Κατηγορία Δικαιολογητικά
Διαβάστηκε 17923 φορές

1. Τέλεση Πολιτικού Γάμου

2. Άδεια Πολιτικού Γάμου για Αλλοδαπούς

3. Άδεια Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα

4. Άδεια Πολιτικού Γάμου για Έλληνες πολίτες

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 
1. Τέλεση Πολιτικού Γάμου

Για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας τέλεσης του πολιτικού γάμου, γίνεται από κοινού αίτηση και υπογράφεται και από τους δύο μελλονύμφους ενώπιον της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το Νόμο περί ισότητας των δύο φύλων, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν το γάμο το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δηλώσουν πάνω από δύο επώνυμα.

Κατά την τέλεση του γάμου, οι μελλόνυμφοι πρέπει να συνοδεύονται από δύο μάρτυρες, ο οποίοι πρέπει να είναι ενήλικα άτομα. Οι μάρτυρες μπορεί να είναι και συγγενείς, ακόμα και πρώτου βαθμού. Οι μάρτυρες πρέπει απαραίτητα να κρατούν την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους αν δεν είναι Έλληνες.

doc smallΑίτηση για Χορήγηση Ληξιαρχικής Πράξης

2. Άδεια Πολιτικού Γάμου για Αλλοδαπούς
  1.  Άδεια γάμου από την αντίστοιχη χώρα μεταφρασμένη στα Ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και αν η χώρα προέλευσης του αλλοδαπού έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης η επίθεση της επισημειώσεως ΑPOSTILLE (ειδική σφραγίδα που τοποθετείται από την αρμόδια υπηρεσία), ενώ εάν δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται καταρχήν θεώρηση του εγγράφου από την Πρεσβεία του αλλοδαπού στην Ελλάδα, στη συνέχεια θεώρηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η μετάφραση του.
  2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης μεταφρασμένη στα Ελληνικά από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και αν η χώρα προέλευσης έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης η επίθεση της επισημειώσεως ΑPOSTILLE, ενώ εάν δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται καταρχήν θεώρηση του εγγράφου από την αντίστοιχη Πρεσβεία στην Ελλάδα, στη συνέχεια θεώρηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η μετάφρασή του.
  3. Άδεια παραμονής ή VISA της οποίας ο χρόνος ισχύος δεν έχει λήξει.
3. Άδεια Πολιτικού Γάμου για αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα
  1.  Αίτηση
  2. Βεβαίωση του Προξενείου τους στην Ελλάδα ότι δεν έχουν κώλυμα γάμου μεταφρασμένη στα Ελληνικά
  3. Πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο στα Ελληνικά με την σφραγίδα ΑPOSTILLE (ειδική σφραγίδα που τοποθετείται από την αρμόδια υπηρεσία), ενώ εάν δεν έχει προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης απαιτείται καταρχήν θεώρηση του εγγράφου από την Πρεσβεία του αλλοδαπού στην Ελλάδα, στη συνέχεια θεώρηση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια η μετάφρασή του.
  4. Δημοσίευση της αγγελίας του γάμου για μία μέρα σε μία ημερήσια τοπική εφημερίδα Τα ονόματα στην εφημερίδα θα πρέπει να είναι με ελληνικά γράμματα. Στη δημοσίευση στην εφημερίδα δεν αναγράφεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου, μόνο η πρόθεση τέλεσης αυτού.
  5. Άδεια παραμονής

    α) Για τους Σύριους χρειάζεται ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας και την Πρεσβεία της Συρίας στην Ελλάδα, διαφορετικά ο γάμος δεν θεωρείται ισχυρός.

    β) Οι αλλοδαποί, προκειμένου να πάρουν άδεια για πολιτικό γάμο θα πρέπει να είναι κάτοχοι άδειας παραμονής (άρθρο 31, παρ.2 του Ν.1975/1991).

doc smallΈντυπο αίτησης άδειας πολιτικού γάμου για αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα

4. Άδεια Πολιτικού Γάμου για Έλληνες πολίτες

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 3 του Π.Δ. 391/1982  ο κάθε μελλόνυμφος εκδίδει μία άδεια γάμου από το Δήμο που αποδεικνύεται η κατοικία του.

  1. Αίτηση (Το έντυπο το χορηγεί ο δήμος)
  2. Δήλωση Ν. 1599/86 όπου βεβαιώνονται τα κάτωθι:
    α) Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350,1351,1352,1354,1356,1357,1360 του Αστικού κώδικα.
    β) Είναι κάτοικος του Δήμου ( πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης)
  3. Δικαστική απόφαση όταν πρόκειται για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.
  4. Αντίγραφο ή απόσπασμα Ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για τους  γεννημένους στο εξωτερικό.
  5. Παράβολο χαρτοσήμου ή διπλότυπο είσπραξης αξίας 15 €  (ένα για κάθε άδεια γάμου)
  6. Δημοσίευση σε ημερήσια τοπική εφημερίδα όπου θα αναγράφεται η μόνιμη κατοικία ( προσκομίζεται ολόκληρη η εφημερίδα)
  7. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου Λ.Π. Γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο.
  8. Σε περίπτωση χηρείας Λ.Π. Θανάτου.
  9. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης που να αποδεικνύεται η μόνιμη κατοικία.
  10. Αστυνομική ταυτότητα
  • Η άδεια γάμου εκδίδεται σε 7 ημερολογιακές ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών και ισχύει για  έξι(6) μήνες.
  • Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος  έχοντας την ταυτότητά του.
  • Σε περίπτωση κωλύματος αίτηση και υπεύθυνη δήλωση θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής και εξουσιοδότηση.
   

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 3 του Π.Δ. 391/1982  ο κάθε μελλόνυμφος εκδίδει μία άδεια γάμου από το Δήμο που αποδεικνύεται η κατοικία του .

 

1.     Αίτηση ( Το έντυπο το χορηγεί ο δήμος)

2.     Δήλωση Ν. 1599/86 όπου βεβαιώνονται τα κάτωθι:

α) Ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350,1351,1352,1354,1356,1357,1360 του Αστικού κώδικα.

β) Είναι κάτοικος του Δήμου ( πλήρη στοιχεία της διεύθυνσης)

3.     Δικαστική απόφαση όταν πρόκειται για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

 

4.   Αντίγραφο ή απόσπασμα Ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης ή από το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών για τους  γεννημένους στο εξωτερικό.

 

5.   Παράβολο χαρτοσήμου ή διπλότυπο είσπραξης αξίας 15 €  (ένα για κάθε άδεια γάμου)

 

6. Δημοσίευση σε ημερήσια τοπική εφημερίδα όπου θα αναγράφεται η μόνιμη κατοικία ( προσκομίζεται ολόκληρη η εφημερίδα)

 

7. Σε περίπτωση ύπαρξης διαζυγίου Λ.Π. Γάμου με καταχωρημένο το διαζύγιο.

 

8. Σε περίπτωση χηρείας Λ.Π. Θανάτου.

9. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης που να αποδεικνύεται η μόνιμη

    κατοικία.

10. Αστυνομική ταυτότητα

·         Η άδεια γάμου εκδίδεται σε 7 ημερολογιακές ημέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών και ισχύει για  έξι(6) μήνες.

·         Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος  έχοντας την ταυτότητά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Δημοτολόγια »
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie.
Περισσότερα... Ok