this for escaping w3 validation warning

hide


Ο Δήμος του Νέστου βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Μακεδονίας, στην περιφερειακή μονάδα της Καβάλας με πρωτεύουσα την Χρυσούπολη. Έχει έκταση 679 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό περίπου 22.330 κατοίκων. Είναι ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς με ένα διαφορετικό γεωφυσικό τοπίο. Έχει πλούσια ορεινή μάζα με παραδοσιακά χωριά, δάση με οξιές, κάστανα και cornuses, τρεχούμενα νερά, γραφικές γέφυρες, μονοπάτια και περάσματα. Σε αυτό το εξαιρετικό παζλ προστίθενται η ιστορική Χρυσοπούλη, η αρχαιολογική εμπορική πόλη του Πιστύρου, η αρχαία Τοπύρος της Ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού, το Λιτοχώρι με τις ταφές των αλόγων, η επιβλητική Μονή των Νικητών, το Δέλτα του Νέστου, η Κεραμωτή με τα σμαραγδένια νερά και η λεπτή λευκή άμμος καθώς και το μεγαλύτερο ποτάμι στην Ευρώπη, Κοτζά Ορμάν.

Η περιοχή γύρω από τον ποταμό Νέστο είναι γεμάτη ιστορία, η οποία ξεκινά από την Παλαιολιθική εποχή. Απο την Θρακική επικράτεια μέχρι την εποχή των Μακεδόνων καθώς και στα χρόνια των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Αυτοκρατοριών η περιοχή κατοικούνταν συνεχώς, ενώ επίσης παραμένει ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος για έρευνα και μελέτη.

Λόγω των έργων άρδευσης μεγάλης κλίμακας, η Χρυσούπολη είναι σήμερα το κέντρο της γεωργικής παραγωγής στη δυτική πλευρά του Δέλτα του Νέστου. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί τυποποιουν και εξάγουν μεγάλο αριθμό γεωργικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Για πρώτη φορά και ο γεωθερμικός τομέας του Νέστου εκμεταλλεύεται απο μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή διακοσμητικών και ανθοκομικών φυτών, ενώ η εξέλιξη των βιοτεχνικών μονάδων συνεχίζεται, όπως το περίφημο αποστακτήριο Μπαμπατζιμ. Στους ορεινούς οικισμούς της Λεκάνης, με τις μεγάλες βοσκές, η βιολογική κτηνοτροφία ανθίζει ακόμα. Επιπλέον, ο Δήμος του Νέστου είναι επίσης βασικός κόμβος διέλευσης, καθώς στα όριά του λειτουργεί το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και το λιμάνι της Κεραμωτής, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών στη Θάσο με πλοίο.

Σήμερα η περιοχή του Νέστου κυριαρχείται από την καλλιέργεια καλαμποκιού, ρυζιού, καρπουζιού, φασολιών, βερίκοκων, ροδάκινων και πατατών (κυρίως στην περιοχή Λεκάνη). Τα ακτινίδια και τα σπαράγγια του Νέστου θεωρούνται υψηλής ποιότητας και είναι τα σημαντικότερα εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Στις λιμνοθάλασσες της Κεραμωτής (Βασσοβα, Ερατεινο, Αγιάσμα) ξεχωρίζουν τα εκκολαπτήρια ιχθύων με τσιπούρες, καβούρια, μύδια, σαρδέλες και κέφαλους. Κοντά στο χωριό Αβραμιλια καλλιεργούνται αμπελωνες που παράγουν υψηλής ποιότητας σταφύλια και κρασί [Chardonnay, Syrah, Merlot, Μαλαγουζιά, Αγιορείτικο, Ασύρτικο και Sauvignon) ενώ το Μοναστηράκι παράγει υψηλής ποιότητας μέλι.

Ο ρόλος του Δήμου Νέστου στο έργο

  • Υποστήριξη, κινητοποίηση, υποστήριξη και ενεργοποίηση υφιστάμενης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Εταιρείας και οργάνωσης, καθοδήγηση και παροχή συμβουλών στα μέλη της προκειμένου να αναλάβουν από κοινού με τον ανάδοχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πειραματικής λειτουργίας κομποστοποίησης βιολογικών αποβλήτων
  • Υποστήριξη, κινητοποίηση, υποστήριξη και ενεργοποίηση υφιστάμενης Κοινωνικής Συνεταιριστικής Εταιρείας και οργάνωσης, καθοδήγηση και παροχή συμβουλών στα μέλη της προκειμένου να αναλάβουν από κοινού με τον ανάδοχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πειραματικής λειτουργίας κομποστοποίησης βιολογικών αποβλήτων
  • Σχεδιασμός και ανάλυση του συστήματος κομποστοποίησης
  • Ανάπτυξη έκθεσης αναφοράς σχετικά με την πιλοτική δραστηριότητα με τίτλο ‘Η εγγραφή της SCE στη διαδικασία κομποστοποίησης’