Λογοδοσία Δημάρχου 2017

 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Γραφείο Τύπου
Κ. Καραμανλή 1, Σέρρες
Τηλ: 2321350171
 
Σέρρες, 21/11/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Λογοδοσία έτους 2017 Δημάρχου Σερρών

Πέτρος Αγγελίδης- Δήμαρχος Σερρών:

Για έναν Δήμο με ποιότητα ζωής, κατά το έτος 2017, ολοκληρώσαμε και υλοποιήσαμε έργα και δράσεις ύψους 30.000.000 ευρώ, ενώ εξασφαλίσαμε ακόμη 20.000.000 ευρώ για έργα που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη δημαρχιακή θητεία

Με στόχο έναν Δήμο με ποιότητα ζωής, κατά το έτος 2017, ολοκληρώσαμε και υλοποιήσαμε έργα και δράσεις ύψους 30.000.000 ευρώ, κυρίως μέσω προγραμμάτων, ενώ εξασφαλίσαμε ακόμη 20.000.000 ευρώ για έργα τα οποία ξεκίνησαν και θα υλοποιηθούν στην επόμενη δημαρχιακή θητεία”.

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τη λογοδοσία έτους 2017, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 στο δημοτικό θέατρο “Αστέρια”.

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε επίσης ότι η δημοτική αρχή ανάλωσε όλες  τις δυνάμεις της για να υλοποιήσει τις προεκλογικές της προτεραιότητες που έθεσε στο σερραικό λαό και ήταν συνεπής και αποτελεσματική, διότι έκανε  πράξη το 90% των προεκλογικών της προτεραιοτήτων.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων προσέφερε πολλά και μπορεί ακόμη περισσότερα, διότι είναι μια δημοτική παράταξη που λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, έγραψε ιστορία στα τοπικά μας πράγματα, έχει να επιδείξει έργο πάνω από 50.000.000 ευρώ, εξασφάλισε προίκα 20.000.000 ευρώ για την επόμενη δημαρχιακή θητεία και αποτελεί “κόσμημα” στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Σερρών παρουσιάζοντας αναλυτικά τα πεπραγμένα του έτους 2017 αναφέρθηκε και στα εξής:

Στην ολοκλήρωση κατά το έτος 2017 έργων αναπλάσεων, παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, αποχετευτικών δικτύων κ.α όπως: 

  • Ολοκλήρωση του έργου των βιοκλιματικών αναπλάσεων
  • Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο και στο Δημαρχείο.
  • Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο 20ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία, μάλιστα για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο ο Δήμος Σερρών το έτος 2017 βραβεύτηκε με το Β’ βραβείο στο θεσμό “ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΟΛΕΩΝ” (Best Awards City)
  • Ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Μητρουσίου-Σκουτάρεως και παράδοσή του στους κατοίκους των δύο κοινοτήτων, ένα έργο υψίστης σημασίας για την υγεία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
  • Ολοκλήρωση και παράδοση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή Σιγής.
  • Εντός του έτους 2017 εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-FYROM οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
  • Σχετικά με την πράσινη αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα, εντάχθηκε εντός του έτους 2017 στο πρόγραμμα INTERREG ΕΛΛΔΑ- FYROM για την κοινότητα Ελαιώνα μια μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια , προϋπολογισμού 495.000 ευρώ.

 

– Κατά τη διάρκεια του έτους 2017 εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 20.000.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΣ ( στο Δήμο έργα ύψους 7.361.000 ευρώ και στη ΔΕΥΑΣ έργα ύψους 11.493.000 ευρώ). Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αυτών άρχισαν και η υλοποίησή τους θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης δημαρχιακής θητείας.

– Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις για αξιολόγηση ύψους 9.385.000 ευρώ και αναμένεται  την ένταξή τους σε προγράμματα.

Στην υλοποίηση δράσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας η δημοτική αρχή είχε λειτουργήσει μέσω προγραμμάτων, την κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό φαρμακείο, το δημοτικό λαχανόκηπο, το κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας, το κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη στήριξη ασθενών, ηλικιωμένων, μοναχικών ατόμων, ΑΜΕΑ κλπ, τα οποία προγράμματα έληξαν, τα επαναδιεκδίκησε και ο δήμος εντάχθηκε και πάλι και συνεχίζει να τα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες.

Σε αυτές τις δράσεις προστέθηκαν και άλλες δράσεις μέσω προγραμμάτων και υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους 2017:

  • Το πρόγραμμα υποστήριξης ανέργων (προϋπολογισμού 103.000 ευρώ , σύμφωνα με το οποίο παρέχονται σε άστεγους ή σε δημότες με επισφαλή κατοικία, στέγη, είδη πρώτης ανάγκης κλπ).
  • Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σερρών με παράρτημα ΡΟΜΑ προϋπολογισμού 340.000 ευρώ(στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Σερρών).
  • Το επισιτιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους άπορους πολίτες.

(Το πρόγραμμα αφορά τη διανομή τροφίμων και ειδών καθαριότητας και ρουχισμού προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο Δήμος Σερρών εξυπηρέτησε 4.000 άπορους συμπολίτες μας, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και    διακόσιους συμπολίτες μας μέσω της ΚΕΔΗΣ).

Κατά το έτος 2017 ο Δήμος Σερρών σύνδεσε το Ειδικό Σχολείο με το δίκτυο φυσικού αερίου, διαθέτοντας 83.000 ευρώ τα οποία εξασφάλισε από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Επίσης το ίδιο έτος εγκατέστησε υβριδικό σύστημα για τη θέρμανση της πισίνας του Ειδικού Σχολείου με χρήση ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου και τοποθέτησε κάλυμμα στην πισίνα για να διατηρείται το νερό ζεστό, διαθέτοντας 50.000 ευρώ τα οποία εξασφάλισε και πάλι από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

 Στη διαχείριση απορριμμάτων -προστασία περιβάλλοντος-καθαρός Δήμος 

Κατά το έτος 2017 τοποθετήθηκαν ακόμη 390 κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων, σε μονοκατοικίες της περιοχής ΚΑΤΑΚΟΝΟΖΙ, συνεχίζοντας την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε το έτος 2015 με την τοποθέτηση 150 μικρών κάδων στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, με στόχο την απομάκρυνση των μεγάλων κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους, για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του Δήμου και παράλληλα την επίτευξη εξοικονόμησης καυσίμων και εργατοωρών.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους αποφασίστηκε επίσης η προμήθεια ακόμη 2.500 μικρών κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων προϋπολογισμού 145.000 ευρώ για την τοποθέτηση σε μονοκατοικίες κι άλλων περιοχών.

Στους κάδους ανακύκλωσης προστέθηκαν κατά το έτος 2017 ακόμη 100 κάδους ανακύκλωσης.

Κατά το έτος 2017 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προμήθεια ακόμη πέντε απορριμματοφόρων, (τα τέσσερα απορριμματοφόρα προϋπολογισμού 520.000 ευρώ από ιδία έσοδα του Δήμου και το ένα απορριμματοφόρο μέσω χορηγίας του ΤΑΠ). Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Σερρών προμηθεύτηκε μέσω προγράμματος κατά τη θητεία 2011-2014 δύο καινούργια απορριμματοφόρα.  Δηλαδή κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του Πέτρου Αγγελίδη προσθέσαμε επτά απορριμματοφόρα στον τομέα της καθαριότητας.

Ξεκίνησε επίσης η διαδικασία, μέσα στο 2017, για την προμήθεια τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων οχημάτων προϋπολογισμού 150.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την καθαριότητα των πεζοδρόμων (τα δύο ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι με καρότσα, το ένα για το πλύσιμο των πεζοδρόμων και το άλλο έχει μια μικρή σκούπα).

Η δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ανακύκλωσης, μετά τη λειτουργία του πρώτου άτυπου πράσινου σημείου στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών, στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣ.Δ.Α.) και του αναθεωρημένου περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) , εκπόνησε κατά το έτος 2017 το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Δήμου Σερρών.

 

Κατά το έτος 2017 εγκρίθηκε η πρόταση με τίτλο “ Πράσινες Θέσεις Εργασίας στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων” προϋπολογισμού 158.000 Ευρώ που υποβάλαμε στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Η πρόταση αφορά την προώθηση εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων με μέτρα και υποδομές για τη διαλογή και την κομποστοποίηση “πράσινων” απορριμμάτων. Τη διαχείριση “πράσινων” αποβλήτων θα αναλάβουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παράλληλα θα παράγεται προϊόν κομποστοποίησης το οποίο θα αποτελεί ένα οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας για τους γεωργούς της περιοχής.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος ο Δήμος Σερρών δημιούργησε και καθιέρωσε το θεσμό ECO FESTIVAL, τον οποίο υλοποιεί κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Σερρών  τοποθέτησε 34 κοντέινερς στα χωριά και οικισμούς για την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων και τη μεταφορά τους σε πιστοποιημένο ιδιωτικό χώρο ανακύκλωσης ογκωδών αντικειμένων.

Τοποθετήθηκαν επίσης 150 κάδοι κομποστοποιήσης και 30 καμπάνες για γυάλινα αντικείμενα.

Ο Δήμος Σερρών κατά το έτος 2017 στο θεσμό «Βραβεία καλυτέρων πόλεων» βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο, στην κατηγορία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Στην έναρξη διαδικασιών αξιοποίησης των στρατοπέδων

Η δημοτική αρχή έχοντας πάντα ως στόχο την αξιοποίηση των στρατοπέδων «Παπαλουκά» και  «Εμ. Παππά» κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής της θητείας προέβη στις εξής ενέργειες:

α) Ενέταξε το Δήμο Σερρών στο πρόγραμμα MAPS (Military Assets as Public Spaces- Στρατιωτικές Περιοχές ως Δημόσιοι Χώροι). Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν εννέα Δήμοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δήμος Σερρών ήταν ο μοναδικός Δήμος που συμμετείχε από όλη την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ώστε όταν ανοίξουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την αξιοποίηση των στρατοπέδων, να υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα και το προβάδισμα για την ένταξή μας στα προγράμματα αυτά.

β) Υλοποιεί το έργο «Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Ξενάκη» προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΑΓΡΙΑ 2014-2020.

γ) Κατέθεσε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», που αφορά τη «Δημιουργία σύγχρονου Πάρκου Μοντελισμού στο πρώην στρατόπεδο Εμ. Παππά» προϋπολογισμού 2.498.000 ευρώ.

 Στην δημιουργία νέων πολιτιστικών και αθλητικών θεσμών

 Όσες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν πριν από το 2011 η δημοτική αρχή συνέχισε να τις υλοποιεί (Αστροβραδιά, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, Πανελλήνια χορευτική συνάντηση Πανεπιστημιάδα κλπ) και δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ECO FESTIVAL, πολιτεία των ευχών, πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης, παγκόσμιο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών, φωτεινές μέρες, BOUGATSA DAYS, Φεστιβάλ Μουσικών του Κόσμου, Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ, τα μουσικά σύνολα της ΚΕΔΗΣ με την παιδική νεανική χορωδία και τη φιλαρμονική, η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ».

Στην αξιοποίηση του κεντρικού πάρκου

Μετά την ανακαίνιση του θερινού Θεάτρου, τη λειτουργία του συντριβανιού μετά από 30 χρόνια και το κλείσιμο της οδού Δορυλαίου, η δημοτική αρχή  επικαιροποίησε την παλιά αρχιτεκτονική μελέτη του κεντρικού πάρκου με στόχο την αξιοποίηση  της έκτασης του χώρου του πρώην Κτηνιατρείου, χώρος ο οποίος ανήκε στην κυριότητα της Εκκλησίας και την ανάπλαση της οδού Δορυλαίου.

Με συνεχή προσπάθεια, ο χώρος του πρώην Κτηνιατρείου που ανήκε στην Εκκλησία περιήλθε στην  κυριότητα  του  Δήμου, με αγορά του ακινήτου της εκκλησίας από τον Δήμο Σερρών, μέσω χρηματοδότησης από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ  με το ποσό των 576.000 ευρώ.

Μετά από αυτό η δημοτική αρχή υλοποίησε το έργο της ανάπλασης της οδού Δορυλαίου μέσω χορηγίας του ΤΑΠ, με αποτέλεσμα να ενοποιηθούν οι χώροι του πρώην κτηνιατρείου και του θερινού θεάτρου και να έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος  20  στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, τον οποίο απολαμβάνουν πλέον οι πολίτες.

Η δημοτική αρχή ενέταξε επίσης το χώρο του πρώην κτηνιατρείου στο πρόγραμμα «Βιώσιμη  Αστική Ανάπτυξη» (συνολικού προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ) μέσα από το οποίο θα διαθέσουμε 1.000.000 ευρώ για την ανάπλαση αυτού του χώρου, αλλά και για την ανάπλαση του μικρού πάρκου που βρίσκεται στην είσοδο του κεντρικού πάρκου από την πλευρά της Αστυνομίας, την ανάπλαση της παιδικής χαράς επί της οδού Ραιδεστού και την ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών γίνεται πραγματικότητα το όραμα της δημοτικής αρχής για σύνδεση της Πλατείας Ελευθερίας με το Κεντρικό Πάρκο μέσω της ανάπλασης της οδού Μεραρχίας.

Παράλληλα συνεχίζονται οι απαραίτητες χρονοβόρες διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτησιών του Κεντρικού Πάρκου.

 

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2017, ο Δήμαρχος Σερρών  είπε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών,  που παρά τις μεγάλες δυσκολίες συνεργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο με τη δημοτική αρχή,  για να υλοποιήσουμε τα έργα και τις δράσεις  που δεσμευτήκαμε προεκλογικά στο Σερραϊκό λαό, αλλά να ευχαριστήσω και όλους όσους εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, που με τις προτάσεις τους, τις παραινέσεις τους, τον έλεγχο, την αυστηρή αλλά καλόπιστη κριτική που κατέθεσαν και άσκησαν, συνέβαλαν για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το Δήμο και τους κατοίκους τους.”

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Από το γραφείο τύπου