Δελτίο τύπου για τα Στρατόπεδα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Γραφείο Δημάρχου
τηλ. 23210/83671
φαξ 23210/83602
  Σέρρες, 18 -7- 2016
     

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΡΩΝ:

“ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλου Μυστακίδη, τη Δευτέρα 18-07-2016 με θέμα την επικείμενη ψήφιση του νόμου για τα στρατόπεδα από τη Βουλή.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20-7-2016 θα συζητηθεί το θέμα για έκδοση ψηφίσματος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας , σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ζητά να ολοκληρωθεί  η διαδικασία για την υλοποίηση της συμφωνίας  μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών, την οποία  αποδέχθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012 αποδέχθηκε την συμφωνία με το Δήμο Σερρών για την αξιοποίηση των στρατοπέδων <<Εμμ. Παπά>>, << Παπαλουκά>> και <<αποθήκες

πυρομαχικών Λευκώνα>>. Η υλοποίηση  αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2011, με σκληρή δουλειά από την πλευρά του Δήμου, βρίσκεται πλέον στο τέλος της μετά την έγκριση των μελετών πολεοδόμησης των στρατοπέδων << Εμμ. Παπά>> και << Παπαλουκά>> και την έκδοση ΦΕΚ για τα δύο αυτά στρατόπεδα. Είναι μία συμφωνία πρός όφελος τόσο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο και του Δήμου Σερρών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, η βούληση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να νοικιάζει τα στρατόπεδα στους Δήμους με ενοίκιο που θα είναι πάνω από το 5 % της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τόνισε ότι ο Δήμος Σερρών πρέπει να εξαιρεθεί από τον νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί  και να υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και  του Δήμου Σερρών, βάσει του υπάρχοντος νόμου Ν. 2745/1999.

Γιά το θέμα αυτό, είπε ο κ. Αγγελίδης, ενημέρωσε εγγράφως τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όλους τους βουλευτές του Νομού Σερρών, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)  και τον Πρόεδρο της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε.Δ.Κ.Μ).Υπογράμμισε, ότι οι βουλευτές του Νομού Σερρών και κυρίως οι κυβερνητικοί βουλευτές  πρέπει να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, το δίκαιο αυτό  αίτημα  του Δήμου Σερρών.

Θα είναι έγκλημα για την τοπική κοινωνία αν η Κυβέρνηση ακυρώσει αυτή την συμφωνία.

Τα στρατόπεδα δίνουν προοπτική στον Δήμο Σερρών για τα επόμενα διακόσια χρόνια.

Δίνουν χώρους πρασίνου και λύσεις για πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες μέσω των κτιρίων των στρατοπέδων, τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Σερρών ήδη εντάχθηκε σε ευρωπαικό πρόγραμμα με άλλους οκτώ Δήμους χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, με στόχο την αξιοποίηση των κτιρίων των στρατοπέδων.

Επίσης κατέθεσε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση στο πρόγραμμα Ελλάδα- Βουλγαρία για την δημιουργία του μουσείου << Κ. Ξενάκη>>, το οποίο θα λειτουργήσει με δωρεά μεγάλου μέρος των  έργων από τον εικαστικό καλλιτέχνη.

Όλα αυτά θα τιναχθούν στον αέρα, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών, που αποδέχθηκε το Υπουργείο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 15 Μαρτίου 2012.

Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε, ότι  θα πρυτανεύσει η λογική και η  Κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας,  της προαναφερόμενης συμφωνίας για την απόδοση των στρατοπέδων στο Δήμο Σερρών, που βρίσκεται πλέον στο τέλος της. To Kράτος έχει συνέχεια.

Τέλος , ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Κτηματολογίου Παύλος Μυστακίδης ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τα στρατόπεδα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Σερρών, αποδεικνύοντας την ωφέλεια που θα προκύψει τόσο για το Υπουργείο όσο και για το Δήμο Σερρών.

Από το Γραφείο Τύπου