Επιστρέφει δυναμικά η 18η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση

Η «καρδιά» του Πολιτισμού θα χτυπά από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 στις Σέρρες και στην 18ης Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση που διοργανώνουν ο Δήμος Σερρών, η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης.

Στην 18η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση, η οποία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή συμμετέχουν 24 Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τα χορευτικά τους σχήματα, 12 Πολιτιστικοί Σύλλογοι από τις Σέρρες και άλλοι 12 από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μετά από δύο χρόνια απουσίας επιστρέφει δυναμικά η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση ένας θεσμός που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους Σερραίους», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την εξεύρεση λύσης για τη λειτουργία των ξενώνων της Χρυσοπηγής τονίζοντας: «Μετά από πολλά χρόνια οι ξενώνες της Χρυσοπηγής νομιμοποιούνται. Μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται απρόσκοπτα για όλες αυτές τις δράσεις, στις οποίες συμμετέχουν σύλλογοι και φορείς. Αν και δεν προλάβαμε την Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση, ωστόσο το ευχάριστο είναι ότι ένα χρόνιο πρόβλημα βαίνει προς επίλυση.»

Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην Πανελλήνια Χορευτική συνάντηση ο Δήμαρχος Σερρών  ανέφερε:  «Για τέσσερις ημέρες στην πόλη μας θα λάβει χώρα μία όμορφη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού, μουσικής και χορού, φιλίας και συνεργασίας, διάσωσης, προβολής και διάδοσης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γιατί οι παραδοσιακοί μας χοροί εκτός από έναν τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό μέσο με το οποίο διατηρούνται ζωντανά και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, η ίδια η ιστορία μας.

Η φετινή Συνάντηση έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο γιατί ξαναβρισκόμαστε χορευτικά ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας αλλά και γιατί πραγματοποιείται σε μία χρονιά ορόσημο, 100 χρόνια από την πιο βαριά συμφορά στη νεότερη ιστορία του έθνους μας.

Για αυτό και αφιερώνουμε την Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τιμώντας τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους  και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας. Αποτελεί μία ακόμη από τις πολλές δράσεις και εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών τη φετινή επετειακή χρονιά που στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφύγων».

Ο Δήμαρχος Σερρών ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια να μείνει άσβεστη η φλόγα της μνήμης όλους τους ανθρώπους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών και την Πρόεδρο της Χρύσα Παλάζη καθώς και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου.

Με τη σειρά της η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) κ. Χρυσάνθη Παλάζη Τσοχατζίδη δήλωσε:

«Οι εκδηλώσεις της 18ης Πανελλήνιας Χορευτικής Συνάντησης θα ξεκινήσουν αύριο από την πλατεία Ελευθερίας στις 19:30 μ.μ. με την πατινάδα , όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Σερρών συνοδεία μουσικών οργάνων θα διασχίσουν το κέντρο της πόλης και θα καταλήξουν στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο των Σερρών, που θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Πανελλήνιου αυτού ανταμώματος.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση φέτος να γιορτάσουμε και πάλι μετά από δύο χρόνια μαζί με τους συλλόγους της πόλης μας αλλά και τους φιλοξενούμενούς τους από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Δράμα, την Καβάλα, την Κατερίνη και την Ξάνθη. Καλούμε όλους τους Σερραίους να έρθουν στο θερινό θεατράκι και να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα τετραήμερο πολιτιστικών δρώμενων. Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη».

Τέλος να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στον χώρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών.