκους 7 χλμ και προσδοκούμε την Άνοιξη να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να αρχίσουν οι εργασίες.

Λύνουμε έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα και ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτής της περιοχής», τόνισε ο κ.Χρυσάφης προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που έχει σε εξέλιξη ο Δήμος Σερρών για την επόμενη χρονιά είναι συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ και προϋπολογισμού περί τα 4 εκατ.ευρώ.

«Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί έναν από τους άξονες της στρατηγικής μας για την αλλαγή της εικόνας του Δήμου μας.

Ο άλλος βασικός άξονας είναι η βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στην πόλη μας.

Αυτό το στίγμα επιδιώκουμε να δώσουμε μέσω των καθημερινών και ποικίλων δράσεων που θα υλοποιήσουμε κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση της Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο με τη συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων για δύο ώρες από τις 10:00 έως τις 12:00 στο τμήμα της οδού Φλωριά από την οδό Κ. Καραμανλή έως την οδό Υψηλάντου, καθώς και στην οδό Κ.Καραμανλή από την οδό 29ης Ιουνίου έως την οδό Φλωριά.

 Η διακοπή της κυκλοφορίας θα γίνει με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας Σερρών.

«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι να συμμετέχουν στην Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και για αυτό απευθύνουμε πρόσκληση σε συλλόγους, δημότες, μαθητές, φοιτητές να έρθουν ποδηλατώντας εκείνη την ημέρα στην οδό Κ. Καραμανλή.

Θέλουμε να κάνουμε τις Σέρρες μία πόλη για τα ποδήλατα, μία πόλη με ποδήλατα», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

POSTER

Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι τέλος Οκτωβρίου υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο και αμέσως αρχίζει η κατασκευή νέων σύγχρονων ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 730 μέτρων σε τμήμα της οδού Γ. Παπανδρέου και σε όλη την οδό Κωνσταντινουπόλεως, όπου παράλληλα θα γίνει και ανάπλαση των πεζοδρομίων.

Με την προσθήκη των νέων τμημάτων ενοποιείται ο ποδηλατικός άξονας Βορρά-Νότου και το καλοκαίρι το 2022 θα υπάρχει ένας ενιαίος ποδηλατόδρομος από το Κεντρικό Πάρκο στη Δορυλαίου μέχρι την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων σε ένα μήκους 3,2 χλμ.

Το έργο, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Απώτερος στόχος είναι η σύνδεση με ποδηλατοδρόμους της Κοιλάδας της Αγίας Βαρβάρας με τον Αΐ Γιάννη καθώς και της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα, στα σχέδια του Δήμου Σερρών για το ποδήλατο, εντάσσεται και ο διπλασιασμός των δωρεάν κοινόχρηστων ποδηλάτων easybike.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εδώ