Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Σέρρες  7 Οκτωβρίου 2016      
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ                                                                  
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Γραφείο Τύπου
Κ. Καραμανλή 1 Σέρρες
τηλ . 23210/83612

Δελτίο Τύπου

Στην ανάγκη καταγραφής συγκεκριμένων προτάσεων από τους Δήμους μέλη αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης – Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο οποίος ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» συμμετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά την περασμένη Δευτέρα (3/10/2016).

Στο Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:
  • Ενδυνάμωση της εικόνας και της συνοχής του Δικτύου. Ένταση επικοινωνίας με τα μέλη και κυρίως με τους Δήμους.
  • Κεντρικός σχεδιασμός και εκπόνηση προδιαγραφών για την υλοποίηση έργων Branding περιοχών και δημιουργία ταυτότητας προορισμού (Destination identity) με γαστρονομική και πολιτιστική κατεύθυνση για τις περιοχές του Δικτύου.
  • Κεντρικός σχεδιασμός και εκπόνηση προδιαγραφών για την υλοποίηση εκδηλώσεων και φεστιβάλ γαστρονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τις περιοχές του Δικτύου.
  • Σχεδιασμός μεγάλων κεντρικών εκδηλώσεων με συμμετοχή των περιοχών του Δικτύου.
  • Αναζήτηση συνεργασιών και εσωτερική οργάνωση του Δικτύου.
Οι Σέρρες ήδη πρωτοπορούν…

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι οι Σέρρες και ο Δήμος έχουν καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των ιδιαίτερων γαστριμαργικών χαρακτηριστικών της σερραϊκής κουζίνας, η οποία έχει κιόλας αναδειχθεί ως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προβολής του τόπου.
Χαρακτηριστικά πρέπει να υπενθυμιστεί το Φεστιβάλ Μπουγάτσας (bougatsa days) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή του θερινού δημοτικού θεάτρου κι έχει καθιερωθεί ως σπουδαίος θεσμός του Δήμου Σερρών, για την επιτυχία του οποίου συστρατεύονται οι σχετικές παραγωγικές δυνάμεις – φορείς των Σερρών όπως το Σωματείο Ζαχαροπλαστών & Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών κ.α.).
 
Λίγα λόγια για το Δίκτυο

Το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» συστάθηκε και ξεκίνησε δυναμικά τη δραστηριοποίησή του το 2015, αριθμώντας πλέον 56 Δήμους της χώρας, 22 Αναπτυξιακές Εταιρείες καθώς και άλλους φορείς όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα και τους «Δρόμους της Ελιάς».
Εν όψει της αναμενόμενης χρηματοδότησης μέσω του νέου Διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ» στο πλαίσιο του CLLD/LEADER 2014-2020, το Δίκτυο προετοιμάζεται για την υλοποίηση του Σχεδίου δράσης του.
Η στόχευση του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, ξεκινώντας από τα εκλεκτά και αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα, τις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες συνταγές της ελληνικής κουζίνας και καταλήγοντας στον αγροδιατροφικό πολιτισμό και την εξωστρέφεια.