1. Home
  2. /
  3. Ιστορία
  4. /
  5. 100 Χρόνια Σέρρες

100 Χρόνια Σέρρες

Χαιρετισμός – Πρόσκληση Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη

 

Αγαπητή συνδημότισσα,

Αγαπητέ συνδημότη,

petros aggelidiss

Το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός, αποτελεί ευκαιρία και αφορμή, τόσο για την επανασύνδεσή μας με την ιστορία, τις μνήμες και τις διδαχές της, όσο και για αναστοχασμό πάνω στην πορεία του τόπου μας και τις προοπτικές του.
Ο Δήμος Σερρών θα γιορτάσει την επέτειο αυτή με ένα σημαντικό πρόγραμμα ποικίλλων εκδηλώσεων, στην οργάνωση του οποίου θα συμμετέχουν ενεργά το σύνολο των φορέων της σερραϊκής κοινωνίας.
Έχω την τιμή, στη σημαντική, άλλα και κρίσιμη αυτή περίοδο, να εκπροσωπώ την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σερρών.
Με την ευθύνη αυτή, πήρα την πρωτοβουλία ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους φορείς, αλλά και τους  συμπολίτες μας που ζουν εδώ ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε και να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμα της εκατονταετηρίδας.
Πιστεύω, ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων, μας δίνει την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε όχι μόνο για να στρέψουμε το βλέμμα στο παρελθόν, να τιμήσουμε και να θυμηθούμε, αλλά και για να αξιολογήσουμε το παρόν, να οραματιστούμε το μέλλον της περιοχής μας, των ανθρώπων της, των νέων γενεών, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας.
Επιθυμούμε να υποδεχθούμε το έτος 2013, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, αντάξιο της επετείου, που θα καλύπτει θεματικά όλες τις ιστορικές περιόδους, από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα αναδεικνύει το πολιτιστικό μας απόθεμα, το σύγχρονο πολιτισμό, τις νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον.
Με μια φράση θα έλεγα ότι επιχειρούμε να δούμε συνολικά “τις Σέρρες της ιστορίας και του μέλλοντος”.
Η επικοινωνία μου μαζί σας, αποτελεί πρόσκληση για συμμετοχή στον εορτασμό, για συνεισφορά με ιδέες και προτάσεις στο περιεχόμενο του εορταστικού προγράμματος.
H Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι  πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων του Δήμου μας και καταξιωμένοι συμπολίτες μας, εργάζεται συστηματικά για την ολοκλήρωση του εορταστικού προγράμματος και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων υλοποίησής του.
Καλώ όλους, όσοι επιθυμούν να πάρουν ενεργά μέρος στη διαδικασία προγραμματισμού και προετοιμασίας των εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου, να το κάνουν άμεσα δηλώνοντας το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής.
Αξιοποιούμε την ευκαιρία της επετείου ενεργοποιώντας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας μας, αξιολογώντας και πάλι τις πραγματικές μας δυνατότητες, θέτοντας ως προτεραιότητα το χρέος απέναντι στο μέλλον της πόλης και της περιοχής, απέναντι στις νέες γενιές που μπορούν να αγαπήσουν καλύτερα τον τόπο και την ιστορία του αν αυτός είναι φιλόξενος, ανθρώπινος, πολιτισμένος.
Είμαι σίγουρος ότι το 2013 θα γιορτάσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης κάτω από καλύτερες συνθήκες για την πατρίδα μας, την οικονομία μας, τον Δήμο και την τοπική μας κοινωνία. Βασική προϋπόθεση γι’αυτό είναι η ανάδειξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων, της φαντασίας, της δημιουργικότητας και παραγωγικότητας όλων των ζωντανών δυνάμεων του λαού μας.
Οι Σέρρες της ιστορίας και του μέλλοντος ας μπουν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.
Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, για να τιμήσουμε την ιστορία μας, την απελευθέρωση, όλους όσους αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν γι’αυτή.

 

Δήμαρχος Σερρών

Πέτρος Αγγελίδης