1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Δ.Ε.Υ.Α.Σ Λύματα του...

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Δ.Ε.Υ.Α.Σ Λύματα του σπιτιού στο δίκτυο ομβρίων

Μέτρο ποιότητας ζωής
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ                                                                       Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΣΕΡΡΩΝ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 139 – ΣΕΡΡΕΣ

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ Δ.Ε.Υ.Α.Σ
-Λύματα του σπιτιού στο δίκτυο ομβρίων
-Μεγάλη ζημιά στην Υγεία και στη τσέπη μας.

Μετά από ελέγχους του Γραφείου Συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ εντοπίσθηκαν παράνομες συνδέσεις των λυμάτων κατοικιών με το δίκτυο ομβρίων, τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και σε άλλες Κοινότητες του δήμου μας, όπου τα λύματα, κατά παράβαση του κανονισμού Αποχέτευσης, παροχετεύονται στα πέριξ του οικισμού αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια.
Οι παραβάτες έχουν ταυτοποιηθεί και καλούνται από την Επιχείρηση να οδηγήσουν τα λύματα των σπιτιών τους σε στεγανούς βόθρους.
Στη συνεδρίαση του στις 02/10/2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ αποφάσισε να δώσει προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να προβούν σε διόρθωση της σύνδεσης τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους την εργασία αποσύνδεσης εκτελεί η Επιχείρηση και χρεώνει στους παραβάτες το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με το τιμολόγιο της, προσαυξημένο κατά 300%.
Για την πλήρη και σαφή ενημέρωση των δημοτών η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. θα αποστείλει μέσω των λογαριασμών κείμενο που θα γνωστοποιεί στους παραβάτες τις συνέπειες των πράξεων τους, όπως και για τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν σύμφωνα με το νόμο και τον κανονισμό αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.
«Η διάθεση των λυμάτων των σπιτιών στο δίκτυο ομβρίων θα κάνει μεγάλη ζημιά στη τσέπη των παραβατών όπως κάνει στην υγεία όλων μας» τόνισε ο πρόεδρος της Επιχείρησης Γιάννης Γάτσιος στη συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη 16/10/2018.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Dr. Άγγελος Βάκαλος ο οποίος δήλωσε:

«Ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη το να πληροφορηθούμε ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής μας συμπεριφέρονται τόσο ανεύθυνα και επικίνδυνα για τους ίδιους αλλά και τους γείτονές τους.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, η κατασκευή ασφαλών δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης μαζί με την καθιέρωση των προληπτικών εμβολιασμών, είναι οι δύο βασικοί πυλώνες, στους οποίους για πάνω από έναν αιώνα τώρα, βασίζεται η βελτίωση των συνθηκών υγείας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η ελάττωση της παιδικής θνησιμότητας σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Στην Ελλάδα σήμερα ευτυχώς, δε βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από μεταδοτικές ασθένειες που οφείλονται σε μολυσμένα νερά. Τέτοιες εικόνες όμως είναι καθημερινή και τραγική πραγματικότητα σε πάρα πολλές περιοχές της Γης. Και οι λαοί των περιοχών αυτών αγωνίζονται σκληρά για να καταφέρουν να έχουν πρόσβαση σε άφθονο και καθαρό νερό. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να τους βοηθήσουν.
Θα αναφέρω μερικά ονόματα που στην ιστορία της ανθρωπότητας μοιάζουν εφιάλτης: Χολέρα, τύφος, δυσεντερία, πολιομυελίτιδα, τέτανος, ηπατίτιδα, αμοιβάδωση… Ευτυχώς, ούτε εμείς οι γιατροί έχουμε δει τέτοιες επιδημίες, όμως έχουμε διαβάσει και ξέρουμε την τραγικότητά τους και τις εκατόμβες θυμάτων που προκάλεσαν κατά καιρούς, εξοντώνοντας ολόκληρους πολιτισμούς. Τα σημάδια τους υπάρχουν έντονα στην ιστορία και τη λογοτεχνία. Και βέβαια δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες καταστροφικές πανδημίες, είναι δυνατό όμως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες να δούμε σποραδικά κρούσματα ή και μικρές επιδημίες.
Στην περιοχή ευθύνης της ΔΕΥΑ Σερρών μπορούμε να εγγυηθούμε για τη συνεχή παροχή άφθονου και καθαρού – ελεγμένου νερού σε όλους τους κατοίκους. Όπως μπορούμε να εγγυηθούμε και για την ασφαλή συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος ύπαρξης της εταιρείας.
Είναι αδιανόητο να κινδυνεύουμε να παλινδρομήσουμε σε πολύ δυσάρεστες και δύσοσμες καταστάσεις του απώτερου παρελθόντος, λόγω της επιπολαιότητας ορισμένων».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ