Gr. Typou

Σας ανακοινώνεται ότι, σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, και ώρα 12:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Σερρών συνάντηση όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Θέμα της συνάντησης, θα αποτελέσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, λόγω άμεσου κινδύνου έναντι του κορονοϊού COVID19.

Από το γραφείο τύπου

Ετικέτες

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Σερρών, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια» που διοργάνωσε το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας & Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Σερρών και Φαρμακευτικό Σύλλογο  Σερρών.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ημερίδες ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής. Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Pfizer.

H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Πολιτισμού  κα Σωτηρία Πάνου - Αναστασιάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της λήψης αντιβιοτικών, καθώς και του εμβολιασμού, οφείλει να  μας απασχολήσει και αφορά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Συχνά μας προβληματίζει η αναγκαιότητά τους ή όχι. Η αποχή από τη χρήση τους έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Για αυτό το σοβαρό θέμα, έχουμε κοντά μας σήμερα εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μας διαφωτίσουν, προσφέροντάς μας απαντήσεις σε εύλογους προβληματισμούς. Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους».

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ  προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Η κα. Κυριακή  Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. Στη συνέχεια, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών. Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής.

Τέλος, η κα Κανελλακοπούλου, παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη.

Η κα Παπαθανασοπούλου μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής,  «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά σημαντικός, ως προς την διαμόρφωση μιας ορθής στάσης των παιδιών μας απέναντι στην σωστή χρήση των αντιβιοτικών».

Η κα. Παπαθανασοπούλου έδωσε επίσης στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς  την οποία συντόνισε η κα Σελβίρα Ταλιουρίδου.

Το παρών έδωσαν ο  Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο πρόεδρος  του Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Νικόλαος Φρυδάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, κ. Αναστάσιος Ρόντσης και πλήθος εκπαιδευτικών.

Ετικέτες

Στις 26/2/2020 η Δημοτική Αρχή έζησε στιγμές συγκίνησης, καθώς έξι μήνες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βραβεύτηκε ο Δήμαρχος Σερρών, Κος Αλέξανδρος Χρυσάφης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Πολιτισμού, Κα Σωτηρία Πάνου-Αναστασιάδου από την Πρόεδρο της συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της Ευρώπης στα εθνικά Δίκτυα της Ελλάδας….Η Πρόεδρος, Κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου δήλωσε: «Βάσει αυστηρών κριτηρίων έχει θεσπισθεί ένας μηχανισμός αξιολόγησης από το ΕΔΔΥΠΠΥ  προγραμμάτων και δράσεων, που υλοποιούν οι Δήμοι στην προσπάθεια να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών, να καταπολεμήσουν την κοινωνική ανισότητα και να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους με τις Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές…Η Αντιδήμαρχος Σωτηρία Πάνου  υλοποίησε ένα μεγάλο αριθμό κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων, χαράσσοντας μια ευρωπαϊκή πολιτική στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και ο Δήμος Σερρών πληροί πλέον τις προϋποθέσεις πιστοποίησης του ΠΟΥ.»

Ο Δήμαρχος Σερρών δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω ως Δήμαρχος  τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από μέρους της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού για την  πρόληψη,  προστασία και  βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Έχουμε σχεδιάσει και  προγραμματίσει πολιτικές προαγωγής της υγείας, της ευημερίας και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και επιβίωσης με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου του τόπου μας…Κυρίως έχουμε υλοποιήσει όλο αυτό το διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μια σειρά προγραμμάτων βασισμένων στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού αναφοράς με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες…. Δέσμευσή μας είναι, ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη φιλοσοφία, τις αξίες και τις αρχές των Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) σε συνεργασία  με το Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το οποίο μεταφέρει την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις πόλεις μέλη του.

Τέλος η Κα Πάνου δήλωσε: «Είναι τιμή για μένα να αναγνωρίζει η Πρόεδρος του ΠΟΥ για όλη την Ελλάδα, ότι υπήρξε έντονη η δραστηριότητά μου όλο αυτό το διάστημα και αποδοτική...Κυρίως θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, που με εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας και μου ανέθεσε την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού. Επίσης ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Κον Άγγελο Βάκαλο που ενθαρρύνει κάθε προσπάθειά μας, καθώς και τους Προέδρους του Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Σερρών...Σύμφωνα με όσα συνομολόγησαν οι Δήμαρχοι στην Κοπεγχάγη, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προσδιοριστικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία (οικονομία, περιβάλλον), η καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η αειφόρος ανάπτυξη, είναι πλέον θέμα όχι μόνο της  κρατικής ηγεσίας, αλλά θέμα των τοπικών κοινωνιών.. Έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση, να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάσαμε δύο βέλτιστες πρακτικές στην Αθήνα στο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων, οι οποίες θεωρήθηκαν  πρωτοτυπία για τους Δήμους της Ελλάδας, όπως δήλωσε η Πρόεδρος. Η σκληρή δουλειά όμως συνεχίζεται και η συνέχεια σε όσα έχουμε προγραμματίσει, θα είναι πιο ελκυστική για όλους τους Δημότες. Η υγειονομική φαρέτρα του Δήμου μας θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο…

Ετικέτες
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερρών προχώρησε στην αποκατάσταση πεζοδρομίων που βρίσκονται στις Οδούς Παπάζογλου και 40 Εκκλησιών της πόλης των Σερρών.

Πρόκειται για πεζοδρόμια που είχαν υποστεί φθορές από τις ρίζες των δέντρων.

Των εργασιών που βρίσκονται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη, προΐσταται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Έργων-Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας-Παλλαϊκής Άμυνας και Πολεοδομίας, Γιώργος Νυχτοπάτης.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Νυχτοπάτης, «στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι οι εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίων να συνεχιστούν σ' όλη την έκταση του Δήμου Σερρών».

Από το γραφείο τύπου
Ετικέτες

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της  Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου, Κας Σωτηρίας Πάνου- Αναστασιάδου  ενημερώνει τους πολίτες για τον Κοροναϊό, που έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται:

Τι είναι οι κοροναϊοί;

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Τι είναι ο νέος κορονοϊός COVID-19;

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται COVID-19 και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γουχάν στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS; Όχι. Ο COVID-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός;

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή, νεφρική ανεπάρκεια. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον COVID-19

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Μέτρα προστασίας:

Για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων συστήνεται:

1.  Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

2.  Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

3. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

4. Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

5. Αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

6. Καθαρίζετε τακτικά επιφάνειες, όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα  και τα παιδικά παιχνίδια.

Οδηγίες για τους ταξιδιώτες:

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, – https://www.ecdc.europa.eu/en/areas-presumed-ongoing-community-transmission-2019-ncov–  αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Από το γραφείο τύπου

Ετικέτες