ΚΕΠ Υγείας – Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων – Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια

 

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Η πρωτοποριακή δομή των ΚΕΠ υγείας έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε όλους τους δημότες

Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν τον κεντρικό θεσμό συντονισμού για όλα τα θέματα που αφορούν τη προληπτική ιατρική, προσφέροντας στους δημότες υπηρεσίες συντονισμού προληπτικών εξετάσεων και υπηρεσίες ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

Το κάθε ΚΕΠ Υγείας συντονίζει:

1) Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς και φυσικά πρόσωπα, κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, για τα 8 νοσήματα:

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρδιαγγειακός κίνδυνος
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής,
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Μελάνωμα και Κατάθλιψη

2) Την δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες.

3) Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας. Για του επόμενους μήνες, θα λάβουν χώρα στους δήμους με ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ τα ακόλουθα προγράμματα, επιπρόσθετα με τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ:

Ι) Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Παχιές Εντέρου: Το ΚΕΠ Υγεία του Δήμου μας συμμετέχει στην πανελλαδική εκστρατεία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την πρόληψη του Καρκίνου του παχέος εντέρου και προσφέρει σε όλους τους δημότες την προληπτική εξέταση ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων.

Είσαι άνω των 50 ετών (ή άνω των 40 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό); Η ετήσια εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων είναι απαραίτητη!

ΙΙ) Πρόληψη κατά της Κατάθλιψης: Τα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας προάγουν την πρόληψη κατά της νόσου της Κατάθλιψης, με τη χορήγηση εγκυροποιημένου ερωτηματολογίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το ερωτηματολόγιο μπορούν να το συμπληρώνουν οι δημότες, στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, και να λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση για την παρουσία ή μη συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την τρέχουσα περίοδο.

ΙΙΙ) Πρόληψη κατά του Καρδιοαγγειακού Κινδύνου: Στα ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, υλοποιείται το πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης καρδιαγγειακού κινδύνου. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ηλικιακή ομάδα >40 ετών, μέσω της εφαρμογής HeartScore της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

IV) Αγωγή Υγείας για την Σύγχρονη Γυναίκα: Διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για την πρόληψη γυναικολογικών νοσημάτων.

V) Αγωγή Υγείας για την Εφηβική Ηλικία: Ενημερωτική εκστρατεία στα Λύκεια του Δήμου μας, με σκοπό την ενημέρωση κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την αντισύλληψη και το εμβόλιο κατά του ιού HPV.

VI) Μην Κλικάρεις Εν Λευκώ: Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και σε ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ, σχετικά με το ωφέλιμο διαδίκτυο.

Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια

Ο Δήμος Σερρών δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2021 τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεωνκαι την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών παρέχοντας άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή υγείας των Δημοτών.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την  Άνοια επικεντρώνεται κυρίως στη υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών όπως  ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και την ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος ή οι φροντιστές τους μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους με τη συμπλήρωση έντυπου συναίνεσης και του δελτίου  εξυπηρετούμενου προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας βρίσκεται επί της οδού  Μεραρχίας 94 στο ισόγειο του κληροδοτήματος Αποστολίδη και πληροφορίες δίνονται από 9:00 έως 13:00 καθημερινά.

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων του Δήμου Σερρών, το ΚΕΠ Υγειας καθως και ο συμβουλευτικος σταθμος για την ανοια λειτουργουν από τον Νοεμβριο του 2021 σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο, στο κτήριο του κληροδοτήματος Αποστολίδη στην οδό Μεραρχίας 94.

Στοιχεια επικοινωνιας

Τηλεφωνο – 2321085661

Email – kpn@serres.gr

 
Αιτήσεις 
 Φόρμα εγγραφής ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ

Αίτηση Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων

Αίτηση Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια και έντυπο συναίνεσης

Αίτηση Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια