Η Δ.Α. του Αλέξανδρου Χρυσάφη τήρησε με το παραπάνω τη δέσμευση για μείωση της τιμής του νερού

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η Δημοτική Αρχή του κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, με μεθοδικότητα και προσήλωση στους στόχους της, τηρεί στο ακέραιο την προεκλογική της υπόσχεση για μείωση της τιμής του νερού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ ομόφωνα ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πλάνο 2021-2025 αποφασίζοντας ταυτόχρονα μειώσεις σε όλα τα τιμολόγια που αγγίζουν, σε αρκετές περιπτώσεις, στην Περιφέρεια του Δήμου το 30%. Εξαιρώντας τις υψηλές κλίμακες κατανάλωσης, μεσοσταθμικά, η μείωση ξεπερνάει το 20% για τα χωριά και φθάνει στο 10% για την πόλη, ενώ όσοι κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού θα κληθούν πλέον να πληρώσουν και το ανάλογο τίμημα. Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2021.

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης δήλωσε ότι η «Συμμαχία Σερραίων» αποδεικνύει ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα, υπήρξε προϊόν σοβαρής δουλειάς και μελέτης και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας. «Προχωράμε σε σημαντική μείωση της τιμής του νερού λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τους δημότες, δημιουργώντας ένα ακόμα «μαξιλάρι» ασφαλείας».

Ο κ. Χρυσάφης τόνισε πως η διαρκής προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΣ, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, όπως τα έξυπνα υδρόμετρα αλλά και υλοποιώντας σημαντικά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα και ηλιακή ξήρανση λυμματολάσπης, μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τόσο στη μείωση της τιμής του νερού που ανακοινώνουμε σήμερα όσο και σ’ ένα συνδυασμό μελλοντικής μείωσης και επιπλέον επενδύσεων».

«Με ορθολογικό προγραμματισμό για ολόκληρη την επόμενη 5ετία όχι μόνο τηρούμε την προεκλογική μας δέσμευση αλλά προχωρούμε και σε μειώσεις των τιμών του νερού και στο σύνολο του αστικού ιστού της πόλης. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ Αλέξανδρο Χαλκιόπουλο για την επιτυχή ολοκλήρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής και προσδοκώ ότι η προσπάθεια όλων των στελεχών της θα συνεχισθεί με την ίδια ζέση, ώστε πολύ σύντομα η δημοτική επιχείρηση να φθάσει ψηλά εκεί που της αξίζει».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος σημείωσε πως η έγκριση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με το 5ετές Επιχειρησιακό Πλάνο και τις σχετικές μελέτες βιωσιμότητας, αποτελούν άλλη μια απόδειξη της συνέπειας λόγων και έργων της νέας Δημοτικής Αρχής. «Εργαστήκαμε σκληρά για το ψηθισθέν Επιχειρησιακό Πλάνο 2021-2025, το οποίο εισάγει τη ΔΕΥΑΣ στην εποχή του μέλλοντος, δίνοντας στους δημότες τη δυνατότητα να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της σύνδεσής τους, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εφαρμόζοντας όρους κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ήδη προτάσεις έργων 32.000.000 ευρώ. Στο αμέσως επόμενο διάστημα υποβάλλουμε προτάσεις ήδη έτοιμων μελετών έργων ύψους 30.000.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενοι άπαντα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με το 5ετές Επιχειρησιακό Πλάνο προβλέπονται 145.000.000 ευρώ συνολικών έργων για την πόλη και την περιφέρεια του Δήμου Σερρών, επενδύοντας στην ποιότητα ζωής των πολιτών όχι μόνο για σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω για τη γόνιμη συνεργασία τόσο τα αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. όσο και το σύνολο των υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης».

Η συνολική ωφέλεια που προκύπτει για τους Σερραίους δημότες μέσα σ’ ένα έτος ανέρχεται σε 756.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντισταθμίζεται από την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών, τη μείωση ενεργειακού κόστους λόγου επένδυσης διαχυτών στο Βιολογικό Καθαρισμό, τη μείωση κόστους μισθοδοσίας, την τροποποίηση των τιμών χρέωσης σε Δημόσιο, Δήμο, πάρκα και ΝΠΔΔ αλλά και την επιπλέον τιμολόγηση των υψηλών κλιμάκων κατανάλωσης για όσους κάνουν σπατάλη νερού. Με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη τιμολόγησης-κόστους καθώς και τη μελέτη κόστους-οφέλους που εκπόνησε η ΔΕΥΑΣ επιτυγχάνεται μείωση της τιμής του νερού και του λογαριασμού ύδρευσης γενικότερα, για το 90% των χρηστών, ενώ αντίθετα υπάρχει επιβάρυνση για το υπόλοιπο 10% των χρηστών που κάνουν αλόγιστη χρήση νερού.

-Σημαντικές μειώσεις επέρχονται και σε μια σειρά τελών, όπως το τέλος επανασύνδεσης για διακοπή λόγω οφειλής που πλέον θα ανέρχεται στα 30 ευρώ από τα 60 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Ταυτόχρονα, η χρέωση λόγω μη μέτρησης από υπαιτιότητα του καταναλωτή θα είναι 50m3 ενδεικτικά χωρίς κλιμάκωση προς τα άνω, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Παράλληλα, διευρύνονται Ειδικά Τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.

-Ωφελούμενοι είναι και οι χρήστες με επαγγελματικό τιμολόγιο στους οποίους παρέχεται έκπτωση περίπου 7% στην πρώτη κλίμακα,

-Οι αγρότες δενδρωδών καλλιεργειών θα δουν το τιμολόγιο χρέωσης να μειώνεται μέχρι και 28%.

-Εξορθολογίζουμε το τέλος αποχέτευσης στους δυσπρόσιτους ορεινούς οικισμούς Ορεινής και Ελαιώνα, που διαθέτουν εν μέρει δίκτυο, από το 90% στο 30% επί της αξίας του νερού.

-Τέλος εισάγεται μια σειρά δίκαιων κριτηρίων για τη διαγραφή προσαυξήσεων και διευρύνονται οι δόσεις για την ρύθμιση οφειλών των καταναλωτών.

-Καθορίζονται επακριβώς όλες οι τιμές τελών και χρεώσεων της ΔΕΥΑΣ, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι πληρώνει.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της τιμής του νερού στην οποία προχώρησε από 1/1/2019 η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το ποσοστό της μείωσης στην Περιφέρεια του Δήμου μας μεσοσταθμικά ξεπερνάει το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ξεπερνάει το 45%.

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΚΠΤΩΣΗ 10% στο σύνολο της αξίας του λογαριασμού για όποιον πληρώνει ηλεκτρονικά με κάρτα στο ydata.eu ή με πάγια εντολή σε οποιαδήποτε τράπεζα.

Κερδίζουμε χρήματα κρατώντας αποστάσεις και είμαστε ασφαλείς.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική

1. Μείωση του πάγιου τέλους σε 5,50 €/μήνα αντί των 6,00 €/μήνα που είναι σήμερα για όλους τους οικιακούς χρήστες.

2. Ως προς τον αστικό ιστό της πόλης, μείωση της τιμής στις δύο πρώτες κλίμακες (0-60 Μ3 4μηνο αφορά το 80% των χρηστών) προσεγγίζει το 10% μεσοσταθμικά και μείωση της τιμής στην 4η και 5 κλίμακα (91 Μ3-200 Μ3 4μηνο). Αύξηση της τιμής στην 6η κλίμακα (>200 Μ3/4μηνο) προκειμένου να υπάρχει χρηστή χρήση του νερού

3. Ως προς τις ΔΚ και ΤΚ Σκουτάρεως, Μητρουσίου, Λευκώνα, Χριστός, Μετόχι, αφενός αυξάνονται κατά 10Μ3 οι τρεις πρώτες κλίμακες (0-60Μ3 & 61-120Μ3), αφετέρου μειώνεται η τιμή στις 3 πρώτες κλίμακες ξεπερνάει το 20% (αφορά το 85% των χρηστών). Αύξηση της τιμής στην 4η κλίμακα (>200 Μ3/4μηνο) προκειμένου να υπάρχει χρηστή χρήση του νερού

4. Ως προς τις λοιπές ΤΚ, αφενός αυξάνονται κατά 10Μ3 οι τρεις πρώτες κλίμακες (0-60Μ3, 61-120Μ3 & 121-200Μ3), αφετέρου μειώνεται η τιμή στις 3 πρώτες κλίμακες κατά 19% (αφορά το 93% των χρηστών). Αύξηση της τιμής στην 4η κλίμακα (>200 Μ3/4μηνο) προκειμένου να υπάρχει χρηστή χρήση του νερού

5. Ενσωμάτωση του Ειδικού Τέλους 80% στην τιμή του νερού από το 1/1/2022, ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ από 24% σε 13% για το Ειδικό Τέλος 80%, με ταυτόχρονη μείωση του τέλους αποχέτευσης από 90% σε 55%. Ακόμη ένα πρόσθετο όφελος, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την επιχείρηση.