1. Home
  2. /
  3. Δημοσιεύσεις
  4. /
  5. Ενημέρωση Πολιτών
  6. /
  7. Δελτία Τύπου
  8. /
  9. Απολογισμός της εναρκτήριας συνάντησης...

Απολογισμός της εναρκτήριας συνάντησης της Τοπικής Ομάδας Στήριξης (Urbact Local Group) του Δήμου Σερρών στο πλαίσιο του δικτύου των ευρωπαϊκών πόλεων “BREAKING ISOLATION”

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 η 1η Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας  Στήριξης (Urbact Local Group-ULG) του δικτύου “BREAKING ISOLATION”  με στόχο τον συμμετοχικό σχεδιασμό σε διάστημα δύο ετών και την υλοποίηση δράσεων που θα επιχειρήσουν να σπάσουν την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην πόλη μας.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πρόληψης, κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικογένειας, Κοινωνικών Δομών, Αλληλεγγύης, Απασχόλησης & ΚΕΠ, κος Νικόλαος Φρυδάς, η εντεταλμένη Σύμβουλος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Α.Π.Ε., Αναπτυξιακής Πολιτικής και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, κα Δέσποινα Χατζηγαβριήλ, η εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων και Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., κα Βασιλική Πανταζή, η Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., κα Λεμονιά Κεσούλη και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σερρών, κος Αριστοκλής Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια, έγινε η γνωριμία μεταξύ των κοινωνικών φορέων – μελών που απαρτίζουν την ΤΟΣ. Την Ιερά Μητρόπολη Σερρών & Νιγρίτας εκπροσώπησε ο π. Ηλίας Βλάχος ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης των συνανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Στη συνέχεια, η Αστυνομική Διευθύντρια της ΕΛ.ΑΣ.,  κα Ευαγγελία Δούμα, μίλησε για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της δανειστικής βιβλιοθήκης με ελληνικά & ξενόγλωσσα βιβλία που λειτουργεί στο Τμήμα Μεταγωγών Σερρών αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως στους λίγους μήνες λειτουργίας της, οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν δανειστεί κάποιο βιβλίο. Οι κυρίες Μαρία-Χριστίνα  Χατζηευαγγέλου και Χριστίνα Ταυλαρίδου από τον Σύλλογο Γονέων, Φίλων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών ‘’ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ’’ έκαναν μια σύντομη παρουσίαση του ΚΔΑΠμεΑ που λειτουργεί στους χώρους της Ηλιαχτίδας στο Κάτω Μητρούσι  ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου και που βρίσκονται στον πυρήνα του αντικειμένου αυτού του ευρωπαϊκού δικτύου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας, κος Κορνήλιος Λαζαρίδης, υπογράμμισε τον πολύτιμο ρόλο των εθελοντών και την αναγκαιότητα της καλής συνεργασίας με την πολιτεία για την εκπλήρωση των στόχων του Κέντρου. Η πρόεδρος της ΕΓΕ Σερρών, κα Διαμάντω Φραγγεδάκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις που διοργανώνει το «Σπίτι της Γυναίκας» και στον θεσμό της Γυναικείας Δημιουργίας ο οποίος ενδυναμώνει τις γυναίκες δίνοντάς τους ένα βήμα έκφρασης. Έπειτα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Φίλων παιδιών ΑμεΑ Ν. Σερρών, κα Κατερίνα Παπάζογλου, παρουσίασε το Εργαστήριο επαγγελματικής δεξιοτεχνίας ΑμεΑ «Στηριζω» τονίζοντας την ικανοποίηση που λαμβάνουν τα παιδιά του Συλλόγου στην ανταπόκριση του κόσμου ενώ αναφέρθηκε και η ίδια στον προβληματισμό για την καθημερινότητα και το μέλλον των οικογενειών των ΑμεΑ. Το πρώτο μέρος της συνάντησης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Σερρών από τον Συντονιστή της Παροχής Συσσιτίου, τον κο Κωνσταντίνο Μπαζιργιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των ωφελουμένων της Δομής σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι εργασίες και η πρόοδος του έργου. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δυο (2) διακρατικών συναντήσεων της προηγούμενης περιόδου, ο προγραμματισμός της 3η διακρατικής συνάντησης των εταίρων στην Πορτογαλία στις 20-21/02/2023 με την 4ης διακρατική συνάντηση να ακολουθεί στις Σέρρες τον Απρίλιο του 2024. Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση των δομών και των δράσεων των ευρωπαίων εταίρων του έργου όπως αποτυπώνονται στη Μελέτη Βάσης (Baseline Study) καθώς και στον κομβικό ρόλο της συνεισφοράς των μελών της Τοπικής Ομάδας Στήριξης στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “BREAKING ISOLATION”. Ακολούθησε διάλογος, τοποθετήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, μέσα από μια ενδιαφέρουσα διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων που έδειξε και το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις επερχόμενες ενέργειες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πρώτης συμμετοχικής δράσης, μιας σειράς βιωματικών ιστοριών που θα παρουσιαστούν στην προσεχή διακρατική συνάντηση του έργου στην πόλη Pombal της Πορτογαλίας.

Τις εργασίες συντόνισαν το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σερρών και ο σύμβουλος του έργου, ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε.