Ο Δήμαρχος Σερρών ύψωσε το λάβαρο του Εμμανουήλ Παπά, 200 χρόνια μετά, στην Πλατεία Ελευθερίας

Στην έπαρση της επαναστατικής σημαίας του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας προχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Τέτοιες ημέρες το 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αποβιβαζόταν στο Άγιο Όρος προκειμένου ως Αρχιστράτηγος του Αγώνα στη Μακεδονία να υψώσει το λάβαρο της Επανάστασης.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, υψώνουμε την επαναστατική σημαία του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η σημαία αυτή θα κυματίζει δίπλα στον ανδριάντα του δικού μας ήρωα, του Σερραίου Εμμανουήλ Παπά, που έδωσε τα πάντα και θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Όπως είπε ο κ.Χρυσάφης, με την έπαρση της επαναστατικής σημαίας των Ελλήνων που πολέμησαν εναντίον των Τούρκων το 1821 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής υπό τον Αρχηγό της Επανάστασης στη Μακεδονία, ο Δήμος Σερρών αποδίδει την τιμή που πρέπει σε έναν μεγάλο Έλληνα, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» και με βάση τις προτάσεις της ομώνυμης Επιτροπής, ο Δήμος Σερρών προχωρά σε μία σειρά από δράσεις και ενέργειες για να αναδείξει και να υπενθυμίσει στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παπά για την Πατρίδα.

«Τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα ώστε να αποδοθεί από το υπουργείο Άμυνας ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά και να αποδοθεί η οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη.

Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμμανουήλ Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης των Σερρών, διοργανώνουμε επίσημη τελετή αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας, τον τόπο που αγωνίστηκε ο Εμμανουήλ Παπάς.

Είχα τη χαρά να προσκαλέσω τον Μαργαρίτη Σχοινά στις εκδηλώσεις της 27ης Ιουνίου, πρόταση την οποία και αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση», σημείωσε ο Δήμαρχος Σερρών.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά. Για αυτόν τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα κληθεί να αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείου στον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

«Έστω και μετά από 200 χρόνια οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τον Εμμανουήλ Παπά και τον ιερό αγώνα που έδωσε με τόση πίστη και αφοσίωση.

Τα λόγια του Εμμανουήλ Παπά στους συμπολεμιστές του αντηχούν δυνατά και μας εμπνέουν πάντα: “Τούτο είναι το χρέος μας και αυτό πρέπει να πράξουμε όλοι μας”, κατέληξε ο κ.Χρυσάφης.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Σερρών προχώρησε στην έπαρση της επαναστατικής σημαίας, την οποία μετέφεραν στην πλατεία Ελευθερίας απόγονοι Σερραίων Μακεδονομάχων.

Στην τελετή έπαρσης της επαναστατικής σημαίας παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτριος Νότας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Δημητράκης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ο Επίτιμος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλειος Κατιρτζόγλου, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σερρών, επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.