Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2016

Διαβάστηκε 16724 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 

Σέρρες, 29 Νοεμβρίου 2017

 
ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016
Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, αγαπητοί συνδημότες

Σας έχει παραδοθεί η λογοδοσία Δημάρχου έτους 2016 την οποία επιμελήθηκαν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και των οργανισμών του σε συνεργασία με τους αιρετούς.

Αναλυτικά και με λεπτομέρειες αναγράφονται όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, οι δράσεις και τα έργα του Δήμου, συγκεντρωμένα σε  130 σελίδες.

Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να αναγνώσω όλα όσα περιέχονται στις 130 σελίδες.

Θα αναφερθώ όμως στα έργα και στις δράσεις της δημοτικής αρχής, που έχουν σχέση με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και συγκεκριμένα με τις 16 (δεκαέξι) προτεραιότητες που θέσαμε προεκλογικά στον Σερραικό λαό, για να κρίνουν οι Σερραίοι δημότες αν ήμασταν συνεπείς σε αυτές τις προτεραιότητες που δεσμευτήκαμε προεκλογικά απέναντί τους, γιατί για μας πολύ μεγάλη σημασία έχει η συνέπεια και η ειλικρίνεια, διότι μόνον με ειλικρίνεια και συνέπεια μπορεί η πολιτική να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να μας εμπιστεύονται οι πολίτες.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων και στην τελευταία προεκλογική περίοδο του 2014 δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις, δεν κορόιδεψε το Σερραικό λαό, αλλά με όραμα και ρεαλισμό κατέθεσε 16 (δεκαέξι) προτεραιότητες από τις οποίες οι περισσότερες έχουν ήδη υλοποιηθεί και είναι βέβαιο ότι η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να προσθέσει νέα έργα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και έναν σύγχρονο και ελκυστικό Δήμο.

Για να δούμε όμως ποιες ήταν αυτές οι 16 (δεκαέξι) προτεραιότητες που θέσαμε προεκλογικά στους Σερραίους δημότες και τι κάναμε γι αυτές μέχρι τώρα.

1η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Περιβάλλον – Ενέργεια – Αναπλάσεις” ήταν ο τίτλος της πρώτης προτεραιότητας μας και υποσχεθήκαμε να υλοποιήσουμε τα εξής έργα:

- Βιοκλιματικές αναπλάσεις (προϋπολ. 3.800.000 €)

- Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια: κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, Δημαρχείο (προϋπολ. 600.000 €) – 20ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολ. 200.000 €) – 5ο Δημοτικό Σχολείο (προϋπολ. 460.000 €).

- Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Σκουτάρεως – Μητρουσίου (προϋπολ. 11.000.000 €).

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων στην περιοχή Σιγής (προϋπολ. 2.280.000 €).

- Πρότυπη πράσινη αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα  (προϋπολ. 5.200.000 €).

- Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά  (προϋπολ. 400.000 € ).

Τι κάναμε για όλα τα παραπάνω που ανέφερα:

Τέλος του 2016 ολοκληρώσαμε το έργο των βιοκλιματικών αναπλάσεων

 

και στις 15 Δεκεμβρίου 2016 έγιναν τα εγκαίνια του έργου. Ένα έργο που προστατεύει την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το μικροκλίμα της περιοχής και αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή .

Ολοκληρώθηκε το έργο των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργεια στα κτίρια: 

Δημαρχείο

 

γυμναστήριο

κολυμβητήριο

20ο

και 5ο Δημοτικά ΣχολείαΚατασκευάσαμε και εγκαινιάσαμε το αποχετευτικό έργο στο Μητρούσι και Σκούταρι

Ένα έργο ύψιστης σημασίας για την υγεία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.

Ολοκληρώσαμε το έργο της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων περιοχής Σιγής

 

Σχετικά με το πρόγραμμα ΄Πρότυπη Πράσινη Αγροκτηνοτροφική Κοινότητα Ελαιώνα να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σερρών ήταν μέσα στους επτά Δήμους της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν θετικά, δυστυχώς όμως λόγω των δυσχερών οικονομικών καταστάσεων που διέρχεται η χώρα, το πρόγραμμα αυτό ΄΄πάγωσε΄΄ και για τους επτά Δήμους. Όμως αυτό που δεν κατορθώσαμε να κάνουμε στον Ελαιώνα μέσα από το πρόγραμμα ΄Πράσινη Αγροκτηνοτροφική Κοινότητα Ελαιώνα θα το κάνουμε μέσα από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA CBC GREECE – FYROM στο οποίο υποβάλλαμε τον Απρίλιο 2016 πρόταση για την κατασκευή και λειτουργία μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου στον Ελαιώνα, από τα αγκροκτηνοτροφικά απόβλητα του Ελαιώνα και τα απόβλητα του δημοτικού σφαγείου του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.

Όσον αφορά το έργο ΄Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργεια στο Λύκειο Προβατά΄, το έργο αυτό ενώ είχε ενταχθεί οριστικά και υπογράψαμε σύμβαση τον Οκτώβριο του 2014, δυστυχώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης απεντάχθηκε όπως και πολλά άλλα έργα άλλων Δήμων. Το έργο αυτό όμως θα το υλοποιήσουμε μέσα από το   πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας  INTERREG IPA CBC GREECE – FYROM   στο οποίο υποβάλλαμε πρόταση τον Απρίλιο 2016. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2016 καταθέσαμε νέες προτάσεις για έργα προϋπολογισμού 6.820.934 ευρώ και συγκεκριμένα τις εξής προτάσεις:

α/α

         Πρόγραμμα

Τίτλος

Προϋπολογισμός

1

Διασυνοριακό            πρόγραμμα  συνεργασίας INTERREG       V-A GREECE-BULGARIA

Δημιουργία Πολιτιστικού Διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή-CULTURAL DIPOLF

 (Μουσείο Ξενάκη)

690.496,00ευρώ        

(αντιστοιχεί στο Δήμο Σερρών)

2

Ε.Π.  “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020”

Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών

4.719.000,00ευρώ

3

Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG       V-A GREECE-BULGARIA

Green_Crew

(Πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση βιοαποβλήτων)

158.638,20ευρώ

(αντιστοιχεί στο Δήμο Σερρών)

4

Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”

Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός των Δημοτικών Ξενώνων Χρυσοπηγής του Δήμου Σερρών

300.000,00ευρώ

5

Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG IPA CBC GREECE-FYROM

Αποτίμηση- αξιολόγηση δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια -3ΕΜ (ΛΥΚΕΙΟ ΠΡΟΒΑΤΑ)

421.800,00ΕΥΡΩ

(αντιστοιχεί σε Δήμο Σερρών)

6

Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG IPA CBC GREECE-FYROM

Αγροτικές κοινότητες μηδενικής παραγωγής αποβλήτων και ενεργειακής απόδοσης στη διασυνοριακή περιοχή -ZEFFIROS

(ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ)

531.000,00ευρώ

αντιστοιχεί σε Δήμο Σερρών)

         ΣΥΝΟΛΟ

    6.820.934ευρώ

 

Ο Δήμος Σερρών βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο καλύτερης πόλης

για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε 32 σχολεία, στο θεσμό BEST CITY AWARDS  στις 24 Οκτωβρίου 2016.

Στην πρώτη μας πάντα προτεραιότητα που έχει σχέση με το Περιβάλλον – Ενέργεια – Αναπλάσεις και συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο, αναφέρουμε ότι διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για προτάσεις ύψους 28.537.000 ευρώ που έχουμε ήδη καταθέσει κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014.


Να υπενθυμίσω τις προτάσεις αυτές:

α) Προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμο Σερρών προϋπολογισμού 13.653.000 ευρώ:

 • ''Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο'' προϋπολ. 362.000 ευρώ και στο Δημοτικό Σχολείο Ορεινής προϋπολ. 261.000 ευρώ.
 • ''Αναβάθμιση 28 παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο Σερρών'' ύψους 3.000.000 ευρώ.
 • ''Δημιουργία και αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Σερρών'' προϋπολ. 1.230.000 ευρώ.
 • ''Ολοκλήρωση κλειστού κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας'' προϋπολ. 7.000.000 ευρώ.
 • ''Ολοκλήρωση κλειστού γυμναστηρίου στον Αγ. Ιωάννη'' προϋπολ. 1.800.000 ευρώ.
β) Προτάσεις που κατατέθηκαν από τη ΔΕΥΑΣ προϋπολογισμού 14.884.000 ευρώ:

 • ''Κατασκευή αγωγού ακαθάρτων στο δρόμο Σερρών – Χρυσοπηγής και κατασκευή σταθμών τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών και κατασκευή δικτύων ύδρευσης εντός της πόλης των Σερρών'' προϋπολ. 5.500.000 ευρώ.
 • ''Κατασκευή νέων δεξαμενών και αγωγών μεταφοράς νερού στο Δήμο Σερρών'' προϋπολ. 1.790.000 ευρώ.
 • ''Κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης λυματολάσπης της ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) του Δήμου Σερρών'' προϋπολ. 4.182.000 ευρώ.
 • ''Διασφάλιση της ποιότητας του νερού στη διασυνοριακή περιοχή και προώθηση της σχετικής δημόσιας διοίκησης για ασφαλές νερό (INTEREG 3) βιολογικός καθαρισμός'' προϋπολ. 800.000 ευρώ.
 • "Αναβάθμιση ΕΕΛ (βιολογικός καθαρισμός) πόλης Σερρών για επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων με απεριόριστη άρδευση'' προϋπολ. 2.612.000 ευρώ.
2η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η αποκατάσταση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου λόγω της ζημίας που προκλήθηκε στην πίστα από τεχνικό λάθος κατά την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της πίστας του αυτοκινητοδρομίου, ήταν ασφαλώς στις πρώτες μας προτεραιότητες.

Μετά την αποκατάσταση της πίστας το αυτοκινητοδρόμιο βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία και ο παλμός του μηχανοκίνητου αθλητισμού δυναμώνει στην πίστα των Σερρών.

Η δημοτική αρχή δίνει μεγάλη βαρύτητα στο αυτοκινητοδρόμιο, διότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Σερρών και ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας, στην ανάδειξη του τόπου και στην επίτευξη της πολυσυζητημένης εξωστρέφειας.

Στόχος μας είναι το  αυτοκινητοδρόμιο να αναβαθμίζεται συνεχώς και να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό για να κρατήσει και να αυξήσει του φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, διότι  αυτοκινητοδρόμια ετοιμάζουν να κατασκευάσουν και γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε ήδη τις διαδικασίες για την αναβάθμιση της πίστας του  αυτοκινητοδρομίου, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς προδιαγραφές, για να γίνει το αυτοκινητοδρόμιο  πιο ανταγωνιστικό και πιο ελκυστικό, κάτι το οποίο προτείνουν και επιθυμούν όλοι οι αγωνιζόμενοι και οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Επίσης μέσα στο 2016 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή πίστας DRAGSTERS, όπως επίσης έγιναν εργασίες κατασκευής υγρομόνωσης του κτιρίου του αυτοκινητοδρομίου.
3η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Τρίτη προτεραιότητα είναι η Ύδρευση – Αποχέτευση

Σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση για την προτεραιότητα αυτή είχαμε υποσχεθεί, όπως άλλωστε έχει καταγραφεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να ολοκληρώσουμε μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα στις τοπικές κοινότητες και οικισμούς και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των μελετών αυτών και την υλοποίηση τους μέσω προγραμμάτων, όταν αυτά ανοίξουν.

Πράγματι ολοκληρώσαμε μελέτες αποχετευτικών δικτύων για την Κ.Καμήλα, Κουβουκλείο, Άνω Καμήλα, Μονοκκλησιά, Προβατά, Κ.Δέντρα, Ελαιώνα, Ξηρότοπο, Μετόχι και συνεχίζεται η εκπόνηση μελετών και για υπόλοιπες κοινότητες.

Προτεραιότητα μας ασφαλώς αποτελεί η διεκδίκηση της χρηματοδότησης των μελετών και η υλοποίηση τους μέσω προγραμμάτων Ευρωπαϊκών ή Εθνικών.

Επίσης η ΔΕΥΑΣ έχει έτοιμες μελέτες συνολικού ύψους πάνω από 60 εκ. €  για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Σερρών για να τις καταθέσει προς ένταξη σε προγράμματα όταν αυτά ανοίξουν.

Μετά την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής Σιγής  και του αποχετευτικού δικτύου Μητρουσίου – Σκουτάρεως , το οποίο αποχετευτικό δίκτυο Μητρουσίου – Σκουτάρεως πρέπει να πούμε οτι λειτουργεί υποδειγματικά και είναι σε εξέλιξη οι συνδέσεις των κατοικιών με το δίκτυο, η ΔΕΥΑΣ κλήθηκε να επιλύσει ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινότητα Μητρουσίου, δηλαδή το πρόβλημα της ποιότητας του νερού. Γι΄ αυτό το λόγο η επιχείρηση εκπόνησε μελέτη για την ενιαία διαχείριση των εξωτερικών υδραγωγείων των τοπικών κοινοτήτων Προβατά – Μονοκκλησιάς – Αν. Καμήλας – Μητρουσίου και μέσα στο 2016 ξεκίνησαν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΣ έχει ετοιμάσει μελέτη μέσα στο 2016  και για την ενιαία διαχείρηση υδραγωγείων Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου, Αγ. Ελένης και Πεπονιάς.

Η ΔΕΥΑΣ κατά το έτος 2016 υλοποίησε έργα ύδρευσης - αποχεύτεσης ύψους 2.611.289,62 ευρώ. Από το ποσό αυτό έργα ύψους 2.227.069,72ευρώ υλοποιήθηκαν στα χωριά. Δηλαδή το 85,29% των χρημάτων κατά το έτος 2016 διατέθηκε στα χωριά. Από το ποσό των 2.227.069,72ευρώ που διατέθηκαν στα χωριά, το ποσό 1.350.116,99ευρώ (60,62%) αφορά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και το ποσό των 876.952,73ευρώ (39,38%) αφορά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΣ.

Συμπερασματικά  για το έτος 2016 η ΔΕΥΑΣ για έργα ύδρευσης αποχέτευσης για τα χωριά διέθεσε 876.952,73ευρώ από δικά της έσοδα και 1.350.116,99ευρώ από χρήματα του ΕΣΠΑ, ενώ στο ίδιο έτος 2016 η ΔΕΥΑΣ για την πόλη διέθεσε 384.219,9ευρώ.

Για ενημέρωση να πω ότι από το 2012 που ανέλαβε η ΔΕΥΑΣ όλο τον Καλλικρατικό Δήμο μέχρι και το 2016 εκτέλεσε συνολικά έργα σε όλο το Δήμο Σερρών ύψους 21.044.664,34ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 14.054.525,35ευρώ διατέθηκαν για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης στα χωριά. Από το ποσό των 14.054.525,35ευρώ το ποσό των 8.629.569,58ευρώ προέρχεται από το ΕΣΠΑ(61,40%) και το ποσό των 5.424.955,77ευρώ προέρχεται από τα δικά της έσοδα της ΔΕΥΑΣ.

Από το σύνολο των εκτελεσθέντων έργων στα χωριά που ανήλθε σε 14.054.525,35ευρω το 61,40% έγινε μέσω ΕΣΠΑ (8.629.569,58ευρώ) και 5.424.955,77ευρώ πραγματοποιήθηκαν με ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΣ(38,60%).

Από το συνολικό ποσό των 21.044.664,34ευρώ που διατέθηκαν για έργα ύδρευσης- αποχέτευσης σε όλο το Δήμο Σερρών τα 14.054.525,35ευρώ διατέθηκαν στα χωριά και 6.990.138,99ευρώ διατέθηκαν στην πόλη.

Η ΔΕΥΑΣ έχοντας ως σχεδιασμό την υλοποίηση παρεμβάσεων στις κοινότητες, ξεκίνησε μέσα στο 2016 την αντικατάσταση ενός μεγάλου τμήματος σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Προβατά. Την αντικατάσταση του υπολοίπου τμήματος των σωλήνων αμιάντου στην τοπική κοινότητα Προβατά θα την ολοκληρώσει μέσα στο έτος 2018. Επίσης προχώρησε στον καθαρισμό της περιφερειακής τάφρου της ίδιας κοινότητας.


Παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΣ και σε άλλες κοινότητες θα γίνουν κατά τα έτη 2017 και 2018 και 2019.

Ακολουθεί πίνακας με τα υλοποιηθέντα έργα ΔΕΥΑΣ έτους 2016.

Υλοποιηθέντα έργα ΔΕΥΑΣ έτους 2016 

 
4η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Η τέταρτη προτεραιότητα έχει σχέση με την τοπική οικονομία – ανάπτυξη.
Ο στόχος της τόνωσης της τοπικής αγοράς, της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού που έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμά μας, διευκρινίζουμε ξεκάθαρα ότι μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την εκμετάλλευση όλων των πιθανών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, όπως Εθνικός αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, αγροτικά προγράμματα, κοινοτικές πρωτοβουλίες, διακρατικά και περιφερειακά προγράμματα κ.λ.π. και προς αυτήν την κατεύθυνση θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση και υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, όταν αυτά ανοίξουν.

Ο Δήμος Σερρών μέσω του τμήματος τουρισμού κατά το έτος 2016 συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού του εσωτερικού και του εξωτερικού

(όπως Σόφια, Βελιγράδι, NIS, Βουκουρέστι, Βαρσοβία, Βερολίνο, Μόσχα, Κύπρος ), επίσης συμμετέχει στο Δίκτυο Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων. Για την προβολή του θρησκευτικού τουρισμού πήρε μέρος στην έκθεση θρησκευτικού τουρισμού στη Λειψία της Γερμανίας. Σκοπός όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η ανάδειξη και προβολή των τουριστικών προορισμών, των τοπικών προϊόντων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου  μας, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών – τουριστών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.    
Επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε το θεσμό ''Φεστιβάλ Μπουγάτσας και Τοπικών Προϊόντων – Bougatsa days''

σε συνεργασία με το Σωματείο Ζαχαροπλαστών και Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών, με μεγάλη απήχηση τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στους Σερραίους πολίτες που έχουν αγκαλιάσει αυτόν το θεσμό από την πρώτη χρονιά.

Στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει ο Δήμος Σερρών για την καλλιέργεια και ενίσχυση των δεσμών φιλίας με γειτονικούς λαούς, όπως είναι γνωστό τον Δεκέμβριο 2014ο Δήμαρχος με τον Αντιδήμαρχο κ. Γρηγοριάδη Παναγιώτη επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Σέρβικής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι και τον προσκάλεσαν να επισκεφτεί την πόλη των Σερρών .

Ο Πρόεδρος της  Σέρβικής Δημοκρατίας κ.TOMISLAV NIKOLIC ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση

και πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην πόλη των Σερρών στις 19 Απριλίου 2016, μια επίσκεψη που αποτέλεσε τιμή για τους Σερραίους πολίτες και τους έδωσε ιδιαίτερη χαρά.

Επίσης κατά το έτος 2016 ο Δήμος Σερρών υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δήμο Αγ. Νάπας Κύπρου

με στόχο την αδελφοποίηση των δύο Δήμων και τη συνεργασία  των δύο Δήμων για :

- Συνεκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

- Ζητήματα διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα και τις εμπορικές ανταλλαγές.

- Την ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς.
5η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Η κοινωνική πολιτική είναι μια άλλη προτεραιότητα μας, η πέμπτη προτεραιότητα

Για την κοινωνική πολιτική υποσχεθήκαμε τη συνέχιση των δράσεων που ξεκινήσαμε στην προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, την επέκτασής τους μέσω της ένταξής τους σε νέα προγράμματα και την πρόσθεση νέων δράσεων, κάτι τo οποίο και κάναμε.
Πράγματι συνεχίσαμε τις δομές του προγράμματος ¨καταπολέμηση της φτώχειας¨ που είχε χρηματοδοτηθεί ο Δήμος με 800.000 ευρώ κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητεία και επεκτείναμε αυτές τις δομές, μέσω της ένταξής τους σε νέο πρόγραμμα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Κεντρική Μακεδονία¨, βάσει του οποίου ο Δήμος Σερρών χρηματοδοτήθηκε μέσα στο έτος 2016 με άλλες 340.000 ευρώ για τη συνέχιση της κοινωνικής κουζίνας

η οποία παρέχει καθημερινά ζεστό φαγητό σε 120 περίπου συμπολίτες μας και τη συνέχιση του κοινωνικού φαρμακείου

το οποίο παρέχει φάρμακα σε 1710 αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την πολύ σημαντική δράση και προσφορά του κοινωνικού φαρμακείου, σε συνεργασία πάντα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. Το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Σερρών έχει προσφέρει  σημαντικές ποσότητες φαρμάκων σε ιδρύματα του Νομού, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών όπως  Ληψοί και Αγαθονήσι, στους πλημμυροπαθείς Σέρβους, στους Παλαιστίνιους, στην οργάνωση ¨Γιατροί χωρίς σύνορα¨. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συγκέντρωση φαρμάκων για τους πρόσφυγες στις 23-3-2016.

Συνεχίσαμε να λειτουργούμε το δημοτικό λαχανόκηπο με ιδία έσοδα του ΔήμουΣυνεχίσαμε να λειτουργούμε το κοινωνικό ολοκληρωμένο πληροφοριακό  σύστημα του Δήμου Σερρών

που στοχεύει στην στήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων(ασθενείς, ηλικιωμένοι,μοναχικά άτομα, ΑΜΕΑ κλπ).

Η λειτουργία επίσης του ¨Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Σερρών¨

που εντάχθηκε σε πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας με 300.000 ευρώ, συνεχίζει τη λειτουργία του  με την επανένταξή του μέσα στο έτος 2016 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Κεντρική Μακεδονία 2014-2020¨ και τη χρηματοδότηση του με 260.000 ευρώ.

Στις 11-10-2016 ολοκληρώθηκε η προμήθεια εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων

και τμημάτων Ένταξης Σχολικών Μονάδων Δήμου Σερρών προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.


Ο Δήμος Σερρών στις 19-07-2016 χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με το ποσό των 83.000 ευρώ για να συνδεθεί το Ειδικό Σχολείο με το δίκτυο φυσικού αερίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Σερρών επίσης έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης  με το ποσό των 50.000 ευρώ και εγκατέστησε υβριδικό σύστημα για τη θέρμανση της πισίνας του Ειδικού  Σχολείου με χρήση ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου και τοποθέτησε κάλυμμα

στην πισίνα για να διατηρείται το νερό ζεστό .

Στις 31-12-2016 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Υποστήριξης αστέγων προϋπολογισμού 103.000 ευρώ, το οποίο είχε αρχίσει τη λειτουργία του από 01-01-2015, σύμφωνα με το οποίο παρέχονται σε αστέγους ή σε δημότες με επισφαλή κατοικία, στέγη, είδη πρώτης ανάγκης κ.λ.π.

Υποβάλλαμε πρόταση το Δεκέμβριο του 2016 και εγκρίθηκε η ένταξη του Δήμου Σερρών στο νέο πρόγραμμα ¨Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σερρών με παράρτημα ΡΟΜΑ¨ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Κεντρική Μακεδονία 2014-2020¨προϋπολογισμού 340.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Σερρών. Το κέντρο κοινότητας του Δήμου Σερρών, το οποίο θα εποπτεύεται από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, θα παρέχει υπηρεσίες όπως: υποδοχή-ενημέρωση-εξυπηρέτηση των πολιτών, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές, παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων ατόμων-πολίτων του Δήμου Σερρών.

Μέσα στο έτος 2016 πραγματοποιήθηκε άλλο ένα νέο πρόγραμμα το επισιτιστικό πρόγραμμα

του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους άπορους πολίτες. Το πρόγραμμα αφορά τη διανομή τροφίμων και ειδών καθαριότητας και ρουχισμού, προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.  Ο Δήμος Σερρών εξυπηρέτησε τέσσερις χιλιάδες άπορους συμπολίτες μας μέσω της κοινωνικής μέριμνας και διακόσιους συμπολίτες μας μέσω της ΚΕΔΗΣ. 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε ως επικεφαλής του προγράμματος τις Περιφέρειες και οι Περιφέρειες διανέμουν τα αγαθά σε όλους τους Δήμους.

Στις 3 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής  Απασχόλησης παιδιών με αυτισμό του συλλόγου ¨Ηλιαχτίδα¨

το οποίο λειτουργεί στο πρώην δημοτικό σχολείο Κάτω Μητρουσίου, που παραχώρησε ο Δήμος Σερρών στο σύλλογο ¨Ηλιαχτίδα¨ και εν συνεχεία ο σύλλογος το ενέταξε στο πρόγραμμα  Leader, με αποτέλεσμα το κτίριο να ανακαινιστεί και να τεθεί σε λειτουργία με πολλαπλά οφέλη για τα άτομα που φιλοξενούνται.

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της δομής ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών(ΚΕΔΗΣ) έγιναν στις 17 Μαρτίου 2016

στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΚΕΔΗΣ  στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας. Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ λειτουργεί πλέον σ’ένα σύγχρονο κτίριο με όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με γνώμονα την ασφάλεια και την καλύτερη λειτουργία του κέντρου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες για έκτη συνεχή χρονιά υλοποιήσαμε στις 3 Δεκεμβρίου 2016 το θεσμό ¨Φωτεινές μέρες¨

αφιερωμένο  στα άτομα με αναπηρία, στους συνανθρώπους μας που συναντούμε καθημερινά ,που ζούμε μαζί τους.

Για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και το έτος  2016,ο Δήμος Σερρών διέθεσε 367 διατακτικές για την αγορά τροφίμων σε ισάριθμες οικογένειες απόρων δημοτών, συνολικού ποσού 26.424 ευρώ.

Τέλος ο Δήμος Σερρών  μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΣ), συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών του ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Βοήθεια στο σπίτι, όπως άλλωστε  έχουμε δεσμευτεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σερρών, μέσω των προγραμμάτων διέθεσε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του έτους 2016 το ποσό του 1.176.000 ευρώ (κοινωνική κουζίνα και φαρμακείο 340.000ευρώ-κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας 260.000ευρώ- πρόγραμμα αστέγων 103.000ευρώ-κέντρο κοινότητας 340.000ευρώ- θέρμανση πισίνας στο Ειδικό Σχολείο 50.000ευρώ- σύνδεση Ειδικού Σχολείου με φυσικό αέριο 80.000ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημαρχιακής θητείας 2011-2014 ο Δήμος Σερρών διέθεσε μέσω προγραμμάτων στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής το ποσό του 1.730.000ευρώ (κοινωνική κουζίνα-παντοπωλείο-φαρμακείο-λαχανόκηπος 800.000ευρώ- κοινωνικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα 200.000ευρώ- Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων Βίας  300.000ευρώ- Εξοπλισμός Ειδικού Σχολείου 360.000ευρώ- προμήθεια ειδικού αυτοκινήτου για μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα 72.000ευρώ)

Δηλαδή από το 2011 μέχρι τώρα ο Δήμος Σερρών διέθεσε μέσω προγραμμάτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.6η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δεν είναι δυνατόν να μην συμπεριλαμβάναμε στις προτεραιότητες μας την οικονομική κατάσταση του Δήμου, η οποία αποτελεί την 6η προτεραιότητά μας.
Στόχος μας για τη νέα δημοτική περίοδο είναι ο μηδενισμός του χρέους του Δήμου και η δυνατότητα του Δήμου να αποπληρώνει τα χρέη του προς την αγορά το   αργότερο σε έξι μήνες.
Η απομείωση των χρεών προς την αγορά (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) στις 30-9-2017 σε σχέση με την 1-1-2011 ανέρχεται στο 86,85%.
Ο Δήμος Σερρών έχει αποπληρώσει τα παλιά του χρέη και πληρώνει πλέον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Παραθέτω πίνακα από το Λογιστήριο του Δήμου Σερρών με τις υποχρεώσεις του Δήμου Σερρών από 01-01-2011 έως 30-09-2016:

Υποχρεώσεις Δήμου Σερρών από 1/1/2011 έως 30/9/2017

Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στο τέλος του 2011 ήταν 195.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2016 είναι 311.258,80 ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι στα πλαίσια του νοικοκυρέματος και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Σερρών η δημοτική αρχή:
- Κατέγραψε και αποτύπωσε όλη την ακίνητη περιουσία του Δήμου.
- Aνακαίνισε κτίρια που κατέρρεαν όπως, οι Ξενώνες Χρυσοπηγής, το κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων, το κτίριο της πρώην οικίας Μάλιου, τα δημοτικά αναψυκτήρια της Ακρόπολης Σερρών, του Αγίου Ιωάννη και του θερινού θεάτρου στο κεντρικό πάρκο, τα οποία και εκμίσθωσε.
- Εκμίσθωσε επίσης 393 στρέμματα δημοτικών εκτάσεων και βρίσκεται στη διαδικασία εκμίσθωσης με δημοπρασία ακόμη 1.800 στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων(σύνταξη και έλεγχος τοπογραφικών διαγραμμάτων).
- Προέβει  έως τώρα σε διοικητική αποβολή καταπατητών από δημοτικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού 985 στρεμμάτων.
- Ανέθεσε στο ΤΕΙ Σερρών  την κατάθεση προτάσεων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Σερρών.
- Εγκατέστησε ειδική εφαρμογή γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών ( GIS) με σκοπό αφενός μεν την ταχύτερη και σύγχρονη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών και αφετέρου την ασφαλέστερη συλλογή, επεξεργασία, εντοπισμό και διαχείριση των δημοτικών ακινήτων, όπου σκοπός είναι μελλοντικά να προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσβασης και θέασης σε ψηφιακό περιβάλλον των δεδομένων σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω internet.

 7η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η έβδομη προτεραιότητά μας αναφέρεται στα έργα αναπλάσεων, πλατειών, διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών κ.λ.π. για τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, για τις γειτονιές και οικισμούς. Για την προτεραιότητά μας αυτή διευκρινίζουμε ότι τα παραπάνω έργα τα διεκδικούμε κυρίως  μέσω   Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τέτοια έργα υλοποιούμε και μέσω ΣΑΤΑ, όμως λόγω της μεγάλης μείωσης της ΣΑΤΑ τα τελευταία έξη χρόνια κατά 65%, τα χρήματα που διατίθενται μέσω ΣΑΤΑ για τα προαναφερόμενα έργα είναι σίγουρα λίγα.

Από το τοπικό πρόγραμμα LEADER ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2016 το έργο “Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων οικισμού Χιονοχωριού” προϋπολογισμού 443.000€ Επίσης μέσα στο έτος 2016 ολοκληρώθηκε το έργο “Αναβαθμίσεις πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς της πόλης” προϋπολογισμού 120.000€ που χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο  Στο έτος 2016 ξεκίνησε το έργο των “Διανοίξεων οδών στην περιοχή Σιγής του Δήμου Σερρών” προϋπολογισμού 400.000€ ευρώ, χρήματα από την εισφορά σε χρήμαΣτο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη περιοχή Σιγής από το 2011 έως και τώρα υλοποιούνται έργα προϋπολογισμού 3.300.000€. Συγκεκριμένα:

 1. Έργα αναπλάσεων και ομβρίων δικτύων προϋπολογισμού 650.000€.
 2. Διανοίξεις οδών προϋπολογισμού 400.000€
 3. Αποχετευτικό δίκτυο Σιγής προϋπολογισμού 1.865.000€
 4. Ασφαλτοστρώσεις προϋπολογισμού 300.000€

Ολοκληρώθηκε μέσα στο 2016 το έργο του πεζοδρόμου της οδού Μεραρχίας από την πλατεία Κρονίου μέχρι την οδό 29ης Ιουνίου  
Θα ήθελα να επισημάνω και να πω ότι ήδη έχουμε καταθέσει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη προϋπολογισμού 3.000.000€ για τη αναβάθμιση 28 (είκοσι οκτώ) παιδικών χαρών σε όλο το Δήμο.

Ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή τριών παιδικών χαρών με χρήματα από ΣΑΤΑ και συγκεκριμένα των παιδικών χαρών των πλατειών ΙΚΑ- Τιμίου Σταυρού- Αγίου Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, η δίκαιη κατανομή της ΣΑΤΑ από τη δημοτική αρχή σε όλες τις δημοτικές ενότητες και τα χωριά ανάλογα με τον πληθυσμό που έχουν.

Επίσης εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων και υλοποιούμε έργα σε όποια χωριά έχουν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους σε προγράμματα.

Να υπογραμμίσουμε, ότι τα χρήματα που διατέθηκαν στα χωριά για την υλοποίηση έργων μέσω προγραμμάτων και της ΣΑΤΑ, από το 2011 μέχρι και το 2016, είναι συνολικού ύψους 18.135.000€.

Παραθέτω τα ποσά των χρημάτων που διατέθηκαν για έργα σε χωριά του Δήμου Σερρών και τις πηγές χρηματοδότησης των έργων, από το 2011 μέχρι το 2016.

ΧΙΟΝΟΧΩΡΙ:

760.000 ευρώ – έργο ύδρευσης από INTERG III

225.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από INTERG III

ΟΡΕΙΝΗ:

250.000 ευρώ – έργο αναπλάσεων από LEADER

ΣΚΟΥΤΑΡΙ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Κ. ΚΑΜΗΛΑ:

200.000 ευρώ – διαμόρφωση πλατείας από Πράσινο Ταμείο

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ:

Κωνσταντινάτου, Α.Βροντούς, Προβατά 250.000 ευρώ από ΕΠΕΕΡΑΑ

ΈΡΓΑ ΔΕΥΑΣ

14.000.000ευρώ

(αποχετευτικό Σκουτάρεως- Μητρουσίου 8.630.000 ευρώ και 5.370.000 ευρώ από ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΣ για έργα ύδρευσης- αποχέτευσης)

ΣΑΤΑ ΧΩΡΙΩΝ (2011-2016):

2.250.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ:

18.135.000 ευρώ (2011-2016)           

 

Έργα αναπλάσεων, οδοποιίας, διαμορφώσεων κοινοχρήστων χώρων, κατασκευή πεζοδρομίων κλπ. συνολικού ύψους 300.000€ υλοποιήθηκαν και μέσω της ΣΑΤΑ κατά το έτος 2016 σε διάφορες κοινότητες και συγκεκριμένα:

Κοινότητα

Έργο

Προϋπολογισμός

Άνω Καμήλα

Αποπεράτωση Κεντρικής πλατείας και αύλειου χώρου κοινοτικού καταστήματος Τ.Κ. Άνω Καμήλας

7.170€

Λευκώνας

Κατασκευή πεζοδρομίων και βελτίωση δημοτικών οδών Δ.Κ. Λευκώνα

34.000€

Λευκώνας

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία νέων ταφώνων ως κοιμητηρίου Δ.Κ. Λευκώνα 

20.000€

Σκούταρι

Αποπεράτωση ηλεκτροφωτισμού πάρκου Δ.Κ. Σκουτάρεως

27.000€

Κάτω Μητρούσι

Κατασκευή εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας στο πολιτιστικό κέντρο Κάτω Μητρουσίου

37.000€

Μονοκκλησιά

Εργασίες εξωτερικής τοιχοποιίας στο πολιτιστικό κέντρο Μονοκκλησίας

7.700€

Δ.Ε Σκουτάρεως

Βελτίωση βατότητας και ασφαλτοστρώσεις οδών Δ.Ε Σκουτάρεως

73.000€(29.000ευρώ ΣΑΤΑ 2015 και 44.000ευρώ ΣΑΤΑ 2016)

Τ.Κ. Ορεινής

Βελτίωση κοινοτικών οδών Τ.Κ. Ορεινής

11.800€(ΣΑΤΑ 2015)

Ελαιώνας

Τσιμεντοστρώσεις Ελαιώνα

3.000€ (ΣΑΤΑ 2015)

Τ.Κ. Αναγέννησης

Διαπλάτυνση καταστρώματος δύο γεφυρών στην Τ.Κ. Αναγέννησης

7.200€ (ΣΑΤΑ 2015)

Τ.Κ. Κάτω Καμήλας

Ανακατασκευή γέφυρας στην Τ.Κ. Κάτω Καμήλας

11.000€ (ΣΑΤΑ 2012)

  Αγροτική οδοποιία

59.500€ (37.500ευρώ από πολιτική προστασία έτους 2016 και 22.000ευρώ από ΣΑΤΑ 2016)

  Σύνολο

298.370€

 

Υπενθυμίζουμε ότι στα χωριά από ιδία έσοδα της ΔΕΥΑΣ κατά το έτος 2016 διετέθησαν επίσης για έργα ύδρευσης- αποχέτευσης 876.952ευρώ.

Δηλαδή στα χωριά εκτός από το αποχετευτικό δίκτυο Σκουτάρεως- Μητρουσίου και τις αναπλάσεις Χιονοχωρίου, που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων, διετέθη για διάφορα έργα το ποσό του 1.176.952ευρώ κατά το έτος 2016 και συγκεκριμένα:

-Από ιδία έσοδα της ΔΕΥΑΣ 876.952ευρώ για διάφορα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και

-Από ΣΑΤΑ Δήμου Σερρών 300.000ευρώ για έργα αναπλάσεων, οδοποιίας κ.λ.π.

Όμως δεν είναι μόνον τα διάφορα έργα που υλοποιούνται σε χωριά του Δήμου αλλά και όποιες υπηρεσίες παρέχει ο Δήμος στην πόλη, τις ίδιες παρέχει και σε όλα τα χωριά όπως, αποκομιδή απορριμάτων, συντήρηση πρασίνου, αγροτική οδοποιΐα, συντήρηση σχολείων, παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ κ.λ.π.

Επίσης τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ και των τελών καθαριότητας απευθύνονται και στην πόλη και στα χωριά. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι και για την πόλη και για τα χωριά, όπως π.χ. Το κοινωνικο φαρμακείο, η κοινωνική κουζίνα, το κοινωνικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ο εξοπλισμός του ειδικού σχολείου, το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας κ.λ.π.

¨Υπάρχει μια παραφιλολογία, ότι δήθεν τίποτε δεν γίνεται στα χωριά , ότι τα χωριά είναι εγκαταλελειμένα κ.λ.π.

Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι όποια έργα γίνονται, γίνονται μέσω μόνον προγραμμάτων και από τα ελάχιστα χρήματα της ΣΑΤΑ. Τονίζω ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα της ΣΑΤΑ, διότι τα χρήματα  που έπαιρνε ο Δήμος Σερρών από τη ΣΑΤΑ κάθε χρόνο πριν γίνει ο ¨Καλλικράτης¨ήταν 2.200.000ευρώ. Μετά τον ¨Καλλικράτη¨ όπου ο Δήμος Σερρών έγινε ο μισός νομός , τα χρήματα που παίρνει από τη ΣΑΤΑ είναι 1.000.000ευρώ. Με αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ πρέπει να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις σε όλο το Δήμο, αγροτική οδοποιία σε όλο το Δήμο, παιδικές χαρές σε όλο το Δήμο κ.λ.π. Αν πιστεύει κανείς ότι με το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις ανάγκες του Δήμου,ας κάνει μια πρόταση που να καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη ΣΑΤΑ  τη κατανέμουμε στα χωριά με πολύ δίκαιο τρόπο, βάσει του πληθυσμού που έχουν.

Έργα από προγράμματα δεν μπορεί να γίνουν ούτε σε όλες τις γειτονιές της πόλης, ούτε σε όλα τα χωριά. Όταν γίνεται ένα έργο μέσω προγράμματος σε μια περιοχή του Δήμου, δεν είναι δυνατόν να γίνεται με “καρμπόν” το έργο αυτό σε όλες τις περιοχές. Είναι επόμενο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν έργα σε όλες τις γειτονιές της πόλης και σε όλα τα χωριά. Υπάρχουν και πολλές γειτονιές της πόλης   με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από πολλά χωριά που δεν γίνονται έργα μέσω προγραμμάτων.

Έργα από προγράμματα γίνονται σε περιοχές του Δήμου, σε χωριά ή στην πόλη, αν οι περιοχές αυτές έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα.

Να πω ένα παράδειγμα. Το πρόγραμμα των βιοκλιματικών αναπλάσεων απευθύνεται σε περιοχές που έχει πολύ μπετόν, πολλές πολυκατοικίες, που δεν υπάρχουν δέντρα  και πράσινο, που είναι υποβαθμισμένες και το καλοκαίρι με τη ζέστη οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε μια κόλαση. Το έργο αυτό έχει στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Τέτοια περιοχή στο Δήμο Σερρών δεν ήταν ούτε οι συνοικίες ούτε τα χωριά. Τέτοια περιοχή ήταν η περιοχή γύρω από την πλατεία Εμπορίου, εκεί όπου έγινε το έργο των βιοκλιματικών αναπλάσεων.

8η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι η όγδοη προτεραιότητά μας.

Όπως έχουμε διατυπώσει στην προτεραιότητά μας αυτή, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, διεκδικούμε προγράμματα για τη βελτίωση και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης του Δήμου. Ήδη εντάξαμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Σερρών 2014-2020 το έργο ¨Ψηφιακή διακίνηση εγγράφων¨για να το διεκδικήσουμε μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Μέσα στο έτος 2016 αναβαθμίσαμε την παροχή διαδικτύου του ελεύθερου ασύρματου δικτύου (WI FI)

με πιο σύγχρονα και ασφαλέστερα συστήματα λογισμικού.

Αναβαθμίσαμε πλήρως την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, δώσαμε τη δυνατότητα online καταχώρισης αιτημάτων των δημοτών και ενεργοποιήσαμε την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών του Δήμου από τους δημότες. Δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση ψηφιακής υπογραφής στους υπόχρεους χρήσης αυτής. Έγινε η σάρωση και αποθήκευση περισσότερων από 4000 αρχείων πλησιέστερων συγγενών για τις ανάγκες του Δημοτολογίου  του Δήμου.

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν από τα ίδια έσοδα του Δήμου.

Επίσης μέσα στο έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν στο αμαξοστάσιο εργασίες

που βελτίωσαν τη λειτουργία του, ενώ παράλληλα αναβάθμισαν την αισθητική του χώρου. Οι εργασίες που έγιναν έχουν σχέση με τη φύλαξη του αμαξοστασίου, με την ελευθέρωση του αύλειου χώρου του από οχήματα και διάφορα αντικείμενα, με τον καθαρισμό και ανακαίνιση των διαφόρων χώρων του αμαξοστασίου και με τη λειτουργία διαφόρων μηχανημάτων και οχημάτων που ήταν σε ακινησία λόγω βλάβης.

Για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο 2016 εργασίες μερικής ανακαίνισης του κτιρίου του ΔημαρχείουΟι εργασίες περιλαμβάνουν:

-Εργασίες υγρομόνωσης στην ταράτσα του κτιρίου.

-Ανακαίνιση της κεντρικής εισόδου του Δημαρχείου και των σκαλοπατιών.

-Ανακαίνιση των δαπέδων τμήματος του κτιρίου του Δημαρχείου.

-Ανακαίνιση της πρώην αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου.

-Εργασίες συντήρησης των τουαλετών.

Στην όγδοη αυτή προτεραιότητα υποσχεθήκαμε την ενίσχυση και βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου καθημερινότητας του πολίτη και τη λειτουργία ειδικού συνεργείου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα μικρά καθημερινά προβλήματα του πολίτη,όπως σπασμένα πλακάκια, καμένες λάμπες, κάδοι απορριμάτων , παιδικές χαρές, κατεστραμμένα παγκάκια κ.λ.π.

Πράγματι για την αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, λειτουργεί ειδικό συνεργείο που αποτελείται κυρίως από διάφορους τεχνίτες , όπως μαραγκός, βαφέας, σιδεράς κ.λ.π. που ασχολείται αποκλειστικά με την καθημερινότητα. Επίσης το γραφείο καθημερινότητας του πολίτη ενημερώνει και απαντά στα διάφορα αιτήματα που καταθέτουν οι πολίτες. Μέσα στο έτος 2016 διεκπεραίωσε 3.678 αιτήματα δημοτών. 
9η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Πολιτισμός – Αθλητισμός είναι η ένατη προτεραιότητά μας.

Δεσμευθήκαμε για τη συνέχιση και ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που επιτελούναι σε όλο το Δήμο και την καθιέρωση νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων.

Πράγματι όσες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν πριν από το 2011 συνεχίσαμε να τις υλοποιούμε, όπως Αστροβραδιά

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου

Πανελλήνια χορευτική συνάντηση

Πανεπιστημιάδα

κ.λ.π και προσθέσαμε νέους πολιτιστικούς και αθλητικούς θεσμούς.

Δημοιουργήσαμε και νέους θεσμούς όπως, ECO Festival

πολιτεία των ευχών

πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης

παγκόσμιο πρωτάθλημα πολεμικών τεχνών

φωτεινές μέρες

Bougatsa days

Φεστιβάλ Μουσικών του κόσμου

Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ

τα μουσικά σύνολα της ΚΕΔΗΣ με την παιδική νεανική χορωδία και τη φιλαρμονική

η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση “στολίζω την πόλη μου”

Επίσης κάθε καλοκαίρι καθιερώσαμε στο θερινό θεατράκι τις βραδιές κινηματογράφου όπου προβάλλοναι ποιοτικές ξένες και ελληνικές ταινίες και την εβδομάδα ερασιτεχνικού θεάτρουΣτοχεύουμε στην καθιέρωση και άλλων νέων θεσμών μέσω προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό κατατέθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ στις 07 Οκτωβρίου 2015 η πρόταση Balkan Fringe Festival, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα GREATIVE EUROPE για να συμμετέχει το ΔΗΠΕΘΕ ως εταίρος.

Με στόχο την ολοκλήρωση των πολιτιστικών κέντρων Κάτω Μητρουσίου και Μονοκκλησιάς,

βούληση της δημοτικής αρχής είναι να διαθέτει κάθε χρόνο κάποια ποσά για τη συνέχιση των εργασιών στα προαναφερόμενα πολιτιστικά κέντρα, τα οποία έχουν μείνει ημιτελή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Γι’αυτό το λόγο διατέθηκε μέσα στο 2016 το ποσό των 37.000 ευρώ στο πολιτιστικό κέντρο Κάτω Μητρουσίου για την κατασκευή εξωτερικής και εσωτερικής τοιχοποιίας και το ποσό των 7.700 ευρώ στο πολιτιστικό κέντρο Μονοκκλησιάς για εργασίες εξωτερικής τοιχοποιίας.

Για τον αθλητικό τομέα έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Μετά την αναβάθμιση των δύο υπαίθριων γηπέδων μπάσκετ στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων και στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας , ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν μέσα στο 2016 τα ανακαινισμένα γήπεδα τένις της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων

προϋπολογισμού 100.000€, μέσω του προγράμματος “SPORTS FOR ALL”.

Αξίζει να τονίσουμε τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στο κολυμβητήριο και στο γυμναστήριο της κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων, μετά τη σύνδεση τους με το φυσικό αέριο.

Ολοκληρώθηκαν κατά την διάρκεια του έτους 2016 οι εργασίες στατικής επάρκειας στο νότιο πέταλο του δημοτικού γηπέδου

προϋπολογισμού 613.000€, με στόχο την ασφάλεια των θεατών.

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μέσα στο 2016 το πρόγραμμα “ SPORTS FOR ALL” προϋπολογισμού 339.000€ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013 – Προώθηση μαζικού αθλητισμού Δήμου Σερρών – ΠΕΤΡΙΤΣΙ Βουλγαρίας". Να υπενθυμίσουμε ότι μέσω του παραπάνω προγράμματος υλοποιήθηκαν τα εξής έργα:

 • Τοποθέτηση εξοπλισμού πρώτων βοηθειών, όπως καρδιογράφος, φιάλες οξυγόνου, απινιδωτές, οξύμετρα κ.α στο κολυμβητήριο, στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων, στο κλειστό γυμναστήριο Ομόνοιας και στο Εθνικό Στάδιο Σερρών.
 • Τοποθέτηση ανυψωτικών συστημάτων για την αύξηση της προσβασιμότητας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο κολυμβητήριο στο κλειστό γυμναστήριο της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων και στο κλειστό γυμναστήριο Ομόνοιας.
 • Αποκατάσταση του τάπητα των υπαίθριων φηπέδων μπάσκετ στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας και στην κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων και ανακαίνιση των γηπέδων τένις της κοιλάδας Αγ. Αναργύρων.
 • [Να γραφούν τα εργα απο τον ΟΠΑΚΠΑ για αναβαθμισεις κτιριων και τα εργα υποδομης ετος 2015 απο λογοδοσια 2015 στο κεφαλαιο δεκατο τριτο οπακπα]
 • [λογοδοσια 2015 – κεδης – προγραμμα leader εκδηλωσεις αγ.Ελενης – Σκουταρεως – Προβατα]
Στις 18-04-2016 υποβάλλαμε πρόταση στο Διασυνοριακό πρόγραμμα συνεργασίας INTEREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ για τη δημιουργία του Μουσείου Ξενάκη προϋπολογισμού 690.000 ευρώ.

Επίσης στις 21-07-2016 υποβάλλαμε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

“Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δημοτικών ξενώνων Χρυσοπηγής προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Όπως είναι ήδη γνωστό στους ξενώνες Χρυσοπηγής φιλοξενούνται πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που βοηθάει πολύ τους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού.

Για τον αθλητικό τομέα να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2016 εγκρίθηκε χρηματοδότηση 64.000 ευρώ από το Υφυπουργείο Αθλητισμού για την κατασκευή εγκαταστάσεων πυροπροστασίας στο κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών.

Επίσης καταθέσαμε στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη μελέτη για την κατασκευή εγκαταστάσεων πυροπροστασίας του κλειστού γυμναστηρίου και Εθνικού Σταδίου προϋπολογισμού 70.000ευρώ και μελέτη για την κατασκευή νέου γηπέδου τένις προϋπολογισμού 70.000ευρώ.


10η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Στη δέκατη προτεραιότητα μας περιλαμβάνεται η Καθαριότητα-Διαχείριση απορριμμάτων.

Στην προτεραιότητά μας αυτή διατυπώνουμε, οτι για τη νέα δημοτική περίοδο 2014-2019, δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων με την προμήθεια  και άλλων κάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, σύμμεικτων απορριμμάτων, προμήθεια και άλλων απορριμματοφόρων κ.α., μέσω προγραμμάτων.

Τα ογκώδη μη επικίνδυνα απόβλητα, όπως στρώματα, έπιπλα, ξύλα, μπάζα κ.λ.π, ο  Δήμος Σερρών πλέον τα εναποθέτει σε κατάλληλα αδειοδοτημένη εγκατάσταση ιδιώτη διαχειριστή με τον οποίο υπέγραψε σύμβαση.

Συνεχίζοντας την εφαρμογή του πιλοτικού  προγράμματος, που ξεκινήσαμε το έτος 2015 με την τοποθέτηση 150 μικρών κάδων στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα

με στόχο την απομάκρυνση κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων από τους δρόμους, για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του Δήμου και παράλληλα την επίτευξη εξοικονόμησης καυσίμων και εργατοωρών,  αποφασίσαμε μέσα στο 2016  την προμήθεια ακόμη 390 κάδων σύμμεικτων απορριμάτων

οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε μονοκατοικίες της περιοχής Κατακονόζι.

Η δημοτική αρχή δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ανακύκλωσης, λειτούργησε το πρώτο άτυπο πράσινο σημείο στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σερρών

Το άτυπο αυτό πράσινο σημείο είναι χώρος συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, καμένων λαμπτήρων, συσσωρευτών, ελαστικών, ογκωδών αντικειμένων, μεγάλων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό την  επαναχρησιμοποίηση αλλά και ανταλλαγής του, όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά και όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να αφήνουν τα προαναφερθέντα αντικείμενα στο χώρο του πράσινου σημείου από τις 07:30 το πρωί έως 08:00 το βράδυ. Τα αντικείμενα που συγκεντρώνονται και είναι σε καλή κατάσταση δίνονται σε άπορους συμπολίτες μας. Κατά το έτος 2016 εναποτέθηκαν στο άτυπο πράσινο σημείο 74,7 τόνοι, ογκώδη ( έπιπλα , στρώματα κ.τλ)

Για τις ανάγκες του τμήματος αποκομιδής απορριμάτων αποφασίσαμε μέσα στο 2016 την προμήθεια καινούργιας υπερκατασκευής απορριμματοφόρου οχήματος χωρητικότητας 16 κ.μ.

Ο τομέας της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμάτων θα έχει καλύτερα αποτελέσματα με την επικείμενη εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Σερρών μέσα στο 2016 ξεκίνησε την εκπόνηση του τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των  Αστικών Αποβλήτων Δήμου Σερρών. Πρόκειται για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου, μέσω της ανάπτυξης δράσεων πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Κατά το έτος 2016 στο δίκτυο ανακύκλωσης προσθέσαμε εκατό (100) νέους κάδους ανακύκλωσης.

Κατά το έτος 2016 επίσης μεταφέρθηκαν και επισκευάστηκαν εντός του αμαξοστασίου περί τους 690 κάδους απορριμάτων και ανακύκλωσης.

Υποβάλλαμε τον Απρίλιο 2016 στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTEREG ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ πρόταση προϋπολογισμού 158.000ευρώ με τον τίτλο “πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση βιοαποβλήτων” .  Η πρόταση αφορά την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμάτων με μέτρα και υποδομές για τη διαλογή και την κομποστοποίηση “πράσινων” απορριμάτων. Τη διαχείριση ¨πράσινων¨ αποβλήτων θα αναλάβουν κοινωνικές συνεταιρικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παράλληλα θα παράγεται προϊόν κομποστοποίησης το οποίο θα αποτελεί ένα οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας για τους γεωργούς της περιοχής.

 Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος, ο Δήμος Σερρών έκανε τις εξής δράσεις:

-Συνδιοργάνωσε με το ΚΠΕ Πορροίων εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διαχείριση των αποβλήτων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε 8 σχολικές μονάδες της Α/βάθμιας εκπαίδευσης και σε 5 σχολικές μονάδες της Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών.

-Συμμετείχε ο Δήμος Σερρών σε πανελλαδικές ή παγκόσμιες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ¨ Ώρα της γης¨, Let’s Do It¨, ECOCITY 2016¨.

-Συμμετείχαμε σε ημερίδα του ΚΠΕ Πορροίων ¨Μηδενικά απορρίμματα-Ουτοπία ή Νοοτροπία¨ με θέμα : ¨Ανακύκλωση και κομποστοποίηση- θεωρητικό πλαίσιο και πρακτικές εφαρμογής στο Δήμο Σερρών¨.

-Διοργανώνουμε εκδηλώσεις εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος με το θεσμό ECO FESTIVAL.
11η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ


Το κυκλοφοριακό αποτελεί την ενδέκατη προτεραιότητα μας.

Είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά για την εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Πράγματι εκπονήθηκε και παραδόθηκε μέσα στο 2016 η νέα κυκλοφοριακή μελέτη για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη.

Επίσης μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης οριζόντιας και κάθετης σήμανσης οδικού δικτύου προϋπολογισμού 50.000ευρώ. Έγιναν εργασίες συντήρησης των φωτεινών σηματοδοτών της πόλης των Σερρών  προϋπολογισμού 20.000ευρώ.

Έγιναν εργασίες διαγράμμισης του κεντρικού άξονα Σερρών-Ξηροτόπου  και οδού Ηροδότου (Νέος Σταθμός Υπεραστικών ΚΤΕΛ).

Για την καλύτερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων κατασκευάστηκαν δύο κυκλικοί κόμβοι προϋπολογισμού 50.000ευρώ, ένας κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδών 8ης Μαΐου, Κομνηνών και Κιουτάχειας

(στην περιοχή που γίνεται η λαϊκή αγορά) και ένας κυκλικός κόμβος στη συμβολή των οδών Ηροδότου- Σινώπης- Μακεδονομάχων.

Το Πράσινο Ταμείο χορήγησε στο Δήμο Σερρών το ποσό των 10.000 ευρώ, ως επιβράβευση για τις δραστηριότητες του Δήμου υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας και υλοποίηση δράσεων σχετικών με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια πληροφοριακής σήμανσης ελεγχόμενης στάθμευσης και εξοπλισμού συστήματος στάθμευσης (Park’ n’ Ride) προυπολογισμού 70.000ευρώ και εγκατάστασής τους στο στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά και εντός της πόλης των Σερρών.
12η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Η δωδέκατη προτεραιότητα αναφέρεται στην οδοποιΐα και συγκεκριμένα σε έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου.

Έργα συντήρησης-βελτίωσης οδικού δικτύου, όπως είναι γνωστό σε όλους, μόνον με χρήματα της ΣΑΤΑ μπορούν να γίνουν και όχι μέσω προγραμμάτων. Δυστυχώς τα χρήματα της ΣΑΤΑ μετά τη δραματική μείωση κατά 65% από την Πολιτεία είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οδοποιΐας, το οποίο είναι πολύ μεγάλο. Είναι μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι το οδικό δίκτυο σε πολύ μεγάλη έκταση σε όλο το Δήμο Σερρών είναι κατεστραμμένο αλλά και λόγω των μεγάλων αναγκών της αγροτικής οδοποιΐας, μετά την ενσωμάτωση  των τριών αγροτικών Δήμων και των δύο κοινοτήτων στο Δήμο Σερρών με τον “Καλλικράτη”.

Για το λόγο αυτό από τη μειωμένη ΣΑΤΑ ένα σημαντικό ποσό διατίθεται κάθε χρόνο για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, συντηρήσεις οδών και για  αγροτική οδοποιία, όπως επίσης διατίθενται χρήματα για ασφαλτοστρώσεις και από την εισφορά σε χρήμα.

Για το έτος 2016 διατέθηκαν 1.165.601€ για ασφαλτοστρώσεις, συντηρήσεις οδικού δικτύου, τσιμεντοστρώσεις και για αγροτική οδοποιία.

Συγκεκριμένα:

 • Βελτίωση βατότητας και ασφαλτοστρώσεις οδών Δ.Ε Σκουτάρεως 73.000€(29.000 ευρώ ΣΑΤΑ 2015 και 44.000 ευρώ ΣΑΤΑ 2016)
 • Βελτίωση κοινοτικών οδών Τ.Κ. Ορεινής 11.800 €(ΣΑΤΑ 2015)
 • Τσιμεντοστρώσεις Ελαιώνα 3.000€ (ΣΑΤΑ 2015)
 • Διαπλάτυνση καταστρώματος δύο γεφυρών στην Τ.Κ. Αναγέννησης 7.200€(ΣΑΤΑ 2015)
 • Ανακατασκευή γέφυρας στην Τ.Κ. Κάτω Καμήλας 11.000€(ΣΑΤΑ 2012)
 • Ασφαλτοστρώσεις Δ.Ε. Σερρών 200.000€(ΣΑΤΑ 2016)
 • Εργασίες οδοστρωσίας- ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Αγίων Αναργύρων 95.500€ ( πράξη εφαρμογής)
 • Εργασίες οδοστρωσίας- ασφαλτοστρώσεις στην περιοχή Σίγης 300.000 €(πράξη εφαρμογής)
 • Εφαρμογή σχεδίου πόλεως στην περιοχή Σιγής 185.316€(πράξη εφαρμογής)
 • Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Σερρών 200.000€(ΣΑΤΑ2016)
 • Παρεμβάσεις στις πεζογέφυρες της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων 6.305€(ΣΑΤΑ 2015)
 • Επέκταση πλακοσκεπούς οχετού στον οικΙσμό Αγίου Ιωάννη 12.980€(ΣΑΤΑ 2015)
 • Αγροτική οδοποιία 59.500€ ( 37.500 ευρω από πολιτική προστασία έτους 2016 και 22.000 ευρώ από ΣΑΤΑ 2016)

             Σύνολο: 1.165.601€

 
13η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Η δέκατη τρίτη προτεραιότητα μας είναι το κεντρικό πάρκο

Μετά την ανακαίνιση του θερινού θεάτρου στο κεντρικό πάρκο

τη λειτουργία του σιντριβανιού μετά από 30 χρόνια

το κλείσιμο της οδού Δορυλαίου με αποτέλεσμα την ενοποίηση

των χώρων του πρώην κτηνιατρείου και του θερινού θεάτρου και τη δημιουργία του μεγαλύτερου ανοιχτού χώρου 20 στρεμμάτων περίπου στο κέντρο της πόλης, δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι θα εκπονήσουμε μελέτη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του κεντρικού πάρκου.

Πράγματι επικαιροποιήσαμε μέσα στο 2016 την παλιά αρχιτεκτονική μελέτη του κεντρικού πάρκου, με στόχο την ανάπλαση της οδού Δορυλαίου (περίπου 2000τ.μ.) και την ανάπλαση της  έκτασης που καταλάμβανε το πρώην κτηνιατρείο ( περίπου 4.000 τ.μ).

Η ανάπλαση της οδού Δορυλαίου ήδη έχει αρχίσει, ενώ για την ανάπλαση του χώρου του πρώην κτηνιατρείου, διαθέτουμε το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο οποίο ήδη έχει ενταχθεί ο Δήμος Σερρών με τον προϋπολογισμό των 4.700.000 ευρώ.

Όραμά μας είναι η ένωση της πλατείας Ελευθερίας με το κεντρικό πάρκο, μέσω του πεζοδρόμου της Μεραρχίας.

Ξεκινήσαμε μέσα στο 2016 τις διαδικασίες για την αποζημείωση με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο του ακινήτου της Εκκλησίας που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο έκτασης τεσσάρων (4) στρεμμάτων περίπου (χώρος πρώην κτηνιατρείου), για να περιέλθει το παραπάνω ακίνητο στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες για την αποζημίωση ιδιοκτησιών του κεντρικού πάρκου, από το ποσό των 2 (δύο ) εκατ. Ευρώ που εξασφαλίσαμε το έτος 2012 από το Πράσινο Ταμείο.14η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Πλατεία δημοτικής αγοράς – Πλατεία Εμπορίου είναι η δέκατη τέταρτη προτεραιότητα μας.

‘Oπως είναι γνωστό ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την αναμόρφωση της πλατείας Εμπορίου και απονεμήθηκαν τρία ισότιμα βραβεία των προτάσεων, που διακρίθηκαν μεταξύ των 28 που υποβλήθηκαν προς την κριτική επιτροπή.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών αποτελεί το πρώτο στάδιο ετοιμότητας για την κατάθεση πρότασης και διεκδίκηση χρηματοδότησης από προγράμματα, με στόχο τον ανασχεδιασμό της πλατείας Εμπορίου.

 15η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Δέκατη πέμπτη προτεραιότητά μας είναι τα στρατόπεδα.

Όπως είναι γνωστό, μία προσπάθεια δεκαετιών όλων των δημοτικών αρχών για τα στρατόπεδα κατέληξε τον Μάρτιο του 2012 σε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών, στη συμφωνία Αβραμόπουλου όπως λέμε χάριν συντομίας. Η δημοτική αρχή υλοποιώντας αυτή τη συμφωνία έκανε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες καταθέτοντας  τις μελέτες πολεοδόμησης των στρατοπέδων Εμ. Παπά και Παπαλουκά τον Μάιο του 2013 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα τον Μάιο και Ιούνιο 2016 να εκδοθούν ΦΕΚ για τις πολεοδομικές μελέτες. Η πολεοδόμηση των στρατοπέδων Εμ. Παπά και Παπαλουκά με την έκδοση ΦΕΚ είναι η μεγάλη νίκη και το μεγάλο κέρδος του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για τους εξής λόγους:

α. Μετά την πολεοδόμηση που έκανε ο Δήμος Σερρών οι χώροι αυτοί των στρατοπέδων, πλήν των 45 στρεμμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνον ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, χώροι πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ  τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

β. Αν ο Δήμος Σερρών δεν είχε δώσει αυτές τις χρήσεις γης στους χώρους αυτούς των στρατοπέδων, έπρεπε να δεσμεύσει και να απαλλοτριώσει αντίστοιχες ιδιωτικές εκτάσεις στις γύρω περιοχές των στρατοπέδων Εμ. Παπά και Παπαλουκά.

Παρά το γεγονός όμως ότι από τον Ιούλιο του 2016  η δημοτική αρχή εξάντλησε όλες τις δυνατότητες καλής θέλησης, συνεργασίας, διάθεσης, ψυχραιμίας και υπομονής προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για υλοποίηση της συμφωνίας και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος δεσμεύτηκε μέσα στη Βουλή τον Ιούλιο του 2016 ότι θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει την συμφωνία Αβραμόπουλου, όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, αλλά οδηγεί το Δήμο Σερρών στα δικαστήρια καταθέτοντας αγωγή εναντίον του για να πάρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυριότητά του και τα 39 στρέμματα ιδιοκτησίας του Δήμου Σερρών που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Εμ. Παπά.

Η ευθύνη για τη μη υλοποίηση της συμφωνίας Αβραμόπουλου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ασυνεπή  στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου.

Αξίζει να τονιστεί ότι αν τα στρατόπεδα δεν περιέλθουν στο Δήμο Σερρών, την αξιοποίηση πρέπει να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όμως δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα στρατόπεδα αλλά ο Δήμος Σερρών, γιατί ο Δήμος μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα.16η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

 Δέκατη έκτη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του Αγ. Ιωάννη.

Ο στόχος μας για τον Αγ. Ιωάννη είναι η υλοποίηση της μελέτης που εκπονήσαμε κατά τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου 2011-2014, για τη διαμόρφωση των 30 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης που υπάρχουν στον Αγ. Ιωάννη και θα αποτελέσουν συνέχεια του σημερινού φυσικού χώρου.

Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο αυτό μέσω προγραμμάτων ή μέσω ΣΔΙΤ.

Ολοκληρώνοντας  θα πω δύο λέξεις ως συμπέρασμα από τη λογοδοσία έτους 2016. Με όραμα και ρεαλισμό υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και προσθέτουμε νέα έργα για έναν σύγχρονο και ελκυστικό Δήμο. Κατά το έτος 2016  υλοποιήσαμε έργα προϋπολογισμού 21.000.000 ευρώ, καταθέσαμε προτάσεις για νέα έργα προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ, διαθέσαμε για δράσεις στην κοινωνική πολιτική ακόμη 1.170.000ευρώ, συνεχίσαμε την πραγματοποίηση παλαιών και νέων πολιτιστικών και αθλητικών θεσμών, ενώ ξοφλήσαμε όλα τα παλιά χρέη και πληρώνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.  

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά με συνέπεια, ειλικρίνεια, πείσμα και αποτελεσματικότητα, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Οι δημότες μας και οι επισκέπτες μας θέλουμε να δηλώνουν ότι είναι ωραίο να ζεις στις Σέρρες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 09:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κείμενο Λογοδοσίας Δημάρχου έτους 2017 »

kdvmehealth2serres100

Powered by 300x150 tranparent