Διοργάνωση οικολογικού φεστιβάλ «ECO FESTIVAL Serres

Η πράξη με τίτλο  «Διοργάνωση οικολογικού φεστιβάλ  ECO FESTIVAL Serres», προϋπολογισμού 14.905,00€ εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024»

 

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ:

Ο Δήμος Σερρών επενδύει επί μακρόν στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στη διάχυση μηνυμάτων υπέρ της περιβαλλοντικής προστασίας.

Την περίοδο 2012-2019 διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ένα οικολογικό φεστιβάλ, το ECO FESTIVAL που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο, καθώς υπήρχαν συμμετοχές και από φορείς εκτός Σερρών. Ο Δήμος Σερρών τιμά ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με ποικίλες δράσεις και φέτος υπάρχει βούληση για τη διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο την τεκμηριωμένη επιστημονική παρουσίαση περιβαλλοντικών ζητημάτων και στόχο την ενημέρωση τοπικών φορέων, της επιστημονικής και φοιτητικής κοινότητας και του γενικού πληθυσμού. Ακόμη, η ημερίδα αυτή θα αξιοποιηθεί για την εξωστρέφεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και την ανάδειξη παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Ο Δήμος επενδύει στο οικολογικό φεστιβάλ με στόχο στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στη διάχυση μηνυμάτων υπέρ της περιβαλλοντικής προστασίας.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ECO FESTIVAL ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ:

 

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Δήμος Σερρών προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Κορυφαία δράση ευαισθητοποίησης αποτέλεσε η διοργάνωση του ECO FESTIVAL Δήμου Σερρών, που υλοποιήθηκε τα έτη 2012-2018 υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ και του ΥΠΕΚΑ (έτη 2016-2018).

Οι δράσεις αρχικά υλοποιούνταν στον αύλειο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαλουκά, με διοργάνωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τ.Υ. Δήμου Σερρών, το Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού-Νέας Γενιάς και τη Διεύθυνση Καθαριότητας σε συνεργασία πρωτίστως με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α’/θμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και μετέπειτα στο κεντρικό Πάρκο (πεζόδρομος Δορυλαίου).

Στον εορτασμό αυτό συμμετείχαν κατά καιρούς, εκτός από την Α’ θμια και Β’ θμια Εκπαίδευση, άλλοι φορείς όπως: το Εμπορικό- Βιομηχανικό Επιμελητήριο Νομού Σερρών, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Σερρών), το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σερρών, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και οι Φίλοι Δ.Κ.Β. Σερρών, το Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, διάφορες ΜΚΟ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, Όμιλος Σερρών για την UNESCO, Πράξης, Φιλοζωικός Όμιλος, Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων όπως ΕΕΑΑ Α.Ε., ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. κ.ά, ο Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Πολιτικής και Αθλητισμού (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α.) Δήμου Σερρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ) με το εικαστικό εργαστήρι ΑΡΤΙΟ, το Μουσείο Ελιάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών και πολλοί εθελοντές.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ενσωματώνονται οι ετήσιες δράσεις της Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών και διεξάγονται διαδραστικά παιχνίδια, πειράματα φυσικής, ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, θεατροπαιχνίδια, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αφήγηση παραμυθιών, προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους με θεματολογία σχετική σε θέματα περιβάλλοντος. Επίσης, στο πλαίσιο των ECOFESTIVAL έχουν πραγματοποιηθεί δενδροφυτεύσεις, ποδηλατοδρομίες και εκστρατείες εθελοντικού καθαρισμού.