1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Ο Δήμαρχος Σερρών εγκαινίασε...

Ο Δήμαρχος Σερρών εγκαινίασε τις νέες πρωτοποριακές Δομές Υγείας του Δήμου

Εγκαινιάστηκαν από τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το ΚΕΠ Υγείας και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας, που αποτελούν τις τρεις νέες Δομές Υγείας για την ενίσχυση της πρόληψης και της κοινωνικής προστασίας στον Δήμο Σερρών.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, με πιστή τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στο κτήριο του κληροδοτήματος Αποστολίδη στην οδό Κων. Καραμανλή 94, το οποίο αναδεικνύεται σε νέο πυλώνα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στον Δήμο Σερρών.

Όπως τόνισε ο κ.Χρυσάφης, οι τρεις νέες Δομές αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις κατάλληλες συνέργειες μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο κρίσιμο κομμάτι της υγείας, ενώ ενισχύουν ακόμη περισσότερο το πλέγμα κοινωνικής προστασίας στον Δήμο Σερρών για όλους όσους έχουν ανάγκη.

«Ήταν μία δέσμευση που είχαμε θέσει προεκλογικά και ένας στόχος για τον οποίο αγωνιζόμαστε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας.

Για αυτόν τον λόγο, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα Κέντρο Προληπτικής Υγείας βάσει του θεσμικού πλαισίου που αν και υπάρχει στη χώρα μας από το 2003 δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από την τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.

Ο κ.Χρυσάφης παρουσίασε αναλυτικά τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο Προληπτικής Υγείας μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης και της Κάρτας Υγείας με την οποία άτομα ευπαθών ομάδων θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών.

Παράλληλα με το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο δημιούργησε ο Δήμος ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων(ΕΔΔΥΠΥ) παρέχεται η δυνατότητα προσυμπτωματικού ελέγχου 8 νοσημάτων για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας.

Εξάλλου, στον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το ΕΔΔΥΠΥ τα άτομα με άνοια θα έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ενώ θα υποστηρίζονται και θα εξυπηρετούνται τόσο οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους.

Ο κ.Χρυσάφης ευχαρίστησε για το επίτευγμα των τριών νέων Δομών Υγείας όλα τα στελέχη στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου καθώς και όλους τους συμμάχους του Δήμου Σερρών στη μάχη για καλύτερη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να αγκαλιάσουν και να αξιοποιήσουν τις νέες Δομές Υγείας σημειώνοντας:

«Μόνο όλοι μαζί, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και πολίτες μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της πρόληψης, της προαγωγής υγείας, της καλύτερης ζωής, του Υγιούς και Αξιοβίωτου Δήμου».

Χαιρετισμό στα εγκαίνια των νέων Δομών απηύθυνε η Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου, η οποία έκανε λόγο για μία εξαιρετική προσπάθεια του Δήμου Σερρών που ενδυναμώνει τον διάλογο για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας.

«Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία αποδίδοντας θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη και τους συνεργάτες του αλλά και σε όλους όσοι θα συνδράμουν στη λειτουργία αυτού του έργου πνοής για τον Δήμο.

Θα είμαστε μαζί σας», υπογράμμισε η κυρία Χατζοπούλου.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έκδοση της πρωτοποριακής Κάρτας Υγείας, με την οποία ο Δήμος Σερρών εξασφαλίζει για άτομα ευπαθών ομάδων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια εντελώς δωρεάν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

«Στόχος μας είναι να διασυνδεθεί η πρώτη δημοτική κάρτα Υγείας σε όλη τη χώρα με την Εθνική Κάρτα Υγείας, που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα καταθέσουμε σχετικό αίτημα στην 4η ΥΠΕ», σημείωσε η κυρία Πάνου – Αναστασιάδου.

Η εκδήλωση άρχισε με την τέλεση του αγιασμού από τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγο, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία, ενώ ευχήθηκε ανάλογες προσπάθειες να πολλαπλασιαστούν επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελος Βάκαλος.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης μαζί με την Αντιδήμαρχο Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου και την Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης Ειρήνη Χατζοπούλου.

Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλης Κατιρτζόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Δινάκης, Γιώργος Ταΐρης, Δημήτρης Μερετούδης, Γιώργος Νυχτοπάτης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης, εκπρόσωποι του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και των βουλευτών Φωτεινής Αραμπατζή, Τάσου Χατζηβασιλείου, Κωνσταντίνου Μπούμπα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σερρών Γιώργος Ρίζος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Νίκος Φαρμάκης και ο Αναπληρωτής Διοικητής Παναγιώτης Πεγίδης, οι ιατροί-συνεργάτες των Δομών Υγείας, Τριαντάφυλλος Χριστοφορίδης και Ελευθερία Μπασματζή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Σερρών Νίκος Παπανίκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Νομού Σερρών «Παύλος Μελάς» Βάϊος Γκούρμης, ο πρόεδρος του Σωματείων Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Στράτος Μπόζος, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων κα.