ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ


Η διάρθρωση της απασχόλησης του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού της πόλης των Σερρών χαρακτηρίζεται από σημαντική συγκέντρωση δραστηριοτήτων στον τριτογενή τομέα: εμπόριο, μεταφορές, επικοινωνίες, τράπεζες, ασφάλειες, υπηρεσίες κ.τ.λ.. Σε δεύτερο επίπεδο ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η δραστηριοποίηση σε τομείς μεταποίησης αγροτικών προϊόντων συνδέεται άμεσα με την τοπική αγροτική παραγωγή, κυριότερη μονάδα είναι το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής έχει η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ). Η ΒΙ.ΠΕ δημιουργήθηκε από την ΕΤΒΑ το 1981 στα βορειοδυτικά της πόλης και έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Τα τελευταία χρόνια νέες δυναμικές βιομηχανικές μονάδες αναπτύσσονται στο χώρο της Βιομηχανικής περιοχής (ΔΡΟΜΕΑΣ, FLOS κ.α.). Ο τομέας ο οποίος παρουσιάζει συνεχή συρρίκνωση είναι ο πρωτογενής. Η μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα θεωρείται φυσιολογική, εφόσον δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για απασχόληση του πληθυσμού της πόλης στους άλλους τομείς με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να απασχοληθούν σ' αυτούς εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα γειτνίασης του τόπου κατοικίας και εργασίας. Η πρωτογενής παραγωγή στην περιοχή της πόλης των Σερρών περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο φρούτα και λαχανικά.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Σερρών στο νότιο-νοτιοδυτικό όριο της πόλης βρίσκεται στον άξονα Θεσσαλονίκης -Αλεξανδρούπολης -Τουρκικών συνόρων. Η πόλη των Σερρών βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους εθνικών οδικών αρτηριών. Δυτικά της πόλης, στην περιοχή του Λευκώνα, πάνω στον άξονα Σερρών-Δράμας συμβάλλουν δυο βασικές εθνικές οδικές αρτηρίες: Θεσσαλονίκης- Σερρών και Θεσσαλονίκης -Σιδηροκάστρου -Βουλγαρικών συνόρων. Ο άξονας αυτός, Θεσσαλονίκης -Σιδηροκάστρου -Βουλγαρικών συνόρων, κατασκευασμένος με υψηλές προδιαγραφές και χαρακτηρισμένος ως αυτοκινητόδρομος με ελεγχόμενες προσβάσεις, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων και εξυπηρέτησης μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου. Νοτιοανατολικά της πόλης στην περιοχή της Μεσοράχης βρίσκεται η διακλάδωση της εθνικής οδού Σερρών- Δράμας με την εθνική αρτηρία που οδηγεί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Τουρκικών συνόρων.

Επιπλέον το δίκτυο των εθνικών και επαρχιακών οδών γύρω από την πόλη των Σερρών διαχέει στη γύρω περιοχή την ανάπτυξη χρήσεων εμπορικών δραστηριοτήτων υπερτοπικής κλίμακας. Έτσι κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών και στον επαρχιακό δρόμο Σερρών-Νιγρίτας συγκεντρώνονται εμπορικές αντιπροσωπείες, πολυκαταστήματα, ψυγεία κ.ά. Η πόλη συνδέεται με υπεραστικά λεωφορεία με τα κέντρα των υπολοίπων επαρχιών του νομού καθώς και με τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς του νομού. Επίσης με υπεραστικά λεωφορεία συνδέεται και με τις πρωτεύουσες των γειτονικών νομών Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας και με την πρωτεύουσα της χώρας. Η αστική συγκοινωνία εξυπηρετεί την πόλη των Σερρών καθώς και περιαστικούς οικισμούς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Στην πόλη των Σερρών λειτουργούν δημόσιοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, πολυάριθμα νηπιαγωγεία, εικοσιτέσσερα Δημοτικά Σχολεία, ένα Ειδικό Σχολείο, ένα Σχολείο του Εθνικού Ιδρύματος Κωφαλάλων, έξι Γυμνάσια, πέντε Ενιαία Λύκεια, ένα Μουσικό Γυμνάσιο /Ενιαίο Λύκειο, τρία Τεχνολογικά Εκπαιδευτήρια, ένα Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και δυο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Τ.Ε.Ι. Σερρών και το ΤΕΕΦΑ Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Σερρών ιδρύθηκε στην πόλη των Σερρών με τη μορφή του Κέντρου Ανωτέρας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) και μετασχηματίστηκε σε Τ.Ε.Ι. Σερρών το 1983.

Από το 1993 στεγάζεται σε ιδιόκτητες υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις στις νότιες παρυφές της πόλης. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει τα κτίρια των: Σχολών Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικών Εφαρμογών, εργαστηρίων, διοίκησης, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκης. Οι περίπου 4.000 φοιτητές* των σχολών τον Τ.Ε.Ι. Σερρών συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή ζωή της πόλης, την οποία ανανεώνουν εμπλουτίζοντας με νέες αντιλήψεις και ιδέες, ενώ ενισχύουν οικονομικά την πόλη των Σερρών. Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις Σέρρες το 1985. Στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα φοιτούν γύρω στους 500 φοιτητές**. Το ΤΕΦΑΑ είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Δ.Ε.Π.Κ.Α.- Δήμος κ.α.) οργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκθέσεις και αθλητικές συναντήσεις. Η παρουσία του ιδρύματος και των νέων που φοιτούν σ' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για την πόλη των Σερρών.

 

ΥΓΕΙΑ


Στην πόλη των Σερρών λειτουργεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σερρών το οποίο εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους τον νομού Σερρών. Το νέο κτίριο του Γ.Ν.Ν.Σ. βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης στα νοτιοδυτικά, επί της οδικής αρτηρίας Σερρών-Δράμας. Συγχρόνως λειτουργούν και ιδιωτικές κλινικές.

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη των Σερρών εκτιμάται ως ιδιαίτερα αξιόλογη και αφορά το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, το χορό, τον έντεχνο λόγο. Έντονη και σημαντική είναι η συμμετοχή του Δήμου στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Π.Κ.Α.) δραστηριοποιείται ιδιαίτερα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τους αντίστοιχους ιδιωτικούς φορείς. Η Δ.Ε.Π.Κ.Α. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης και συντηρεί περιφερειακά πολιτιστικά κέντρα, στα οποία λειτουργούν εργαστήρια εκμάθησης κεραμικής, ψηφιδωτού, ζωγραφικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κλπ. Η πόλη των Σερρών από το 1984 έχει δικό της θέατρο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας και χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΠΟ. και το Δήμο Σερρών.

Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του παλαιότερου πολιτιστικού συλλόγου των Σερρών, τον ΟΡΦΕΑ. Η συμβολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι ιδιαίτερα αξιόλογη στην πολιτιστική ζωή όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ υπάρχουν και λειτουργούν ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που εκφράζουν μια δυναμική στο χώρο του θεάτρου. Με τις εικαστικές τέχνες ασχολούνται πολλοί στις Σέρρες, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, ενώ υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι ιδιωτικοί και ένας δημοτικός στο κεντρικό κτίριο της Δ.Ε.Π.Κ.Α.

 

 

Η μουσική ζωή στην πόλη αντανακλά ενδιαφέρον και ευαισθησία στον τομέα αυτό. Ο δήμος διαθέτει Φιλαρμονική ενώ και άλλοι φορείς διαθέτουν μουσικά σύνολα, κυρίως χορωδιακά. Ιδιαίτερη δραστηριότητα, που εκτείνεται και πέραν των ορίων τον νομού Σερρών, παρουσιάζει το Μουσικό Εργαστήρι Σερρών (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία). Από τη δεκαετία τον '90 δραστηριοποιείται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και του βυζαντινού μέλους το Μαξίμειο Πνευματικό Ίδρυμα της Μητρόπολης Σερρών. Από το 1994 λειτουργεί στην πόλη δημόσιο Μουσικό Γυμνάσιο/ Ενιαίο Λύκειο το οποίο παρέχει μουσική παιδεία σε "μαθητές που προέρχονται από όλο το νομό των Σερρών. Επίσης λειτουργούν μουσική σχολή και ιδιωτικά ωδεία. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στις Σέρρες είναι πολυάριθμοι. Παλαιότερος όλων ο ΟΡΦΕΑΣ με παράδοση στην πολιτιστική ζωή της πόλης από το 1905 και με ιστορική συμβολή στην απελευθέρωση της πόλης το 1913.

Μακροχρόνια και σταθερή είναι η παρουσία της Σερραϊκής Πολιτιστικής Εταιρείας ενώ σημαντική και ποικίλη δραστηριότητα (μουσικής, λόγου, θεάτρου) παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Έντονη είναι και η παρουσία των εθνικοτοπικών συλλόγων (Θρακών, Ποντίων, Μικρασιατών, Σαρακατσάνων, Βλάχων κ.α.) η δράση των οποίων εναρμονίζεται με το χαρακτήρα, τις συνήθειες και τα έθιμα διαφόρων γεωγραφικών περιοχών. Επίσης μακρά είναι και η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών. Από το 1957 μέχρι σήμερα η δραστηριότητά του είναι αδιάλειπτη και καλύπτει τη λαϊκή παράδοση όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Στις Σέρρες λειτουργεί Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη*** η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50. Είναι μια από τις πλέον οργανωμένες Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και διαθέτει πάνω από 50.000 τόμους. Ο δανεισμός ανέρχεται στις 85.000 τόμους το χρόνο ενώ οι χρήστες της ξεπερνούν τους 40.000.

Οι συλλογές της καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλα το φάσμα της γνώσης. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (ομιλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικά αφιερώματα, σεμινάρια). Συγχρόνως έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα στα πλαίσια της σειράς "Εκδόσεις για την πόλη και το νομό των Σερρών". Επίσης παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα με περιεχόμενο αρχαιολογικό, οικολογικό κ.α. Τέλος πραγματοποιεί λογοτεχνικά σεμινάρια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη -με ειδική κινητή -μονάδα η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες της επαρχίας. Σημαντική στον τομέα του πολιτισμού είναι και η συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Αρχεία Νομού Σερρών τα οποία αποτελούν περιφερειακή, διανομαρχιακή Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους και λειτουργούν στην πόλη των Σερρών από το Σεπτέμβριο του 1992. Αποστολή τους είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού. Εκτός της εκπλήρωσης των στόχων ίδρυσης τους προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο ειδικό και επίλεκτο κοινό των ντόπιων ή ξένων ερευνητών που επισκέπτονται την πόλη μας. Εκτός των ερευνητών είναι χρήσιμα για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την τοπική ιστορία.

ΤΥΠΟΣ - ΜΜΕ


Οι Σέρρες έχουν μακρά παράδοση στον τύπο. Από τις αρχές τον 20ού αιώνα εκδίδονται πλήθος εντύπων ποικίλου περιεχομένου. Σήμερα κυκλοφορούν πάνω από δέκα εφημερίδες ημερήσιες και εβδομαδιαίες. Η μακροβιότερη εφημερίδα είναι η ΠΡΟΟΔΟΣ η οποία εκδίδεται από το 1929. Επίσης κυκλοφορούν δύο περιοδικά, το ΜΕΤΑ από το 1995 και το ΓΙΑΤΙ το οποίο από 1978 έχει αδιάλειπτη παρουσία και πανελλήνια εμβέλεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσία δύο περιοδικών εκδόσεων με επιστημονικό και γενικότερα πολιτιστικό περιεχόμενο. Πρόκειται για τα ΣΕΡΡΑΪΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ τα οποία εκδίδει η Δ.Ε.Π.Κ.Α. του Δήμου Σερρών και το ΣΙΡΙΣ που εκδίδει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών. Επίσης λειτουργούν τοπικοί ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά κανάλια.

 

 

*Σήμερα ( 2006) αριθμεί πάνω από 10000 εγγεγραμμένους φοιτητές
**Σήμερα (2006) υπερβαίνει τους 1000 φοιτητές
***Το 2006 μεταφέρθηκε σε νέο σύγχρονο ιδιόκτητο κτήριο

 

Συγγραφέας:
Δήμητρα Τσεσμετζή-Μαραγκάκη

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Χριστόφορος Μελίδης, Τοιχογραφίες του κτιρίου της ΔΕΗ Σερρών
Χριστίνα Παπαφράγκου
Ζ. & Ν. Μανδηλιώτης
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Αρχείο Γιώργου Αγγειοπλάστη
Αλέξανδρος Κυπαρίσσης