1. Home
 2. /
 3. Δημοσιεύσεις
 4. /
 5. Λογοδοσία Δημάρχου
 6. /
 7. Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους...

10η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Στη δέκατη προτεραιότητα μας περιλαμβάνεται η Καθαριότητα-Διαχείριση απορριμμάτων.

Στην προτεραιότητά μας αυτή διατυπώνουμε, οτι για τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019, δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων με την προμήθεια  και άλλων κάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, σύμμεικτων απορριμμάτων, προμήθεια και άλλων απορριμματοφόρων κ.α., μέσω προγραμμάτων.

Τα ογκώδη μη επικίνδυνα απόβλητα, όπως στρώματα, έπιπλα, ξύλα, μπάζα κ.λ.π, ο  Δήμος Σερρών πλέον τα εναποθέτει σε κατάλληλα αδειοδοτημένη εγκατάσταση ιδιώτη διαχειριστή με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση.

Συνεχίζοντας την εφαρμογή του πιλοτικού  προγράμματος, που ξεκινήσαμε το έτος 2015 με την τοποθέτηση 150 μικρών κάδων στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα

{gallery}logo2016/p10/1{/gallery}

με στόχο την απομάκρυνση κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους, για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του Δήμου και παράλληλα την επίτευξη εξοικονόμησης καυσίμων και εργατοωρών,  αποφασίσαμε μέσα στο 2016  την προμήθεια ακόμη 390 κάδων σύμμεικτων απορριμάτων

{gallery}logo2016/p10/2{/gallery}

οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε μονοκατοικίες της περιοχής Κατακονόζι.

Η δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ανακύκλωσης, λειτούργησε το πρώτο άτυπο πράσινο σημείο στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών

{gallery}logo2016/p10/3{/gallery}

Το άτυπο αυτό πράσινο σημείο είναι χώρος συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καμένων λαμπτήρων, συσσωρευτών, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων, μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό την  επαναχρησιμοποίηση αλλά και ανταλλαγής του, όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά και όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να αφήνουν τα προαναφερθέντα αντικείμενα στο χώρο του πράσινου σημείου από τις 07:30 το πρωί έως 08:00 το βράδυ. Τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται και είναι σε καλή κατάσταση δίνονται σε άπορους συμπολίτες μας. Κατά το έτος 2016 εναποτέθηκαν στο άτυπο πράσινο σημείο 74,7 τόνοι, ογκώδη ( έπιπλα , στρώματα κ.τλ)

Για τις ανάγκες του τμήματος αποκομιδής απορριμάτων αποφασίσαμε μέσα στο 2016 την προμήθεια καινούργιας υπερκατασκευής απορριμματοφόρου οχήματος χωρητικότητας 16 κ.μ.

Ο τομέας της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμάτων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα με την επικείμενη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Σερρών μέσα στο 2016 ξεκίνησε την εκπόνηση του τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των  Αστικών Αποβλήτων Δήμου Σερρών. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου, μέσω της ανάπτυξης δράσεων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Κατά το έτος 2016 στο δίκτυο ανακύκλωσης προσθέσαμε εκατό (100) νέους κάδους ανακύκλωσης.

Κατά το έτος 2016 επίσης μεταφέρθηκαν και επισκευάστηκαν εντός του αμαξοστασίου περί τους 690 κάδους απορριμάτων και ανακύκλωσης.

Υποβάλλαμε τον Απρίλιο 2016 στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTEREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ πρόταση προϋπολογισμού 158.000ευρώ με τον τίτλο “πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση βιοαποβλήτων” .  Η πρόταση αφορά την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμάτων με μέτρα και υποδομές για τη διαλογή και την κομποστοποίηση “πράσινων” απορριμάτων. Τη διαχείριση ¨πράσινων¨ αποβλήτων θα αναλάβουν κοινωνικές συνεταιρικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παράλληλα θα παράγεται προϊόν κομποστοποίησης το οποίο θα αποτελεί ένα οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας για τους γεωργούς της περιοχής.

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, ο Δήμος Σερρών έκανε τις εξής δράσεις:

-Συνδιοργάνωσε με το ΚΠΕ Πορροίων εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διαχείριση των αποβλήτων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 8 σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας εκπαίδευσης και σε 5 σχολικές μονάδες της Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών.

-Συμμετείχε ο Δήμος Σερρών σε πανελλαδικές ή παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ¨ Ώρα της γης¨, Let’s Do It¨, ECOCITY 2016¨.

-Συμμετείχαμε σε ημερίδα του ΚΠΕ Πορροίων ¨Μηδενικά απορρίμματα-Ουτοπία ή Νοοτροπία¨ με θέμα : ¨Ανακύκλωση και κομποστοποίηση- θεωρητικό πλαίσιο και πρακτικές εφαρμογής στο Δήμο Σερρών¨.

-Διοργανώνουμε εκδηλώσεις εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος με το θεσμό ECO FESTIVAL.

Attachments

"Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2016" table of contents

 1. Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2016
 2. Page 2
 3. Page 3
 4. Page 4
 5. Page 5
 6. Page 6
 7. Page 7
 8. Page 8
 9. Page 9
 10. Page 10
 11. Page 11
 12. Page 12
 13. Page 13
 14. Page 14
 15. Page 15
 16. Page 16
 17. Page 17