Δήμος Σερρών: Ενισχύεται η οικιακή κομποστοποίηση

Στην ενίσχυση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης προχωρά ο Δήμος Σερρών κάνοντας πράξη την ιδέα της βιώσιμης διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Σερρών αρχίζει από σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου τη διανομή των νέων κάδων κομποστοποίησης σε νοικοκυριά που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Την πορεία του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Καρακολίδης και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Καθαριότητας Μαρία Τερμεντζίδου. «Η οικιακή κομποστοποίηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική αντιμετώπισης των θεμάτων καθαριότητας, για τα οποία θα κάνουμε σύντομα ολοκληρωμένες ανακοινώσεις. Ήδη, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της καθαριότητας σε πρώτη φάση με τετράμηνες συμβάσεις, ενώ θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Επίσης, ενισχύεται ο στόλος της καθαριότητας με οχήματα και μηχανήματα μέσα από προγράμματα, όπως το Πράσινο Ταμείο και το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης”. Θέλουμε να έχουμε έναν Δήμο θωρακισμένο τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για να δώσουμε στον Σερραίο πολίτη την καθαριότητα που δικαιούται. Είμαστε σίγουροι ότι με όλες τις κινήσεις που δρομολογούμε το αποτύπωμα στην καθαριότητα θα είναι αυτό που αρμόζει στους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης. Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος Σερρών ευχαρίστησε το προσωπικό της καθαριότητας, που σε όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας εργαζόταν νυχθημερόν σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι άνθρωποι στην καθαριότητα και στα απορριμματοφόρα ήταν στην πρώτη γραμμή. Λίγοι στον αριθμό μεν, αλλά δυνατοί και ήρωες στη μάχη για την υπηρεσία του πολίτη».

Όπως τόνισε ο κ.Χρυσάφης, το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης άρχισε πιλοτικά στον Δήμο Σερρών το 2013-2014 στο πλαίσιο της χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα “Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015” του Πράσινου Ταμείου με τη διανομή 150 κάδων κομποστοποίησης. Συνεχίζοντας και ενισχύοντας το πρόγραμμα η παρούσα δημοτική αρχή προχώρησε το 2019 με ίδιους πόρους στην προμήθεια επιπλέον 500 κάδων κομποστοποίησης.

Στόχος της ενίσχυσης του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης είναι αφενός λιγότερα οικιακά οργανικά απορρίμματα, αλλά και φυτικά υπολείμματα των κήπων στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων προς ενίσχυση της Διαλογής στην Πηγή και αφετέρου η διαχείριση του οργανικού κλάσματος προς την παραγωγή σταθεροποιημένου κόμποστ υψηλής θρεπτικής αξίας για τα φυτά.

Οι νέοι κάδοι χωρητικότητας 350L θα διανεμηθούν σε νοικοκυριά που έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο-αίτηση και διαθέτουν κατοικία με κήπο τόσο στην πόλη όσο και στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου.  Έως σήμερα έχουν κατατεθεί 191 αιτήσεις δημοτών.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας επικαιροποιεί τα στοιχεία των αιτήσεων και αρχίζει άμεσα τη διανομή των κάδων στους δημότες.  Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους θα κλείνεται ραντεβού για την παραλαβή των κάδων απευθείας απ’ το αμαξοστάσιο του Δήμου και τη μεταφορά τους με τα ΙΧ οχήματά τους. Παράλληλα, θα υπογράφεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την παραχώρηση με τον όρο να δίνονται στην υπηρεσία στοιχεία σε ετήσια βάση για τις ποσότητες βιοαποβλήτων που οδηγούνται σε κομποστοποίηση και τις ποσότητες του παραγόμενου κόμποστ. 

Η Οικιακή Κομποστοποίηση αποτελεί μια απλή, εύκολα εφαρμόσιμη και οικονομική λύση για την διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων κήπων και νοικοκυριών από όλους τους δημότες.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος Σερρών καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες οι οποίοι  διαθέτουν μονοκατοικία με ιδιόκτητη αυλή ή κήπο, έχουν ενδιαφέρον για κηπουρική και θα ήθελαν να προμηθευτούν κάδο οικιακής κομποστοποίησης να καταθέτουν αίτηση:  Στο Γραφείο Καθημερινότητας και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σερρών, διεύθυνση Κωνσταντίνου Καραμανλή 1 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση kathariotita@serres.gr

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 2321036170.

Η αίτηση και ο συνοπτικός οδηγός οικιακής κομποστοποίησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών www.serres.gr