Απάντηση στο δελτίο τύπου της εταιρείας ACA lighting

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                         Σέρρες, 20-06-2018
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση στο δελτίο τύπου της εταιρείας ACA lighting
Ο Δήμος Σερρών και οι δημότες δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED στον οδοφωτισμό του Δήμου.

Προς ενημέρωση των Σερραίων δημοτών έχουμε να πούμε τα εξής:

Στις 7 Ιουνίου 2018 ο κ. Αποστολίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ACA Lighting επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη και τον ενημέρωσε ότι τον ενδιαφέρει το έργο οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών ύψους 2.945.000. ευρώ και θέλει να το πάρει. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι για το συγκεκριμένο έργο θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και ότι τεχνικός σύμβουλος του έργου είναι το ΚΑΠΕ( Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Ο κ. Αγγελίδης τον διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι αδιάβλητος και αντικειμενικός και του είπε ότι θα χαιρόταν αν κάποια σερραϊκή επιχείρηση έπαιρνε το έργο.
Στις 18 Ιουνίου 2018 ο κ. Αποστολίδης επισκέφτηκε ξανά τον κ. Αγγελίδη και του είπε πάλι ότι ενδιαφέρεται για το έργο. Ο Δήμαρχος του απάντησε ξανά ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και δεν είναι στο χέρι του να κάνει κάτι άλλο.
Μετά από αυτή τη συνάντηση η εταιρεία του κ. Αποστολίδη εξέδωσε το παραπάνω δελτίο τύπου για το οποίο ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Για όσα αναφέρονται σε αυτό έχουμε να πούμε τα εξής:

Δελτίο τύπου Αποστολίδη:
“Όπως πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για την αντικατάσταση των φωτιστικών δρόμου παλαιάς τεχνολογίας με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας LED, προς εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση κόστους συντήρησης κλπ. …..”
Aπάντηση:
Δεν υπάρχει κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες . Έχει παρέλθει τουλάχιστον 1,5 έτος όταν συζητήθηκε και ελήφθη η αρχική απόφαση υλοποίησης του έργου στην αρχή με ΣΔΙΤ και έπειτα με Δανεισμό από το ΤΠΔ κάτι που είναι γνωστό μέσα από την κάλυψη από τα ΜΜΕ και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Δελτίο τύπου Αποστολίδη:
“Αυτή την διαδικασία βέβαια την επικροτούμε διότι είναι στην σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας προς επίτευξη των ανωτέρω στόχων και μάλιστα θεωρούμε ότι άργησε και έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει. O Όμιλος που ιδρύθηκε το 1965 υπό μορφή ατομικής εταιρείας στις Σέρρες και αυτή τη στιγμή το έμψυχο δυναμικό της φτάνει τα 76 άτομα -για τους γνωρίζοντες και μη– παράγει, διαθέτει, εξάγει Φ/Σ δρόμου από το 1995 κατέχοντας έως τα τελευταία χρόνια θέση LEADER στην εγχώρια αγορά και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα μας www.acalight.gr καθώς και σε διάφορες διαφημιστικές καταχωρήσεις. Ως εκ τούτου έχει πολύ περισσότερο από ένα απλό ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο ενισχύεται και λόγω εντοπιότητας για την επικείμενη δημοπράτηση προμήθειας του Δήμου μας. “….
Aπάντηση:
Η Ελληνική και Ευρωπαϊκή)Νομοθεσία Δημοσιών Συμβάσεων Ν.4412/2016 δεν αναγνωρίζει κανένα πλεονέκτημα εντοπιότητας, καθώς απαιτεί ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες εντός Ε.Ε.

Δελτίο τύπου Αποστολίδη :
“Επισημάναμε στην Δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να διασφαλίσει την διαδικασία με όσο το δυνατόν ανοιχτούς όρους συμμετοχής για να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς συμμετέχοντες προς ωφέλεια του Δήμου και των συνδημοτών μας. Δυστυχώς διαπιστώσαμε απροθυμία και απροσχημάτιστες αναφορές σε συμβουλευτικούς φορείς οι οποίες μας προβλημάτισαν:”
Απάντηση:
Δεν υπάρχει καμία απροθυμία. Η υλοποίηση του έργου με Δανεισμό από το ΤΠΔ με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕΠ) απαιτεί βάσει του επίσημου οδηγού χρηματοδότησης την προέγκριση της διακήρυξης και της μελέτης από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΠΔ το Κέντρο ΑνανεώσιμωνΠηγών Ενέργειας που αποτελεί εγνωσμένου κύρους 100% δημόσιο φορέα εποπτευόμενο το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΝ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η άρτια τεχνική και διαδικαστική υλοποίηση το έργου.

Δελτίο τύπου Αποστολίδη:
– ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΗ Η ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ;
Απάντηση:
Όλα είναι στο φως, δεν υπάρχει καμμιά μυστικιστική στάση του Δημάρχου, άλλωστε προηγήθηκε και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Ιανουαρίου 2018 και ενημερώθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο σερραϊκός λαός μετά από εξαντλητική συζήτηση 3 ωρών. Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη.
– Έχει γίνει κάποια έρευνα για τον τύπο των μελλοντικών φωτιστικών που θα χρησιμοποιηθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες (ως υπόχρεοι γνώσης και άποψης) του Δήμου;
Απάντηση:
Οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν επιβλέψει το σύνολο των υπηρεσιών για την ωρίμανση του έργου ( απογραφή, φωτοτεχνικές μελέτες , ελάχιστες απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές φωτιστικών και χρηματοοικονομική μελέτη)

Δελτίο τύπου Αποστολίδη
“Υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους για την συνολική αντικατάσταση αυτών και λήψη δανείου;”
Απάντηση
Η λήψη δανείου ως τρόπος χρηματοδότησης είναι επιλογή ¨του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει γίνει ήδη.

Δελτίο τύπου Αποστολίδη:
Σε αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών βρεθήκαμε μπροστά σε άρνηση χορήγησης τέτοιων στοιχείων και συνεχώς μας παρέπεμπαν σε μια απλουστευμένη τέχνο/οικονομική μελέτη, υπέρ του δέοντος μπακάλικη, χωρίς ούτε μια στοιχειώδη φωτοτεχνική μελέτη με την οποία να δικαιολογείται η συγκεκριμένη επιλογή καταναλώσεων των φωτιστικών σωμάτων LED αλλά και χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα ομοιόμορφης κατανομής του φωτισμού, μελέτη για την οποία τα ταμεία του Δήμου χρεώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Απάντηση:
Είναι ψευδές ότι υπήρξε άρνηση. Όλα τα στοιχεία του θέματος εισάγονται πρώτα στο δημ. Συμβούλιο και μετά δίδονται σε όποιον πολίτη τα ζητήσει.
Οι υπηρεσίες που έγιναν για την ωρίμανση του έργου αφορούν:
• Αναλυτική Απογραφή του Συνόλου των Φωτιστικών και αποτύπωση σε σύστημα GIS
• 21 διαφορετικές φωτοτεχνικές μελέτες για διαφορετικές τυποποιήσεις βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ
• Καθορισμό ελάχιστων τεχνικών απαιτήσεων προτύπου ΕΛΟΤ για ασφάλεια και τήρηση Ευρωπαϊκών Κανονισμών
• ΧρηματοΟικονομική Μελέτη σύμφωνα με το υπόδειγμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΤΠΔ
Τα ανωτέρω παραδοτέα ανατέθηκαν μετά από διαγωνισμό σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο με τα απαραίτητα προσόντα / πτυχία πιστοποιήσεις του ΥΠΥΜΕΔΙ

Δελτίο τύπου Αποστολίδη:
Εύλογα αναρωτιόμαστε ποιος επιτέλους κινεί τα νήματα αυτής της διαδικασίας και με ποια ιδιότητα; Πιστεύουμε και είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθούν οι συνδημότες μας με ένα επιπλέον δάνειο γι’ αυτόν τον σκοπό και να δεσμευτούν (χρησιμοποιηθούν) κρατικές επιχορηγήσεις προς τον Δήμο την επόμενη δεκαετία, στερώντας τα ταμεία του από αυτά τα έσοδα και εν συνεχεία επιβαρύνοντας τα Σερραϊκά νοικοκυριά παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος ότι δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη οραματιζόμενος την αποπληρωμή του δανείου σε βάθος χρόνου που ξεπερνά τα δώδεκα έτη. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν, ζώντας στην εποχή των μεγάλων τεχνολογικών και ραγδαίων εξελίξεων, γιατί να δεσμευτεί ο δήμος μας για δώδεκα ή και περισσότερα χρόνια με μια τεχνολογία που στα επόμενα 5-6 χρόνια ίσως να θεωρείται ξεπερασμένη; Ποιος εγγυάται στον δήμο μας ότι ο ανάδοχος οικονομικός φορέας, με τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις, θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι το 2030 για να αναλάβει τις τυχόν ευθύνες του απέναντι στην δημοτική αρχή και τον σερραϊκό λαό;
Απάντηση
Το δάνειο είναι 10 ετίας σύμφωνα με κανόνες ΤΠΔ και όχι 12 ετία.
Η αποπληρωμή του είναι εξασφαλισμένη από τις εξοικονομήσεις και μάλιστα θα υπάρχει και όφελος για τον Δήμο στα ετήσια λειτουργικά έξοδα και ανταποδοτικά τέλη που αναλόγως έκπτωσης του διαγωνισμού μπορεί να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ/έτος.
Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά Ο Δήμος Σερρών για την αποπληρωμή του δανείου δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, άρα δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ και ο δημότης και εννοείται ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας.
Ο ανάδοχος οικονομικός φορέας θα δεσμευτεί για την ποιότητα των φωτιστικών με ιδιαίτερα υψηλή εγγυητική καλής λειτουργίας διάρκειας 10ετίας ύψους 30% της αξίας της σύμβασης, βάσει κανόνων του δανείου ΤΠΔ

Δελτίο τύπου Αποστολίδη :
Σε συνέχεια της έρευνάς μας, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που αντλήσαμε από το διαδίκτυο και από όσα αναφέρονται στην πρόχειρη αυτή μελέτη, συγκρίνοντας το ποσό αιτούμενου δανείου και αριθμού των προς αποκατάσταση φωτιστικών, εξάγεται ο εξής απλουστευμένος υπολογισμός-προϋπολογισμός: Αριθμός φωτιστικών σωμάτων προς αντικατάσταση: 5.757 με αξία δανείου 2.361.200€ χωρίς Φ.Π.Α, προκύπτει ότι το κάθε φωτιστικό θα στοιχίσει περίπου 410€. Αλλά εδώ τίθεται ένα ΜΕΓΙΣΤΟ ζήτημα. Από ποια μελέτη και από ποιο παρατηρητήριο τιμών αποφασίζονται και πως καθορίζονται οι τιμές προϋπολογισμού; Πολύ δε περισσότερο όταν οι τιμές των LED γενικώς πέφτουν παγκόσμια, με αποτέλεσμα το ίδιο να ισχύει και για την χώρα μας, διότι σήμερα αντίστοιχα φωτιστικά με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, 5 έτη εγγύηση κλπ, που χρησιμοποιούνται σε πρωτεύοντες κεντρικούς οδούς, πωλούνται από 50€ έως 70€ άνευ Φ.Π.Α, και μάλιστα με σημαντική πτωτική τάση την ώρα δε που οι λαμπτήρες LED που χρησιμοποιούνται προς αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων λαμπτήρων κοστίζουν περίπου 1,85€. Επομένως, αν κάνουμε έναν υπολογισμό με μέσο όρο τιμής αυτή των 60€, έχουμε 5.757Φ/Σ προς 60€=345.420€ (άνευ Φ.Π.Α), κόστος το οποίο πιστεύουμε πως ο Δήμος μπορεί να καλύψει με ιδίους πόρους το αργότερο σε 2 χρόνια επιτυγχάνοντας το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα και εκμεταλλευόμενος την περαιτέρω πτώση των τιμών από την στιγμή μάλιστα που ήδη κάθε χρόνο δαπανά τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα για την συντήρηση και αγορά φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας. ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΑΣΥΝΗ ΑΡΑΓΕ κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» για την λήψη δανείου και μάλιστα ενόψει της προαποφασισμένης αποχώρησης του νυν κ. Δημάρχου από τα πολιτικά κοινά του τόπου μας;
Απάντηση
Οι τιμές προϋπολογισμού των φωτιστικών LED καθορίζονται βάσει του (ΦΕΚ 1088/Β/9-6-2015) για τα δημόσια έργα στην χώρα μας. Οι τιμές προϋπολογισμού μελέτης του Δήμου Σερρών είναι κατά 30-40% περίπου χαμηλότερες από τις τιμές ΦΕΚ καθώς έχουν λάβει υπ όψη τις τιμές που συμβασιοποιήθηκαν δηλαδή τιμές τελικής προσφοράς, σε αντίστοιχα έργα στη Ελλάδα τα τελευταία έτη. Η επιλογή χαμηλότερων τιμών προϋπολογισμού μελέτης είναι προς το συμφέρον του δήμου, καθώς η τιμή εκκίνησης για παροχή έκπτωσης στον διαγωνισμό είναι σημαντικά χαμηλότερη από την θεσμική τιμή που καθορίζεται με ΦΕΚ στα Δημόσια Έργα, και έτσι εξασφαλίζεται οικονομικότερη τιμή προσφοράς.
Ο διαγωνισμός θα είναι Διεθνής και με βασικό κριτήριο την οικονομική προσφορά οπότε κάθε περαιτέρω έκπτωση προσφοράς που μειώνει το τελικό κόστος θα έχει πλεονέκτημα αξιολόγησης.
Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω εκτός από το οικονομικό όφελος για το Δήμο και τους δημότες θα υπάρξουν και άλλα σημαντικά οφέλη, όπως αναβάθμιση οδοφωτισμού, περιβαλλοντικά οφέλη, λειτουργικό όφελος και ενεργειακή μείωση. Είναι πασιφανές ότι το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών επιβάλλει να γίνει το έργο αυτό, όπως και γίνεται στους περισσότερους δήμους της Ελλάδος. Δεν είναι δυνατόν οι όποιες σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα κάποιων να αποτελέσουν εμπόδιο για να μη γίνει κάτι που είναι προφανές ωφέλιμο για το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.
Αγαπητοί συμπολίτες μας, απαντήσαμε στο δελτίο τύπου της εταιρείας στα σημεία που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα για τους πολίτες. Στα σημεία του δελτίου τύπου της εταιρείας που αναφέρονται σε συκοφαντικές και ψευδείς κρίσεις και χαρακτηρισμούς, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Από το γραφείο τύπου