1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Ανακοινώσεις
  8. /
  9. Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια...

Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια η πόλη των Σερρών τίμησε την 111η Επέτειο Απελευθέρωσης της

Με κάθε επισημότητα και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή γιόρτασαν οι Σέρρες την 111η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024.

Με τις σημερινές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης, των Αρχών του τόπου, Βουλευτών, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν οι πολυήμερες εορταστικές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών για τα «Ελευθέρια 2024».

«Χρόνια Πολλά Σέρρες! Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης για όλα όσα έχει περάσει αυτός ο τόπος, για να απολαμβάνουμε οι Σερραίες και οι Σερραίοι την Ελευθερία που μας εξασφάλισαν οι πρόγονοί μας με μεγάλες θυσίες. Η 29η Ιουνίου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί παρά την απελευθέρωσή της, η πόλης μας, ουσιαστικά παρέμεινε μια καμένη πόλη, η οποία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Αυτό είναι και ένα μήνυμα, το οποίο μας θυμίζει ότι όσες δυσκολίες κι αν περνάμε ως κοινωνία και ιδιωτικά ο καθένας και η καθεμιά μας, μπορούμε να “σηκωθούμε”, να σταθούμε στα πόδια μας και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Εύχομαι για την πόλη και το Δήμο μας, να συνεχίσουν να πηγαίνουν μπροστά και ανοδικά»», τόνισε η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλέκας δήλωσε: «Χρόνια Πολλά Σέρρες! Χρόνια Πολλά Μακεδονία! Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Μια τέτοια ημέρα ξαναγυρίζουμε σε εκείνα τα συγκλονιστικά χρόνια που η Ελλάδα μεγάλωνε μέσα από τους Βαλκανικούς Αγώνες. Τίποτα δεν κερδήθηκε ανέξοδα σ’ αυτόν τον τόπο. Με πολύ αίμα, με πολλές θυσίες, με πολλούς αγώνες κερδίσαμε τη Λευτεριά μας και σήμερα η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη και βλέπει με αισιοδοξία και ελπίδα στο μέλλον. Στέλνει όμως και το μήνυμα σε όλους, τους φίλους, τους συμμάχους, τους γείτονες και τους εταίρους ότι η Ελλάδα προσπαθεί με όλους να έχει καλές σχέσεις και να εμπεδώνει την ειρήνη. Παράλληλα, όμως είναι σε θέση να εγγυάται απόλυτα την ασφάλεια του ελληνικού λαού και στέλνει το μήνυμα ότι η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η εδαφική μας ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου παρουσία ολόκληρου του Ιερού Κλήρου της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Φιλόλογος του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών κ. Φανή Κεχαγιά.

Μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ήρωα Εμμανουήλ Παπά.

Στεφάνια κατέθεσαν η Δήμαρχος Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης o Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών Ευάγγελος Τσιώτας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σερρών Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Ιωάννης Καραβασίλης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Σωτηριάδης και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, αποστράτων, εφέδρων, Μακεδονομάχων, φορέων, συλλόγων κτλ.

Άγημα του 10ου Συντάγματος Πεζικού απέδωσε τιμές, ενώ τον Εθνικό Ύμνο παιάνισε το Τμήμα της Στρατιωτικής Μουσικής του Τρίτου Σώματος Στρατού.

Η 40μελής Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Σερρών υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Γκανιόπουλου άνοιξε την παρέλαση, ενώ ακολούθησαν αντιπροσωπείες του Συλλόγου Μακεδονομάχων και Απογόνων Σερρών «Παύλος Μελάς», του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σερρών, Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Σερρών, τμήματα σημαιοφόρων και παραστατών από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της πόλης, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου -Λυκείου Σερρών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών μαζί με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση με επικεφαλής των τμημάτων τον Αντισυνταγματάρχη Αντώνιο Θεολογίδη, Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Σιδηροκάστρου, ο οποίος είχε το Γενικό Πρόσταγμα.

Για πρώτη φορά στη παρέλαση έγινε διέλευση μηχανοκίνητων στρατιωτικών μέσων, ενώ παρήλασε και μία διμοιρία με προσωπικό της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με έδρα τη Νέα Σάντα του Ν. Κιλκίς.

Μετά το πέρας της παρέλασης, η Δήμαρχος Σερρών παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν του Λαού και των Αρχών στο Δημαρχείο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμη, οι Βουλευτές Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη Έλενα Σώκου, Σερραίες και Σερραίοι.