Μαθητές των Σερρών τιμούν τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

Με όμορφες φωνές μαθητριών και μαθητών πλημμύρισε σήμερα το πάρκο επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, στον πρώην στρατιωτικό φούρνο, όπου πραγματοποιούνται οι εικαστικές παρεμβάσεις του Δήμου Σερρών με τίτλο «Σερραίων ευγνωμοσύνη – Τα νιάτα των Σερρών τιμούν τους ήρωες» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2021 – Σέρρες Γη Ηρώων».

 

Οι δράσεις του Δήμου Σερρών συνεχίζονται με την απεικόνιση των ηρώων του Μακεδονικού αγώνα Παύλο Μελά, Καπετάν Δούκα και Καπετάν Μητρούση στον χώρο του πρώην στρατιωτικού φούρνου από τον Σερραίο καλλιτέχνη Κυριάκο Αβραμίδη και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών(Κ.Ε.ΔΗ.Σ).

Η αρχή έγινε με τους μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον χώρο, συνομίλησαν με τον καλλιτέχνη και παρουσίασαν ένα όμορφο μουσικό δρώμενο στη μνήμη του Παύλου Μελά, που θυσιάστηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Τους μαθητές καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο οποίος επισήμανε:

«Οι ήρωές μας βρίσκουν και πάλι τη θέση τους στον δημόσιο χώρο για να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν στα επόμενα χρόνια.

Η χαρά μας είναι διπλή, διότι στη δράση αυτή συμμετέχουν και οι μαθητές, οι οποίοι φαίνεται ότι εμπνέονται από τους ήρωες της πατρίδας μας.

Συγχαρητήρια σε όλους κι εύχομαι αυτή η επετειακή χρονιά να αποτελέσει το εφαλτήριο για το μέλλον».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σιαμάγκας τόνισε:

«Η Σερραϊκή νεολαία ευγνωμονούσα τιμά και καταθέτει το σεβασμό της στους Σερραίους αγωνιστές, που μας παρέδωσαν γη ελεύθερη, γλώσσα ελληνική, φρόνημα αδούλωτο, ήθη και έθιμα που συνεχίζονται για χιλιετίες και αξιοπρέπεια αντάξια με την ιστορία των προγόνων μας.

Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στη Διευθύντρια του 23ου Δημοτικού Βούλα Γεράκη για την άψογη εμφάνιση του σχολείου της».

Στην υλοποίηση των εικαστικών παρεμβάσεων σημαντική ήταν η συμβολή της Κ.Ε.ΔΗ.Σ, η πρόεδρος της οποίας κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη δήλωσε:

«Τα παιδιά σήμερα με την παρουσία τους εδώ μας εξέπληξαν και μας δίνουν την ευκαιρία να οργανώσουμε από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικές δράσεις, ο οποίες με βιωματικό τρόπο θα αποτυπώσουν την εμπειρία τους για την επετειακή χρονιά των 200 χρόνων.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε τη συγκυρία, ώστε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι ότι μεσολάβησαν πολλά χρόνια σκλαβιάς και χρειάστηκε οι Έλληνες να ενωθούν για να κατακτήσουμε την Ελευθερία.
Αυτό ακριβώς το μήνυμα τα παιδιά την επόμενη σχολική χρονιά θα καταφέρουν να μας το μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο».

Οι επισκέψεις των μαθητών στον χώρο θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 11:30, ενώ θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 11:00 το πρωί.