1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Επικήδειος του Δημάρχου Σερρών...

Επικήδειος του Δημάρχου Σερρών Αγγελίδη Πέτρου για τον αποδημήσαντα τέως Δήμαρχο Σερρών Ανδρέα Ανδρέου

Επικήδειος του Δημάρχου Σερρών Αγγελίδη Πέτρου
για τον αποδημήσαντα τέως Δήμαρχο Σερρών Ανδρέα Ανδρέου

Με την ιδιότητα του Δημάρχου Σερρών, επιτρέψτε μου στη δεδομένη αυτή σεμνή τελετή, να εκφράσω από καρδιάς λίγες σκέψεις για τον εκλιπόντα.
Αποχαιρετούμε σήμερα για το μεγάλο ταξίδι- συγγενείς, φίλοι και συνδημότες-με συγκίνηση αλλά και με απόδοση τιμής στη μνήμη του, τον συμπολίτη μας Ανδρέα Ανδρέου. Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω μεγάλη ενεργό δράση και συμμετοχή στα κοινά του Δήμου μας, για πολλές δεκαετίες.
Παράλληλα όμως, αποχαιρετούμε έναν λαμπρό αυτοδιοικητικό λειτουργό, ο οποίος με τη διαδρομή και δράση του σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας. Όπως είναι γνωστό, πέρα από την άσκηση της ελεύθερης δικηγορίας, διετέλεσε τέσσερις φορές, Δήμαρχος Σερρών. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1964, δύο φορές την περίοδο 1975- 1982, και τέλος την περίοδο 1987-1990. Υπήρξε ο πρώτος αιρετός Δήμαρχος της μεταπολίτευσης.
Την πολυσχιδή προσωπικότητά του κοσμούσαν γνωρίσματα αξιόλογα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στο δημοτικό συμβούλιο κατά την περίοδο 1983-1986 και να τον γνωρίσω από κοντά. Διακρίνονταν για το ζήλο και την αφοσίωσή του στα κοινά του τόπου, ιδίως στα δημοτικά ζητήματα. Αν και στις περιόδους που χρημάτισε Δήμαρχος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε ακόμη το σημερινό ευρύ θεσμικό πρόσωπο και οι αρμοδιότητές της ήταν πολύ περιορισμένες, εντούτοις ο ίδιος υπήρξε ενεργητικός Δήμαρχος με πάθος για την ανάπτυξη του Δήμου. Επίμονα διεκδικητικός στην Κεντρική Διοίκηση, οργανωμένος και θετικός στους στόχους, στις αποφάσεις και στις προτάσεις του.
Διέθετε γρήγορο και τεκμηριωμένο λόγο. Ήταν οραματικός στις συλλήψεις για το μέλλον του Δήμου και ασκούσε αυτοπρόσωπο έλεγχο στην πορεία των έργων. Μεταξύ των άλλων, ενδεικτικά θα αναφέρω, ότι επί δημαρχιών του ξεκίνησε η δημιουργία του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας, η αγορά από το Δήμο του κινηματογράφου Αστέρια (σήμερα Δημοτικό Θέατρο), η έναρξη έργων ύδρευσης αποχέτευσης στο Δήμο κ.ά. Η πιο οραματική του όμως σύλληψη ήταν η ανάπλαση και ανάπτυξη της φυσικής κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων. Ένας χώρος με πληθώρα οργανωμένων πολλαπλών λειτουργιών σήμερα, ένας πνεύμονας για την πόλη και μία διέξοδος για εμάς τους Σερραίους που θα τον θυμούμαστε για πάντα.
Μα πάνω από όλα ο εκλιπών Ανδρέας Ανδρέου ήταν αγαπητός στους συμπολίτες του. Γι’ αυτό και εκείνοι τον τίμησαν κατ’ επανάληψη στο αξίωμα του Δημάρχου. Ξεχώριζε για το ηγετικό του προφίλ απολαμβάνοντας παράλληλα υψηλή δημοφιλία. Πληθωρικός και τεκμηριωμένος ο λόγος του ο οποίος συνοδεύονταν με πράξεις προσφοράς και δράσης. Με όλα αυτά τα γνωρίσματα υπήρξε παράδειγμα πολιτικού ανδρός προς μίμηση. Άφησε σε μας τους επερχόμενους Δημάρχους, μια παρακαταθήκη σύγχρονης διοίκησης του Δήμου με πολιτική ανοιχτής θύρας για τους δημότες. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή σου θα αποδώσει τις τιμές που του αξίζουν.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, αποχαιρετούμε στο αιώνιο ταξίδι, τον συμπολίτη μας και πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Ανδρέου. Εκφράζω με την ευκαιρία τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.