this for escaping w3 validation warning

hide


23
Oct

Στα πλαίσια συνεργασίας Ελλάδας -Βουλγαρίας εντάσσεται η πράξη με τίτλο “Πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση βιοαποβλήτων – Green Grew” της 2ης Πρόσκλησης του Προγράμματος INTERREG V-A GREECE-BULGARIA 2014-2020 με προϋπολογισμό 129.628,30€Η επενδυτική δραστηριότητα εμπίπτει στον άξονα προτεραιότητας 4 και συγκεκριμένα στον θεματικό στόχο 9c : Texpand social entrepreneurship in the cross border area” (Ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Διασυνοριακή περιοχή).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους των χωρών Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις (4) εταίρους, από τις δύο χώρες (2) χώρες και αποτελείται από τους εξής:

  • Δήμος Σερρών (επικεφαλής εταίρος)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων
  • Δήμος Νέστου
  • Δήμος Blagoevgrad Βουλγαρίας

Στόχοι της πράξης :

  • η ανάπτυξη των υφιστάμενων και δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων
  • η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για κοινωνικά ευπαθή άτομα
  • η αυξημένη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε κοινότητες με αρνητικές κοινωνικοοικονομικές ενδείξεις
  • η προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμάτων με μέτρα και υποδομές για την διαλογή και κομποστοποίηση “πράσινων” απορριμάτων.
  • η ευαισθητοποίηση των πολιτών για δράση συλλογικότητας και αλληλεγγύης
  • το περιβαλλοντικό όφελος.

Περιγραφή της δράσης:

Το έργο θα προσπαθήσει να αποτελέσει τον επιταχυντή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της “οικολογικής καινοτομίας ”στην ευρύτερη περιοχή Βουλγαρίας-Ελλάδας, μέσω της δημιουργίας των προϋποθέσεων για ενίσχυση εναλλακτικών τύπων επιχειρηματικότητας, παράλληλα με την τοπική ανάπτυξη. Παράδειγμα εφαρμογής αυτής της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας αποτελεί η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, η “οικολογική καινοτομία ” οδηγεί σε ελάττωση του κόστους, αναδεικνύει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επικεντρώνεται στην ποιότητα ώστε αυτή να προωθείται ως η καταλληλότερη επιλογή των καταναλωτών/πελατών. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα θα είναι ένα αυθεντικό παράδειγμα της “οικολογικής καινοτομίας” (συλλογή και κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων).

Ο συνολικός στόχος του έργου είναι ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των κοινωνικών επιχειρήσεων μέσω της «πράσινης εξειδίκευσης» και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στην πράσινη οικονομία. Το πρόγραμμα θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη, οργάνωση, συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση κοινωνικών επιχειρήσεων στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Με αυτόν τον τρόπο θα επισημανθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου ο οποίος είναι κρίσιμος στην ανάπτυξη της οικονομίας που αποτελεί βασική πτυχή του στρατηγικού σχεδίου και των δυο χωρών.

0 comment /